Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Türkiye’nin en değerli şirketlerinden birisi olan ve son yıllarını sermaye yapısı sebebiyle sıkıntıyla geçiren Turkcell için bugün tarih bir dönüm noktası olacak. Birçok sıkıntılı konusunu geride bırakarak, koşmaya başlayacağı, uluslararası yatırımlarına hız vereceği, yurtdışı borsalarda işlem görmesi sebebiyle de hisse değerlerinin katlanacağı bir döneme girecek.

Çünkü Turkcell bugün yapacağı genel kurulu ile sıkıntılı sermaye yapısından Türkiye Varlık Fonu (TVF) sayesinde kurtuluşuna imza atacak. TVF de gerçek manada ilk yatırımını devreye almış olacak. Genel kurulda, Haziran’da yapılan anlaşma sonrası hisse devirleri gerçekleşecek ve şirket ana sözleşmesi değişecek. Böylece Turkcell’de TVF dönemi başlayacak. Ayrıca yatırımcılar için önem arz eden ve uzun süredir gerçekleşemeyen temettü dağıtımına da genel kurulda karar verilecek.

Hatırlanacağı üzere TVF, kamuoyuna yansımayan titiz bir çalışmayla, ilk defa bir şirkete nakit yatırarak, Turkcell’deki sahiplik sorununu çözdüğünü Haziran ayında duyurmuştu. Genel kurulu ile de bu süreç resmi olarak neticelendirilmiş olacak. Şirketin sahiplik problemi bitecek. Ancak bu genel kurulda 7’den 9’a çıkacak yönetimi kurulu üyeleriyle ilgili bir gelişme olmayacak.

Hisse yapısının değişimi ve diğer resmi prosedürlerden sonra önümüzdeki aylarda Turkcell’de Yönetim Kurulu’nda değişikler için bir Genel Kurul daha gerçekleşecektir. Ardından şirket yönetiminde de bazı gelişmeler olabilir.

“Şirketin 9 yönetim kurulu üyesinin 5’i toplam yüzde 26,2 içerisindeki yüzde 15’lik imtiyazlı hisseleri sebebiyle TVF tarafından atanacak. 4 üye ise TVF imtiyazları olmaksızın atanacak. Bunlardan üçünün SPK kriterlerine göre bağımsız üye olması gerekiyor; biri ise yapılacak oylama ile belirlenecek.”

Netice itibariyle Turkcell, uzun bir süredir çeşitli sebeplerden dolayı perde arkasından kamu tarafından yönetim şeklinden kurtulacak. Şeffaf bir yönetim yapısına kavuşacak. Bu gelişmede şüphesiz 3 ismin katkısı var; Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak, TVF Başkanı Zafer Sönmez ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu.

Bundan sonraki dönemlerde Varlık Fonu, doğrudan yüzde 26,2 oranında hissesiyle Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ'nin en büyük ortağı olarak şirketin geleceğinde aktif rol üstlenecek. Turkcell’deki ortaklık sorunun; Telia Company, LetterOne (Alfa), Çukurova Holding, Ziraat Bankası ve diğer ilgili taraflarla yapılan görüşmelerle başarılı bir şekilde çözülme kavuşturulmasıyla şirketin atılım yapmasının da önü açılacak.

Yukarıda saydığım sebeplerden dolayı da Turkcell hisselerine yatırım yapan yabancıların, uluslararası saygın kurumsal yönetim danışmanlık şirketleri Institutional Shareholder Services (ISS) ve Glass Lewis’ten aldığı tavsiyeler ana sözleşme değişikliklerine olumlu oy vermeleri yönünde olduğu belirtilmişti.

Öte yandan Varlık Fonu’nun Turkcell’in direksiyonuna geçmesiyle telekomünikasyon sektöründe yaşanan ortak fiber altyapı, ortak kule işletmeciliği gibi sorunlarda sektör lehine düzelmeler bekleyebiliriz. Dolayısıyla Turkcell’deki sermaye yapısının çözülmesi telekomünikasyon sektörü için de önemli bir açılım olacaktır. Sektörü düzenleyen kurumlar da bugünden sonra daha fazla mesai harcayacaktır.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar