Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Koronavirüs genişbantlar, mobil cihazlar ve sabit hatlar en yoğun şekilde çalıştı. Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom salgından olumlu etkilenip büyüdü.

Geçen yıl bu vakitler ise TT’den gelen ilginç fiber ağ uzunluğu tartışmasını yapıyorduk. Çünkü TT nereden icap ettiyse 303 bin kilometre fiber hat ile 7,5 milyon kilometre fiber ağa ulaştığını açıkladı. Şaşırıp kaldık! Bu yıl fiber ağ meselesini tadında bırakıp, abartarak milyonlarla ifade etme yoluna gitmemişler. Çünkü zaten üzerinde durdukları, vurguladıkları tarihi bir rekorları var.

Fakat TT’nin sahip olduğu fiber kapasite diğer iki operatörle kıyaslandığında büyüme rakamları düşük kalıyor. Mesela TT genişbantta 2020’de yaklaşık 2 milyon yeni müşteri kazanarak, gelirlerinin de yüzde 25 artmasına katkı sunmuş. Abone başına gelirlerde ise (ARPU) etkisi yüzde 14 olmuş. Yani 2020’deki ilave 30 bin fiber hat yatırımıyla 331 bin ulaşılmış ve karşılığında 2 milyon yeni abone kazanılmış…

Üç GSM operatörü içinde en az fiber hatta sahip olan Vodafone da sabit genişbant abone sayısını son 12 ayda 209 bin artırarak, 1,2 milyon aboneye ulaşmış. Vodafone ve Turkcell’in fibere yatırım yapmasına izin verilmediği bir dönemde bu kadar abone kazanılmış. Kıyaslamayı siz yapın.

Diğer taraftan Türk Telekom, zayıf olduğu mobil tarafta enflasyon rakamlarının altında, yüzde 11 gelir artışı sağlamış. Ancak mobil atılımlarına 5G’ye yönelik çalışmalarla devam ediyorlarmış. Galiba gelecek adına konuşmak en rahatı, keyif vereni...

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar