Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çok önemli üç gelişme var. Enflasyon beklendiği gibi epey yüksek açıklandı. Merkez Bankası bildik ezberin dışına çıktı ve bir not yayınladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak enflasyonun seviyesine karşı topyekûn çalışma olacağını söyledi.

        Enflasyonun %18'e yaklaşan manşet verisinden ziyade ,

        1) Kurdaki erimenin artık zamana yayılmış olması

        2) Üretici fiyatlarının %32'yi bulması

        3) Çekirdek enflasyonun 2 puandan fazla artması hep bir yöne işaret ediyor.

        Bir eğilim olarak fiyatlar artmaya devam edecek. Yıl sonu %20'ler civarında olacağız.

        1 EKSİK, 1 FAZLA ...

        Türkiye ıssız bir adaya düşse yanına alacağı 3 kazanımından biri eminim düşük enflasyon ortamı olurdu. Şimdi bu elimizden ne yazık ki kaydı gitti. Değerini şimdi anlayacağız.

        Düşük enflasyon & düşük faiz düzeni herkesin yararınaydı. 2023'e kadar kalıcı şekilde tek haneli enflasyon görmek için şimdi ekstra efor sarf etmemiz gerekecek.

        ***

        Merkez Bankası sonunda beklenen mesajını verdi. Parasal duruşun son enflasyon şokundan sonra değişeceğini sinyalledi. Şimdi bu ne demek olabilir? Normal şartlarda sadece piyasadaki gerçeklik koşullarına yakın faiz artışından ziyade belki de gecelik faize dönerek sürekli bir kafa karışıklığı alanı yaratan koridoru rafa kaldırmak olabilirdi. Ancak emin değilim elbette.

        Açıklamanın ardından döviz kuru önce 20 kuruş düştü, sonra 10 kuruş yükseldi. Neden böyle oldu?

        Piyasa 'Merkez doğruyu yapıyor' diye düşündü. Faiz artacaktı. Çünkü mevduat faizinin %20, kredi maliyetlerinin %30-%40 arasında olduğu ülkede, üstelik kur şoku yaşarken 17,75'lik politika faizi gerçekten kopuk kalıyordu. TL güçlendi. Sonra devreye şüphe girdi.

        Acaba aynı artıştan mı bahsediyoruz?

        Diye düşünüldü...

        ***

        Enflasyon arttı. Merkez yanıtını verdi. Bakanlık devreye girdi.

        Peki nasıl olacak topyekûn mücadele?

        TDK'ye göre topyekûn eksiksiz, toplam, toplu olarak demek. Yani hem faizler artacak hem de enflasyonu düşürücü vergi ayarlamaları ve düşük kamu harcaması yoluyla Bakanlık destek verecek.

        Bu, toplam ve toplu olarak kısımlarına karşılık geliyor. Peki ya eksiksiz?

        Eksiksiz için kabinenin tüm üyeleri destek vermeli. Sağlam ekonomi olmadıkça memleketin güvenliği de eğitimi de istenen seviyede olmaz. Adalet hakeza...

        Anti-enflasyonist politika seti 'stagflasyon' riskine karşı uygulamaya konacak. Diğer yandan, bir yavaşlama ve işsizlikte artış geliyor. Bu döngüyü kıracak ve sadece istihdama destek verecek politikalar üretmemiz gerekecek. Eksiksizden kasıt bu.

        Madem başımıza geldi, öyleyse doğruları yapıp önümüze bakacağız.

        Başka yol var mı?

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar