Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Koronavirüs salgını sonrası her ülke ve her kültür için aynı olmasa da seyahat severler bundan sonra daha temkinli olacak. Seyahat alışkanlıklarımız sıfırdan başlayacak. Seyahatlerimizin kuralı değişecek. Asıl önemli olan ise sektörde nelerin değişecek olması. Havalimanı, havayolu ve seyahat endüstrisi yöneticileri yeni planlamalar yapmaya başladı.

Yeniden İstihdam Dönemi

Aşı haberini duyan sektör yetkilileri harekete geçti. Krizden nasıl kurtuluşun yollarını arıyorlar. Sektörde ön plana nasıl çıkabileceklerinin peşine düştüler. Salgında çıkarılan çalışan sayısı kadar alım olmasa da önemli bir sayıda geri dönüş olacak. Korona sürecinde gelişen teknolojiler, dijital çağ, uzaktan bir çok işin çözülebilmesi gibi değişimlerle daha az insan gücüyle daha çok operasyon yapılır olacak. İstihdam da yeni dönem başlayacak.

Harcama Şekli Değişecek

Artık seyahat sektörlerinde eskisi gibi reklam kampanyaları olmayacak. Tanınmış isimlerle yapılan ve büyük harcamalara neden olan reklam çalışmaları azalacak. Bundan sonra daha verimli ve daha ucuz projeler öne çıkacak. Türk Hava Yolları (THY) gibi dünya genelinde öncü olan şirketlerin eski alışkanlıkları yeni gelişmelerle değişecek. Büyük meblağlı, az projelere değil küçük rakamlı, ama adet olarak çok ve tüketici kitlesi ile ülkelerin özelliklerine uygun sayıda projeler ön plana çıkacak.

Büyüklere Düşük Maliyetler

Salgın döneminde bir çok şirket Korona virüs gerekçesiyle ciddi şekilde harcamalarını kıstılar. Özellikle ikramlar çok azaldı. Mesela THY, uçaklarda ve havalimanı özel yolcu salonlarında (lounge) ikramları çok azalttı. Böylece düşük maliyetli havayollarını (Low-Coast Carrier) büyükler, ulaşım ağı olan (network) şirketler daha fazla sıkıştırmaya başlayacaktır. Majör havayollarının da düşük bütçeli gibi çalışacağı bir döneme gireceğiz. Bu durum ne kadar sürer, nasıl bir değişen uğrar, sektör farklı modeller ortaya çıkar mı, bilmiyorum. Ama en azından sektör toparlanana kadar bu devam edecektir. Sektörde ilginç bir rekabet dönemi olacaktır.

Lüks Değil Sağlıklı Olsun

Uzun süre seyahat etmeyen veya edemeyenler için havayollarının üst sınıflarında; business ve first uçuşun çok anlamı olmayacaktır. Çok yeri görmek veya sık sık seyahat etmek için sağlıklı uçuşlar gündemde olacaktır. Bir yerleri keşfetme arzusuyla seyahatler artacak, bağlantılı uçuşlar azalıp, direkt uçuşlar yoğunlaşacak. Yolculuklarda maskeler, güneşten korunduğumuz şapka veya gözlükler gibi yanımızda ayrılmayacak, çantalarımızda yerini koruyacak.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar