Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Yeni Ekonomi Programı Eylem Planı kapsamında yer alan istihdam projeleri içerisindeki “Bir Milyon Yazılımcı” konusu en fazla ihtiyaç duyduğumuz ve duyacağımız bir alana işaret ediyor. Sadece istihdam olarak bakılmaması gerekiyor. Gelecekte değil, bugün bile hayatımızın birçok yeri dijitalleşti ve artık her şeyde yazılım var.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçen hafta duyurduğu, “Bir Milyon Yazılımcı” yetiştirme hedefi önemli, yüksek bir ideal, parlak bir vizyon ve heyecan verici bir fikir. Ancak, bu hedefe sadece gençlere yazlım dersleri vererek ulaşılamayacağı ortada. Bu projeye paralel olarak gençlerin alacakları eğitimi kullanılacakları istihdam alanlarının da projelendirilmesi gerekiyor.

Bakan Albayrak’ın açıkladığı projeyi yazılım sektörünün içinden, bu projeye katkı vermek için hazırlanan Tek Sistem Bilişim Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Acar şöyle değerlendiriyor. “İlkokuldan başlayarak, üniversiteyi bitirene kadar çocuklara öğretmeye çalıştığımız ve bir türlü başarılı olamadığımız yabancı dil öğretimine benzer bir tablonun ortaya çıkmaması için paralelinde sektörün de desteklenmesi gerekir.” Acar’ın konuya dair diğer tespitleri de şöyle;

Yerli yazılım teşebbüslerinin, yeni ve eski tüm yazılım firmalarının, 3 - 5 kişi istihdam eden en küçük firmalardan başlayarak, geniş kadrolu büyük yazılım firmalarına kadar hepsi 5 yıl süreyle “süper teşvik” kapsamına alınmalı. Bunun için de teknoparklarda bulunma şartı aranmamalı. Bu program sayesinde oluşturulacak ekonominin getirisi, program çerçevesinde teşvik ve muafiyetler için ödenen maliyeti onlarca defa katlayacaktır. Her yıl Gayri Safi Milli Hasılaya (büyümeye) %1 ila %2 katkısı olacak ve Türkiye’yi dünyada seçkin bir yere taşıyacaktır.

Bu görüşler önemli. Tek başına sadece eğitim kaynaklarında yazılımcı yetiştirmekle sonuca gitmek, istihdama, katma değere, verimliliğe dönüştürmek imkansız. Endüstrinin de desteklenmesi ve bu projenin en başından paydaşı olması gerekir. Zaten bu tarz projelerde başarı kaydetmiş ülkelere baktığımızda ilgili taraflarıyla planlanınca başarılı oluyor. Yazılımcı yetiştirmede emeği olan herkesi de tebrik etmek gerekiyor. İyi bir bir proje…

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar