Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Yakından tanıdığım bir iş adamı Şubat’ta iş jeti satın aldı. Biraz sefasını sürdü ve Mart’ta koronavirüs karantinası başlayınca keyfi kaçtı. Ama şimdi tekrar morali yerine gelmiş durumda. Çünkü Covid-19 salgını sonrasında iş jetlerine talebin artacağına yönelik beklentiler yüzünü güldürüyor. Evet araştırmalar ve gelişmeler, salgın sonrası normalleşmeyle birlikte özel jet sahipliği ve iş jeti kiralanmasında patlama olacağını gösteriyor.

Nedenleri gayet anlaşılır;

Havacılık sektöründe Covid-19 sebebiyle getirilecek yeni kurallar zaman kaybına, sıkıntılara sebep olacak. Ayrıca sosyal mesafe korunarak yolculuk yapılması havalimanında kalabalık yolcu terminallerinde, uçakta daha fazla stres anlamına gelecek. Bu durumda imkanı olanlar, bu sorunları yaşamamak ve kalabalıklardan uzak durmak isteyeceklerinden iş jetiyle seyahate talepler de artacaktır.

Yapılan araştırmalara göre kalabalık terminalleri kullanıp, yolcu uçaklarıyla seyahat etmek, özel jetlere göre 20 kat daha fazla virüs kapma riski taşıyor.

Ayrıca havayollarının salgın öncesi sahip oldukları uçuş ağını yeniden oluşturmaları da zaman alacağından her yere tarifeli seferlerle gitmek eskisi kadar rahat olmayacak. Şirketler daha önce uçtukları şehirlere belli bir süre gitmeyecek veya daha az frekanslarla uçacaklar. Haftanın 7 günü sefer yaptıkları bir noktaya 3 gün gitmek durumunda kalacaklar. İşadamları, sanatçılar, şov dünyası, sporcular ve imkanı olan çeşitli meslek gurupları da bu durumda özel iş jetleriyle seyahati tercih edecek.

Normalleşme sonrası özel jet dünyasında ciddi el değiştirmeler de yaşanacak. Zira salgın sebebiyle işleri iyi gitmeyenlerin uçaklarını elden çıkarmaya çalışacaklarını tahmin etmek zor değil. Çevremden de bu tarz haberler alıyorum. Daha önce hiç iş jetine binmemiş veya özel uçak sahibi olmayı aklından geçirmemişler de Covid-19 salgını korkusuyla iş jeti kiralama, iş jeti üyeliklerine dahil olma veya satın alma yoluna gideceklerdir.

Yılda 25 saatin altında uçuş yapanların sadece kiralama yapması, yılda 200 saatin üzerinde uçuş yapacakların ise özel uçak sahibi olmasının makul olacağı belirtiliyor. Bu iki uçuş saatinin arasında kalanlar elbette maddi durumlarına ve planlarına göre uçak da alabilir, kiralama da yapabilir. Fakat yılda 25 ila 100 saat arasında uçanların özel jet filolarına üye olmaları veya uçuş saati satın almaları tavsiye ediliyor.

Netice itibariyle koronalı günlerden sonra iş jetlerinin geleceği parlak görünüyor. Havayollarının ve yolcu uçağı üreticilerinin toparlanması ise kolay olmayacak, virüs ciddi hasar bırakacak.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar