Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan artık Ulaştırma Bakan Yardımcısı. Başkana yeni görevinde başarılar. BTK’da başlatmış olduğu projeleri en azından bakan yardımcısı olarak takip etme imkânı olacak. Böylece bu projelerin devamlılığı sağlanacak, yeni isimler sebebiyle farklı projeleri yeniden konuşuyor olmayacağız. Zira iletişim ve teknoloji söz konusu olunca filmi başa almadan, kişilere göre politikalara prim vermeden hızla yolumuza devam etmemiz gerekir. Her bir jenerasyon en fazla 3-4 yıl canlılığını korurken, Türkiye'nin telekomünikasyonda 4G’yi kaçırdığı gibi 5G’yi kaçırmaması lazım. Bu da ancak devamlılıkla sağlanabilir.

BTK ev sahipliğinde, “5G Vadisi Açık Test Sahası Test Altyapıları İmza Töreni ve 5G ve Ötesi Beyaz Kitap Lansmanı” bu sebeple önemli ama yeterli değil.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone ile ODTÜ, Hacettepe ve Bilkent üniversiteleriyle birlikte yola çıkardıkları ‘5G Vadisi’ Türkiye’nin teknolojik adımlarında önemli bir yer tutuyor. Bu tarz konularda genelde bakanlıklar destek olmak yerine bürokrasiyle köstek olurlar. Umarım bu defa tersi olur.

Örnek; ULAK projesi. Allah’tan ULAK belli bir başarıya ulaştı ve ilgili bakanlıklar da sahip çıkmak zorunda kaldı. ‘5G Vadisi’ projesi için de benzer durum söz konusu. Bu konuda çalışma yapan özel şirketlere bu tarz vadilerin, test merkezlerinin kapılarının sonuna kadar açık olması, desteklenmesi gerekir.

Mesela 5G ve ötesi için artık somut projelerin konuşulması lazım. Türkiye’de biz 5G’yi konuşuyoruz ama Güney Kore gibi ülkeler neredeyse 5G işini bitirmiş durumdalar. 5G’de standartlar hemen hemen tamamlandı. Bu standartlara göre ürün safhasına geçildi. Bizim 5G’yi test edecek vadimizle ürün safhasına geçmemiz, mesela ULAK veya diğer geliştirilen ürünlerin 5G versiyonlarını acilen yola çıkarmamız şart.

Türkiye’deki ilgili kamu ve özel sektör çevrelerinin işbirliğiyle çok daha sıkı çalışıp, ortaya bir şeyler koyması, koyulanlarında ayrım yapılmadan sonuna kadar desteklemesi lazım. Aksi halde ‘cek cak’larla 6G’yi konuşmaya başlamak zorunda kalırız. 5G’nin standartlarını belirleyen ülkeler arasında katılma şansımız ne kadar bilmiyorum, ama en azından 5G ürünlerin de fırsatları kaçırmayalım.

ACİLEN KAÇAK YAPILAŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ!

Türkiye’de çok iyi yasalar var ama uygulayanı yok. Başlangıçta yasalara uyuluyormuş gibi yapılıyor, sonra denetim olmayınca yasalar işlev görmüyor. Üstelik ülkemizde imar mevzuatlarına aykırı yapılaşmalara sebep olanlara hapis cezası olmasına rağmen hukuksuzluk diz boyu. Neden? Sürekli olarak imar barışı, imar affı, 2B orman arazisini konanlara göz yumulması gibi konular gündemde olursa, neticesi bundan farklı olamaz. Yasalara, kanunlar uyulmaz. Helal, haram çizgisi de birbirine karışır.

En iyi projelerle hayata geçirilmiş sitelerde bile gecekondu gibi uygulamalar söz konusu. Adeta hukuksuzluk teşvik ediliyor. Mesela İstanbul’da benim gözlemlediği Başakşehir Belediyesi’ne bağlı Bahçeşehir’de en iyi sitelerde bile tuhaf bir kaçak yapılaşma, imar kirliliği söz konusu. İmar denetimi yapan belediyelerin müeyyide uygulamada ağır davranması, dosyaların mahkemelerde uzun sürede neticelendirmesi, yasalar aykırı yapılaşmaya, imar kirliliğine davet çıkarıyor.

İmar konusunda yasalara uyan vatandaşlar ‘saf’, çeşitli yöntemlerle mevzuatları çiğneyenler ise ‘uyanık’ muamelesi görüyor. Sonra bina yıkımları, çökmeler, istenmeyen olaylar olunca dönüp imar mevzuatını konuşuyoruz.

Kaçak yapılaşma için ya farklı bir yaptırım modelinin bulunması gerekir ya da denetim yapanların belediyeleri de denetleyip, kontrol edeceği bir yöntem ihdas edilmeli. İmara aykırı davrananlar için hızlı ve kesin sonuçlar doğuracak bir yaptırım modeli bulunmaz ise geleceğimiz harap demektir. Böylece her bina çökme, yıkılma olayları sonrası sadece hadiseleri konuşuruz, ama çevremizin hızla kirlenmesinin, çarpık yapılaşmanın önüne geçemeyiz.

RAHİP BRUNSON KARARI F-35’LERİ NE KADAR ETKİLER?

ABD'li rahip Andrew Brunson'un cezasının ev hapsine çevrilmesi piyasalar dün olumlu tepki verdi. Dolar 4.86 seviyesinden 4.83 liraya indi. Diğer döviz kurları ve Borsa İstanbul da bu gelişmeden olumlu olarak nasibini aldı. Sıra ABD cephesinde. ABD ile Türkiye arasında son günlerin en tartışmalı konusu haline gelen F-35 savaş uçaklarının tesliminde Rahip Brunson’un cezasının ev hapsine çevrilmesine mutlaka olumlu bir katkı sunacaktır ama hangi seviyeye kadar bir iyileşme olacağını kestirmek zor. ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’da alınan F-35 kararı, Savunma Bakanlığı’nın bu karara karşı yazmış olduğu mektup ve Rusya’dan Türkiye’nin alacağı S-400 füze sistemi gibi birbiriyle görüntülü ilintili hale getirilen konular var.

Bir de görünmeyenler var. Rahip Brunson üzerinden bir süre daha olayları okumaya devam edeceğiz. Bakalım ABD’den nasıl bir somut adım gelecek?

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar