Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Avrupa Birliği (AB) için Covid 19’un yarattığı ekonomik tahribatla mücadelede dönüm noktalarından biri 750 milyar Euro büyüklüğündeki nam-ı diğer “Korona Bonosu” ihraç edeceğini açıklaması olmuştur.

        Covid 19 sebebiyle son 20 yılın en büyük krizini yaşayan AB ülkeleri, uzun süre her üyenin farklı istekleri ve koşulları sebebiyle, ABD’nin yaptığı gibi birlik geneline yayılan, büyük mali teşvikler açıklayamadı. İşler iyice içinden çıkılmaz bir hale gelmeye yakın, temmuz ayında, Merkel ve Macron’un önderliğinde nihayet AB liderleri uzlaştı ve üye ülkelere dağıtılmak üzere çoğunluğu hibe, geri kalan kısmı düşük faizli kredi olacak şekilde 750 milyar Euro’luk tahvil ihracına çıkılması kararlaştırıldı.

        Hem tahvil miktarının büyüklüğü hem de içerisinde hibe barındırması sebebiyle Kurtarma Fonu (Korona Bonosu), Avrupa Birliği için siyasi bir oluşum olma yolunda önemli bir dönüm noktası olarak da tarihe geçti.

        İkinci dönüm noktası “Yeşil Tahvil ihraçları”

        AB Komisyon Başkanı Ursula Von Der Leyen yaptığı açıklamada, birliğin çıkartacağı 750 milyar Euro’luk Kurtarma Fonu’nun üçte birinin, 225 milyar Euro’luk kısmının Yeşil Tahvil olarak arz edileceğini belirtti.

        REKLAM

        Yeşil Tahvil nedir?

        Uluslararası finans piyasalarında Green Bonds diye bilinen Yeşil Tahviller, Yeşil Tahvil İlkeleri (Green Bond Principles /GBP) ile uyumlu, yeni ya da mevcut projelerin, tamamını ya da bir kısmını finanse ya da re finansman etmek için ihraç edilen tahvil aracıdır.

        Biraz açalım..

        Yeşil Tahvil İlkeleri (GBP) nelerdir?

        Hangi projelerin Yeşil Tahvil ihracı yapabileceğini belirlemek ve bu konuda uluslararası arenada şeffaflık oluşması için belirlenmiş kılavuz setidir. Bu ilkeler sayesinde hangi projelerin Yeşil Bono ihracına uygun olduğu anlaşılır ve yatırımcı, aracılık yapacak banka, danışmanlık verecek firmalar ve ihraççılar aynı sayfada buluşabilir.

        Yeşil tahvil ihracı, GBP ile uyumlu olduğu taktirde, birçok sektör için uygulanması mümkün. Nükleer enerji üretimi, Fosil enerji üretimi, Alkol ve sigara üretimi ve bahis sektörü ise Yeşil Tahvil ihracının mümkün olmadığı alanlar.

        Yeşil Tahvil İlkeleri, iklim değişikliğinin önlenmesi, doğal kaynakların tükenmesinin önüne geçilmesi su veya toprak kirliliğinin azaltılması gibi temel çevresel kaygı alanlarına hitap eden projeleri Yeşil Bono ihracı için uygun kategori sınıfına almaktadır.

        Bu çerçevede ;

        Yenilenebilir enerji, enerji verimliliği (Enerji depolama, akıllı şebekeler, merkezi ısıtma vb) temiz içme suyu ya da atık su arıtımı, karbon emisyonun azaltımına yönelik elektrikli ya da hibrid ulaşım araçları için alt yapı yatırımları ve geri dönüşümlü ambalaj ve dağıtım projeleri Yeşil Tahvil ihraçları için uygun projeler olarak kategorize ediliyor.

        Dönelim AB’nin Yeşil Tahvil ihracına..

        2012 yılında dünyada toplam yapılan yeşil tahvil ihracı sadece 4 milyon dolarmış.

        REKLAM

        2019 yılında bu rakam 274 milyar dolar olmuş. 2020 yılın ilk 7 ayında yapılan ihraç ise 137 milyar dolar. 8 yılda toplam 1 trilyon dolara yakın Yeşil Tahvil ihracı yapılmış.

        AB’nin ihraç edeceği 225 milyar Euro’yu eklediğimizde, 2020 yılında Yeşil Tahvil ihracı toplam 400 milyar dolarlık bir rakama ulaşacak. Bu rakam şirketlerin geçen sene yaptığı 2.5 trilyon dolarlık geleneksel tahvil ihraç büyüklüğü yanında küçük kalsa da, özellikle AB’nin oyuncu olarak Yeşil Tahvil piyasasına girmesi, game changer bir değişme olarak kayda geçecektir.

        Covid 19 sıradan insanların iklim değişikliği, karbon emisyonu, su ve toprak kirliliği konularında farkındalığının artmasına neden oldu.

        Trilyonlarca dolar büyüklüğünde varlıkları yöneten emeklilik fonlarından, hedge fonlardan artık yatırımcıların iklim ve çevre dostu projelere para yatırmalarını istiyorlar. Bir de bunun üzerine ,Avrupa Birliği gibi bir kurumun resmi olarak Yeşil Tahvil ihraç edeceğini açıklaması, önümüzdeki yıllarda bu pazardaki büyümenin çok hızlanacağını işaret ediyor.

        İnsanlık için geç de olsa iyi bir gelişme.

        Umarım sadece bilanço rakamlarına güvenerek aldıkları banka kredileri ya da çıkardıkları tahvil ihraçlarına alışmış özel şirketler de bu gelişmeyi görürler ve ona göre pozisyon alırlar.

        Kaynak : ICMN International Capital Markets Association

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar