Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hatırlayacaksınız, Aralık ayı başında, dünya gündemine bomba gibi bir haber düştü. Çin’in en büyük teknoloji şirketi Huawei’nin CFO’su ve aynı zamanda kurucusun kızı Wanzhou Meng, Kanada’da tutuklandı. ABD, Huawei’yi, yaptırımları delerek İran’a ekipman satmakla suçluyor. Meng de , ABD’nin isteği ile Kanada devleti tarafından Vancouver’a yaptığı bir ziyaret sırasında , bu suçlamaya karışmış olduğu iddiası ile tutuklandı. CFO Meng’in tutukluluğu bir süre sonra “ev hapsine” çevrildi.

        Çin devletinin Meng’in tutuklanmasını verdiği tepki çok sert oldu. Önce Kanada’nın Çin Büyükelçisi’ne nota verildi. Arkasından da misilleme maksatlı iki Kanada vatandaşı, Çin’de casusluk faaliyetlerinde bulunduğu iddiası ile tutukladı.

        ABD’NİN HUAWEİ MARKAJI

        İki ülke arasında ipler gerilirken, Avrupa ülkeleri de, Huawei konusunda ABD’nin sıkı markajına girdi. ABD hükümeti Avrupa’daki müttefiklerine yaptığı çağrıda “5G internet network ekipmanları başta olmak üzere Huawei ürünlerinden uzak durun” dedi.

        Bu çağrı üzerine Fransız Telekom şirketi Orange, yeni oluşturacağı 5G mobile network kurulumunda, Huawei ile çalışmayacağını açıkladı. İngiliz BT Grup, birçok alanda Huawei ürünlerin kullanılmasını yasakladı. Almanya’da Merkel Hükümeti “5G network ağının güvenliği konusunda hassas” olduklarını ifade etti ancak Huawei ile çalışma konusunda henüz son kararın verilmediğini belirtti.

        Diğer yandan Avusturalya, Yeni Zelanda ise Huawei ürünlerinin ülkelerinde kullanılması konusunda sınırlamalar getirdi.

        BİR BAŞKA GÖZALTI HABERİ POLONYA’DA

        İki aydır Huawei üzerinde artan baskıya dün bir yeni halka daha eklendi. Huawei’nin, Polonya biriminde satış direktörü olan Çin vatandaşı bir çalışanı, casusluk suçlamasıyla göz altına alındı.

        Polonya, Huawei’nin Doğu Avrupa’daki üssü durumunda. Huawei’nin en fazla satış yaptığı ilk 10 ülke arasında Polonya da var. Geçen yıl şirketin Polonya’daki satışları yüzde 76 artmış. Ayrıca geçen Eylül ayında, Polonya’nın iki büyük Telekom şirketi, Huawei ve Orange Polonya ile 5H network kurulumu için anlaşma imzalamıştı.

        HUAWEİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

        Bütün bu olup bitene rağmen Huawei, 2018’i yüzde 21’lik artı işle 108.5 milyar dolarlık gelir ile kapatıyor. Şirketin, 5G internet ağı kurulumunda öncü pozisyonu ve geçen sene Apple’dan 200 milyon daha fazla satmayı başarabildiği akıllı telefon gelirleri ortaya çıkan gelirin ana mimarları. Huawei, Samsung’un ardından en büyük 2. Akıllı telefon üreticisi durumunda.

        Ancak Avrupa’daki en büyük müşterileri Fransız Orange, Alman Deutche Telekom ve İngiliz BT Group’tan “Huawei networklerin güvenlik açığı endişeleri” 2019’da şirketi zorlayacak. Huawei ABD, Avusturalya ve Yeni Zelanda’da zaten geniş ölçekli yasaklarla mücadele ediyor.

        TİCARET SAVAŞLARI MI? YOKSA…

        Geçen yazımda, Huawei ve Apple arasında dünya genelinde devam eden ve Çin firmasının her geçen gün arayı biraz daha kapattığından bahsetmiştim. Gerçi Apple, 2108’i 265 milyar dolar gelir ile Huawei’nin oldukça önünde kapattı. Ancak şirketin 2019 yıl sonu gelir beklentisi yüzde 2 azalış ile 259 milyar dolar. Özellikle Çin’de hem ekonominin soğuması hem de Xiaomi ve Huawei gibi yerli markaların yaptıkları atak Apple’ın karına ciddi darbe vuruyor.

        Küresel şirketler ligine piyasa değeri üzerinde baktığımızda ilk sıralarda teknoloji devlerini görüyoruz. 2018 sonu itibariyle en değerli ilk 10 şirketin 6’sı teknoloji şirketleri. Bu listenin üst sıralarında ABD’li şirketler var. Ortalarda ise Çin şirketlerini görüyoruz. Huawei gibi halka açık olmayan şirketler ise bu listeye girmek için sıralarını bekliyorlar.

        Günümüzün ne önemli konularından birinin “Veri Analizi ve Güvenliği “. Teknoloji şirketleri için de, veri aktarımı, depolanması ve güvenliği gibi konular zaten işin özü. Bu sebeple, küresel ölçekte şirketler arası yaşanan mücadeleye, Soğuk Savaş dönemlerini anımsatan “casusluk hikayeleri” karışıyor.

        Bu hikayelerin daha da artacağına emin olabilirsiniz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar