Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Volkswagen bu yıl 1 milyon elektrikli araç (Plug in hybrid + full elektric) satmayı planladığını ve 2025 yılında Elektrikli Araç (EV) pazarında, küresel lider olmak istediklerini açıkladı.

        Elektrikli araç pazarının cazibesi

        2020 yılında pandeminin etkisiyle küresel otomobil satışları, yüzde 9 gerileyerek 76.8 milyona geriledi.

        Aynı yıl Volkswagen’ın toplam araç satışı ise, 9.3 milyon adet olmuş. Pandemi VW’ye de pahalıya patlamış ve 2020 yılında satışlarında, bir sene öncesine göre yüzde 14’lük düşüş yaşanmış. Böylece 5 sene sonra ilk kez, Toyota'ya geçilerek (9.5 milyon araç) en fazla araç satan otomotiv şirketleri sıralamasında, ikinciliğe düşmüş.

        VW’in toplam satışları içinde sadece yüzde 3’ü yani 280 bini, elektrikli araç kategorisinde. Şirketin hedefi 2021 yılında toplam araç satışının yüzde 8’inin yani 750 binin elektrikli araç olması.

        EV araba segmentinde en fazla bilinen marka olan Tesla’nın, 2020 yılında 500 bin elektrikli araç sattığı ve 2021 için de hedefinin 750 bin EV araç olduğu düşünülürse, VW’nin 2021 için belirlediği satış hedefinin oldukça iddialı olduğunu söyleyebiliriz.

        VW’in açıkladığı diğer yeni yatırımlar ise, Avrupa’da farklı ülkelerde 2030 yılına kadar tamamlayacağı 6 adet batarya üretim tesisi ve 18 bin Avrupa’da, 3 bin 500’ü ABD’de ve 117 bin adeti de Çin’de olmak üzere yeni açacağı elektrikli arabaç şarj üniteleri.

        REKLAM

        2030 yılında elektrikli araçların ihtiyaç duyacağı batarya kapasitesinin, 2 bin GWatt saat olacağı hesaplanıyor. Eğer VW’in hesapları tutarsa, 2030 yılında tek başına, küresel batarya ihtiyacının yüzde 12’sinin karşılar durama gelecek.

        Toplam kurulu gücü 240 GWatt saat olacak 6 batarya tesisin maliyetin 29 milyar Euro olacağı hesaplanmış. VW ayrıca yazılım tarafı ağırlıklı olmak üzere, 10 bin yeni istihdam yapacağını böylece Avrupa’nın en büyük yazılım şirketi olan SAP’in arkasından en geniş teknoloji yatırımı olan şirket ünvanına kavuşacak.

        Yatırımcının teknolojiye olan ilgisi yüksek

        VW’in bu açıklamaları yapmadan, yani kabaca 2 hafta önce hisse fiyatı 175 Euro’lar civarındaydı. Açıklamaların ardından VW hisse fiyatı yüzde 30 arttı ve piyasa değeri 145 milyar Euro seviyesine geldi. Böylece VW, 127 milyar Euro piyasa değerindeki SAP’i (Sadece Almanya’nın değil, Avrupa’nın en değerli yazılım şirketi) geçerek, yeniden Almanya’nın en değerli şirketi oldu.

        Neden?

        Geçen sene satışları yüzde 14 düşmüş bir şirketten bahsediyoruz.

        Gerek hala etkilerini yaşadığımız pandemi baskısı, gerekse otomotiv sektörünü son dönemlerin en büyük darboğazına sokan çip/ yarı iletken krizine rağmen, yatırımcı VW hisse fiyatını son 5 yılın zirvesine taşıdı.

        Bunun tek açıklaması, şirketin önümüzdeki 10 seneye yayılacak elektrikli araç üretimi için yapacağı yatırımlar ve yatırımcıya verdiği “Tesla ile ancak ben başa çıkabilirim” mesajı.

        Görüleceği üzere dünyanın en fazla otomobil satan ve tahtını hiç kimsenin sallayamadığı , Alman otomobil ekolünün en iyi örneği VW, Tesla karşısında çareyi “Elektrikli Arabayı da ben daha iyi yaparım” demekte buldu.

        Son dönemde hep aynı resmi görüyoruz.

        Otomotiv sektöründe, kimya sektöründe, telekomünikasyon sektöründe hatta finansa ya da medyada..

        Yıllarca didinerek, uğraşarak yaratılmış şirket algıları, yeni teknolojiler ve yatırımcının bunlara gösterdiği ilgi karşısında hızla dağılıyor.

        Türkiye’nin de bu konuyu çok hızla ele alması gerekiyor.

        Yoksa AB’nin en büyük 7. otomobil tedarikçisi olmak şansını çok uzun süre sürdürmemiz mümkün değil.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar