Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İnanılmaz bir ülke...

        Her şeyiyle... Ekonomisi ve piyasaları da istisna değil.

        6 Kasım akşamı 8.58 olan Dolar/TL kuru 19 Kasım öğleninde 7.51’i görüyor. Türkiye bonolarının kaskosu niyetine alınan CDS enstrümanında riskimiz ABD Doları cinsinden 5.5 puan iken birden 3.75 puana kadar iniyor! 10 yıllık tahvil faizi 2.5 puandan fazla geriledi. Borsa İstanbul’daki şirketler yüzde 17’ye yakın değer kazandılar.

        9 iş gününde!

        Bu, yeni söyleme ve yeni döneme açılan kredidir. Faiz artışı gelmeden başladı üstelik. En zor zamanda.

        Makul bir politika izleneceği sözüne binaen Elvan ve Ağbal’ın...

        Daha faiz artmadan 1 hafta içinde yabancılar 900 milyon dolardan fazla para akıttılar hisse senetlerine ve bonolarımıza. Son 3 yıldır böyle güçlü bir giriş görmemiştik. Üstelik sadece 1 milyar dolar ile piyasada bu kadar büyük bir hareket olmuş. Devamını siz düşünün...

        Kabul edelim, birçoğumuz artışın tatmin edici olmayacağını bekliyordu. Bu sebeple yapılan yüklü artışa burun kıvırmak doğru olmaz. Kararı şu ana kadar gelmiş açıklamalar ile birleştirip okumak doğru olacak. Ayrıca değişen pozisyonları da düşünelim. Büyük bir dönüş ve değişim söz konusu.

        REKLAM

        Siyasetçi ya da siyaseten yorumlamak isteyenler için kürsü serbest. İnanmamak, burun kıvırmak ya da şerhler düşmek caizdir. Ancak ekonomi ve özellikle ve piyasalar için bu mümkün değil. Majör hareketler oluyor piyasalarda. İhracatçı için, maliyet yapacak üretici için ya da kredi kullanacaklar için olan biten gözden kaçırılabilir değil.

        Bu yüzden bozulan enflasyon beklentilerine, vatandaşın tasarruflarında artan dövizleşme eğilimine cevaben bu faiz artışı güçlü bir yanıttır. Metinde ileri dönük bir rehberlik olmaması bence hata olmuş. Yine döviz rezervi birikeceği açıklaması sanki sinyal etkisi yarattığı için dövizdeki daha sert düşüşü önlemiş oldu. Bu da bence daha dikkatli bir şekilde kullanılmalıydı.

        Neyse...

        Sonuç olarak şüphe duvarını yıkan ve çok kötüye gitme eğiliminde olan finansal piyasalarımızı ipten alan bir karar bu. Bu karardan haberi olmayanlara da onu beğenmeyenlere de büyük katkısı olacak bir karar.

        Keşke 130 milyar dolar rezervi harcamak yerine bu yolu peşinen tercih etseydik. Bugün daha rahat ederdik.

        Bundan sonra ne olacağını elbette herkes merak ediyor. Önemli bir belirsizlik var çünkü. Doğaldır, büyük bir değişim yaşanıyor.

        Merkez Bankası açısından sonraki vuruşlar çok kritik. İlk ve en zorlu sınav başarı ile geçildi. Sırada çok doğru bir iletişim stratejisi kurma ayağı var. Böylece mesaj tamamlanmış olacak. Ardından uygulama ayağı gelecek. Böylece samimiyet ve kararlılık görülecek.

        REKLAM

        Gerçekten maliye politikaları, vergi politikaları ve siyasi destek ile berkitilirse dezenflasyon süreci çok önemli sonuçlar doğurabilir.

        Şimdi Türk Lirası için bunca acıdan sonra biraz huzur bulma zamanı. Kredi faizleri ve mevduat faizleri ise emin olun bu artış kadar yükselmeyecek. 1-2 puanı ancak bulacak artışlar. Fevkalade kredi genişlemesinin ardından krediler yavaşlayacak ve cari açık yumuşayacak. İçeriye önce sıcak para ve portföy akımı gelecek.

        Devamını sonra konuşuruz. Şimdilik tahmin ufku burada bitiyor.

        Belki döviz alım ihaleleri ile birlikte rezervlerde artış, sonrasında kredi notu artışı gelir? Olmaz mı?

        ‘İstenirse’ çok kolay olur.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar