Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Tüm dünyada havacılık kuralları gereğince çok sert uygulamalar yapılıyor. Bunlardan en önemlisi ise maske takma zorunluluğu. Özellikle havacılık merkezi ABD’de maske takmayan yolcular kara listeye alınıyor. Bu kapsamda Delta bugüne kadar 550 kişiye uçuş yasağı getirmiş. (American Airlines’ın sayısı 350) Uçuşa yasaklı kişiler kurallara uymadıkları gerekçesiyle bu ceza verilmiş. Delta aynı zamanda ABD’de salgını en iyi yöneten şirketlerden birisi. Koronavirüs'ün yaygınlaştığı Nisan ayıyla birlikte Delta, maske zorunluluğu, orta koltuk boş uçma, ikramların kutuda sunulması gibi önlemleriyle dikkat çekmişti. Şimdi maske yasağıyla gündemde.

Delta, koyduğu kuralları sıkı sıkı uyguladığı için Nisan ayından beri 460 kişi uçuşa alınmamış. Geçtiğimiz Kasım’da ise aylık rakam 90’a çıkmış. Galiba zaman geçtikçe insanlar maskeye alışmaktan ziyade, maskeden sıkılmaya başlamışlar…

En trajik olay ise geçen hafta yaşandı. ABD'li Orban ailesi seyahat için bindikleri uçaktan yeni yürümeye başlayan 2 yaşındaki kız çocukları Edeline'nin maskesini çıkartmak istemesiyle uçuşa alınmadılar. Aile kız çocuklarının maskeyi takması için bir süre uğraşmış, farklı formüller denemiş, baba çocuğu kucağına yatırmış, ağzına bir bez tutmuş, başaramamış. Havayolu personeli de aileyi uçurmamış.

Akabinde ne olmuş biliyor musunuz? United Airlines, aileye süresiz uçuş yasağı koymuş. Çocuğun annesi Eliz Orban, sosyal medya hesabından yayınladığı videoda şu tepkiyi veriyor: “Dünya Sağlık Örgütü 5 yaşının altında çocuklar için maske zorunluluğu olmadığını açıkladı. Bu halde uçaktan atıldık. Bundan sonra da süresiz bir şekilde uçamayacağız. Şaşkınlık içerisindeyim.” Öyle ama Delta da DSÖ'nün kurallarına uymak zorunda olmayınca böyle gariplikler oluyor.

Maske takmayan en arka koltuğa…

ABD’deki sıkı kurallar söz konusuyken, Rusya’da bambaşka bir hava var. Rusya’nın bayrak taşıyıcı havayolu Aeroflot, ilginç bir uygulamayla uçakta maske takmayı reddeden yolcular için en arka koltukları tahsis etmiş. Eskiden, doksanlı yıllarda THY’nin ve bazı havayollarının arka koltukları sigara içenlere ayrılırdı. Şimdi maskesizler ayrılıyormuş.

Uçaklarda maske takma uygulamaları dünya genelinde farklılık gösteriyor. Havayolu şirketleri de ülkelerindeki duruma göre genellikle kendi kurallarını belirliyor. Bakalım daha neler göreceğiz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar