Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Nuri Demirağ’lı yıllardan sonra Türkiye’nin özgün olarak tasarlayıp ürettiği ilk hava platform aracı Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı (İHA) oldu. Ve Bayraktar TB2 ile yine bir ilke imza atılarak ilk ihracat da gerçekleştirildi. Yapılan bu ihracata sadece bir hava platformu aracı ihracatı olarak bakılmaması gerekir. Çünkü kullanılacağı süre boyunca ilgili ülkeyle her türlü temasın kurulacağı, eğitimler ve diğer başka hususlar sebebiyle insan trafiğinin olacağı, bu platform için gerekli olan her türlü sarf malzemelerinin sağlanacağı, yedek parça bakım, onarım gibi birçok konuda ticaretin kesintisiz devam edeceği bir ilişki olarak bakılması gerekiyor. Zira ihraç edilen platform araçları, adet ve rakamsal değerinden çok daha fazla maddi ve manevi katkıya kapı aralar. Ve aynı zamanda ihracatı yapan ülkenin gelişmişlik seviyesiyle de yakından ilgili bir tablo sunar. Diğer bir ifadeyle Türkiye bu ihracatla da sınıf atlamıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2015’ten itibaren kullanılan, terörle mücadelede müthiş katkılar sunan, Zeytin Dalı Harekâtı’nda en önemli unsurlardan birisi olan Bayraktar TB2 İHA’nın ilk ihracatının Katar’a yapılmasından sonra öyle sanıyorum ki çeşitli ülkelerden de arka arkaya talepler gelecektir. Bu yönde ciddi duyumlarım var. Böylece Türkiye savunma sanayiinde kısa sürede ithalat/ihracat dengesini de değiştirecektir. 5 yıl sonra savunma sektöründe ürün ihracatı yapan dünyadaki önemli ülkelerden biri de Türkiye olacaktır. Zira bu alanda kapının stratejik ve ileri teknoloji ürünle açılmış olması ülkemiz şirketlerine ve ürünlerine güveni de beraberinde getirecektir.

Doha’da düzenlenen DIMDEX 2018 Deniz Savunma Fuarı’nda Baykar Makina Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ın, Katar Silahlı Kuvvetleri ile imzaladığı anlaşma Ortadoğu’daki dengeler açısından da önemli. Netice itibarıyla, bu ihracatla görünen veya görünmeyen çok sayıda ilkler gerçekleşmiş oldu. Ülkemiz adına çok iyi bir gelişmedir. 2017’de 1.6 milyar dolar savunma ürünü ihracatı yapan Türkiye, sadece bu fuarda 800 milyon dolarlık rekor bir sözleşmeye imza attı.

***********

İSTANBUL YENİ HAVALİMANI‘100’LER KULÜBÜ’NE GİRER Mİ?

Türkiye’nin havacılık sektörü ne kadar büyür, bundan İstanbul’a ne kadar pay düşer? İstanbul Yeni Havalimanı’nı 25 yıl boyunca işletecek, İGA Havalimanı İşletmesi’nin İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su H. Kadri Samsunlu ile Habertürk TV’deki Airport programımın çekimleri sebebiyle bir araya geldiğimizde ilginç bir iddiada bulundu. Türkiye’nin önümüzdeki 20 yılda, hava taşımacılığında dünyanın “en büyük ilk 10 ülkesi” arasına, İstanbul Yeni Havalimanı’nın da önümüzdeki 5 yılda, 100 milyon yolcuya ulaşarak “100’ler kulübü”ne gireceğini söyledi. İddialı, ama bugünkü gelişmelere bakıldığında ulaşılmaz bir hedef de değil.

Samsunlu, dünyanın gerçekten “ilk küresel” havalimanı olacaklarının altını çizerek havayolu seyahat aksının son çeyrek asırdır Doğu yönünde ilerlediğini, Türkiye’nin coğrafi üstünlüğü nedeniyle de İstanbul’un köprü görevi misyonuna kavuştuğunu kaydetti. Nihai hedeflerinin 2-4 yıl içinde en yoğun havalimanları sıralamasında ikincilik, tüm fazlar tamamlandığında ise Atlanta’nın liderlik koltuğuna oturmak olduğuna vurgu yapan Samsunlu, ilk 3 yılda ise Skytrax’ın en iyi havalimanları listesinde ilk 5 içine girmeyi amaçladıklarını söyledi. Hepsi iddialı hedefler. Ancak küresel gelişmeleri, rakip HUB’ları takip ederek, yenilenerek ve yeni ürünler geliştirerek, İstanbul ve Türkiye’yi iyi pazarlayarak bu hedeflere ulaşılabilirler. Bunlar da yetmez, yurtdışında da İGA markasını güçlendirecek adımların atılması icap eder.

Bir hatırlatma da Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’a; Sayın Bakan, İstanbul Yeni Havalimanı’nın acilen yola kavuşması gerekiyor. Ne kadar hızlı olursa diğer şirketlerin taşınma hazırlıkları da o derece kolay olacaktır. Havalimanının müteahhitleri, aynı zamanda bu yolu da inşa ettiklerine göre benim bu durumu hatırlatmam abesle iştigal gibi görünebilir. Ama artık havalimanına başka şirketler de gelmek zorunda. Şu an çalışmakta olan 35 bin personele ilave olarak bu şirketlerden de ciddi trafik akışı oluşmaya başlayacağı için yol meselesi önemli.

***********

S-400’LERLE BERABER AKKUYU DA HIZLANMALI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, “Türkiye’ye S-400’lerin teslimatını hızlandıracağız” ifadesini kullanmış. Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile “Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi” toplantısı sebebiyle bir araya geldiklerinde, Akkuyu Nükleer Santralı ve Türk Akımı’na ilişkin çalışmaların da başarılı şekilde ilerlediğine dikkat çekmiş. Ancak benim gördüğüm kadarıyla Türk Akımı iyi gidiyor. S-400’lerde teslimat hızlanacak, ama Türkiye açısından önem arz eden ve her iki projeden çok daha önce anlaşmaları imzalanan şu Akkuyu da biraz hızlandırılsa fena olmaz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar