Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Koronavirüs salgınından en fazla etkilenen turizm sektörünün yurtdışından turist getiren öncü 4 tur operatörü grubuna Kültür ve Turizm Bakanlığı kanalıyla 150 milyon dolarlık destek sağlandı. Krediler kamu bankaları; Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halkbank çatısı altında Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla verildi. Bu gelişme çok yerinde, olması gereken ve zamanında organize edilmiş bir adım. Başta Bakan Mehmet Ersoy olmak üzere emeği geçenleri tebrik etmek gerekir.

Kredi desteği kimlere, nasıl sağlandı? Ülkemize en fazla turist gönderen ülke veya bölgelerde faaliyet gösteren Türk kökenli tur operatörleri arasında aynı zamanda havayolu şirketi de bulunanlar bu kredi desteğinden faydalandı. Kısaca bu kredilerin kriteri tur operatörü olmak ve havayolu şirketine sahip olmak şeklinde tarif edilebilir. Kredi desteği verilirken Türkiye’de yoğun faaliyetleri olan bu grupların aynı zamanda havayollarının olması şüphesiz hava yolu köprüsünün korunması anlamında önemli olduğunu söylemeye gerek yok. Öğrendiğim kadarıyla kredi desteğini organize eden Kültür ve Turizm Bakanlığı özellikle bu kritere dikkat etmiş. Ancak krediler havayollarına değil, tur operatörü şirketlere verilmiş.

Türkiye’ye en fazla turist gönderen Rusya’da faaliyetlerini sürdüren Türk kökenli turizm gurupları; Neşet Koçkar’a ait olan Anex Tour / Azur Airlines, Ramazan Akpınar’ın patronu olduğu Pegas Touristic / Nordwind Airlines ve Ayhan Akan Bektaş’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptığı Odeon Tour / Royal Flight Airlines’a Nisan ayında, her bir gruba 30 milyon dolar olmak üzere toplam 90 milyon dolar kredi sağlandı.

Avrupa ile Türkiye arasında turizm faaliyetinde bulunan, Yönetim Kurulu Başkanlığını Yıldıray Karaer’in yaptığı Corendon Turizm Grubu / Corendon Airlines da 30 milyon dolar kredi desteği aldı. Bu 4 gruba, koronavirüs salgınının başlamasının akabinde Nisan ayında toplam 120 milyon dolarlık destek paketi hazırlanarak, gerekli işlemler yapıldıktan sonra kredileri verildi.

Geçtiğimiz hafta ise Anex, Pegas ve Odeon turizm guruplarına 10’ar milyon dolar daha ilave kredi verilerek, sağlanan desteğin toplam büyüklüğü 150 milyon dolara ulaştı.

Turizm sektörüne verilen bu krediler 10 yıl vadeli ve ilk 2 yılı ödemesiz.

Türk lirası bazında yüzde 7,5 faiz oranıyla sağlanan kredilerin tur operatörlerinin bulundukları ülkelerde ve Türkiye’de küçülmeden ve fazla yaşam mücadelesi vermeden faaliyetlerine devam etmelerine imkân sağladığı gelen bilgiler arasında. Dolayısıyla kredi zamanında, doğru şekilde verilmiş. Piyasalar düzelmeye başladığında ise tüm sektörlere katkı sunacak turizm sektörümüz daha dinamik bir şekilde hizmetine devam edecektir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar