Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Komünistlere göre Amerikancı, Berlusconi’ye göre solcu.

        Nobel ödüllü İtalyan yazar Dario Fo’ya göre ise “Çağımızın en büyük hiciv ustası”

        Bu kişi, İtalya’da son seçimde yüzde 26 ((Oha!)) (CHP kadar) oy alan Beş Yıldız Hareketi’nin (M5S) lideri, pardon sözcüsü tiyatrocu Beppe Grillo.

        Grillo, geçtiğimiz Şubat’ta aldığı oyla sağcıların, solcuların, mafyanın ve tüm Avrupa’nın kimyasını bozdu.

        Televizyonların siyaset esnafını yerden yere vuran şakalarını yayınlamaktan korktukları İtalyanların Ferhan Şensoy’u diyebileceğimiz 65 yaşındaki sanatçı, 7 yıl önce ülkeyi meydan meydan dolaşarak işe başladı. Bağıra bağıra konuşuyor, argoyu kullanmaktan çekinmiyor, gösterileri sırasında bilgisayar parçalıyordu.

        Enerji için doğanın katledilmesine karşı çıkan, çok uluslu şirketlerin önüne geçilmesini isteyen, şeffaf bir siyaseti savunan Grillo, internette dünyanın en çok okunan beşinci blogunu oluşturdu. Grillo’nun yıldızı 2007’de yolsuzluğa karışmış politikacılara karşı düzenlediği ‘V-day’ (S..tir git günü) protestolarıyla iyice parladı.

        *

        Hareket, klasik bir siyasi partiye dönüşmek istemiyordu ancak 2008 Yerel Seçimleri’ne katılmak için partileştiler. Adaylar, internet üzerinden bulundu ve 11 ilde seçimi kazandılar. Bu yılın Şubat ayında yapılan Genel Seçimler’de ise M5S asıl büyük patlamayı yaptı. Birleşik sol ve sağ’ın ardından yüzde 25.7 ile üçüncü parti oldu. Ev kadını, posta memuru, aşçı, barmen vb. kesimlerden gelen adaylar milletvekili oldu.

        Avrupa siyasetinde Wall Street’teki yüzde 99 hareketini hatırlatan sadece M5S değil. Yunanistan’daki Syriza (Radikal Sol Koalisyon) da benzer bir tepkisellik ve popülist bir söylemle 2011’de yılların PASOK’unu yüzde 19’la geride bırakıp ikinci parti olabilmişti.

        *

        Akdeniz aksında, bilhassa internet mecrasından akan bir siyaset var. Bu durum, Gezi Parkı protestolarına katılanların yüzde 75’inin kendini hiçbir partiye yakın hissetmediği sonucu düşünüldüğünde Türkiye için de anlamlı olabiliyor.

        Bilindiği gibi 2002 seçimlerinde merkez sağ çökmüş ve kartlar yeniden dağıtılmıştı. Çünkü AKP, dönemin koalisyonunun tersine bir siyasi öneri ile gelmişti.

        Ancak bu hareketlerin temel bir açmazı var. İtalya ve Yunanistan’da çok dikkate alınmayan bu açmaz Türkiye seçmeni için bir sorun olabilir. Çünkü hem M5S hem Syriza ne istemediklerini net biçimde söylüyorlar. Ama ne istedikleri o kadar net değil.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar