Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Son olarak sosyal medya platformu Facebook, Türkiye’ye temsilci atamaya kararı verdiğini duyurdu. Ama ilkelerine ters bir talep olursa, temsilcisini geri çekeceği tehdidini de savurdu. Çok yakında Facebook’un “Tüzel Kişi” temsilcisini çeşitli sorunlarla, tartışmalarla uğraşırken karşımızda bulacağız. Eğer “Gerçek Kişi” temsilci atanacaksa, bu kişinin kanunen Türk vatandaşı olma şartı var. Ama yabancı şirketler ağırlıkla temsilci olarak “Tüzel Kişi” atamayı tercih ediyor. Acaba neden?

Bu “Tüzel Kişi” atama işini de bildiğimiz anlamının ötesinde tevil etmemiz gerekiyor. Çünkü bazı şirketler halen daha Türkiye’de ofis açmayı, verileri Türkiye’de tutmayı, buradan kazandıklarını burada vergilendirmeyi başka türlü değerlendiriyorlar gibi bir hissiyat var. İlgili yasadaki son değişiklikler de şirketleri temsilci atamaya zorlayan detaylar içeriyor. Önce yabancıların masaya oturması bekleniyor.

Dolayısıyla yabancı digital platformlarla ilgili asıl tartışmaların temsilci atamalarından sonra yaşanacağı söylemek mümkün. Şu ana kadar, “Köpeksiz köyde değneksiz geziyorlardı.” Fakat başıboşlukta kabahat bizdeydi. Bundan böyle yabancı şirketler, kendi kuralları, uygulamaları ve ticari menfaatleri ile Türkiye yasaları arasında uğraşacaklar. Geçiş dönemi yaşayacağız. Çünkü Türkiye'deki sosyal medya platformlarının kullanımında birçok ülkeye fark atacak ilginç uygulamalar söz konusu.

“İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” da önümüzdeki günlerde yine değişiklikler olacağını bekleyebiliriz. Türkiye’de temsilcilik açmayan yabancı ağ sağlayıcılar; Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube, TikTok, Pinterest, LinkedIn ve Dailymotion gibi şirketleri yasayla yolu getirmede Ulaştırma Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ciddi gayret sarf ederken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kasım 2020’den itibaren cezalar kesmeye başladı. Epeyce de yol alındı. Ancak bu hususta renkli günlere henüz giriş yapmış değiliz….

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar