Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Küresel piyasalardaki sert satış dalgası gösteriyor ki, dünya ekonomisi iyi gitmiyor.

        Bir yanda yüksek enflasyon ve buna karşı yükseltilen faizler ile sıkılmakta olan para musluğu söz konusuyken diğer yanda bunun sonucu büyüme oranları aşağı geliyor.

        Dünya yükselen enflasyonla büyüme arasına sıkıştı ve bir tercihe zorlandı. Şimdilik görünen Merkez bankaları enflasyonu düşürmekten yana tercih kullandı. Buna paralel ekonomilerde durgunluk ihtimali bir hayli güçlendi. Petrol fiyatlarını bile bir günde yüzde 10 düşüren görünürdeki ekonomik neden bu.

        IMF BAŞKANI: RESESYON İHTİMALİ ARTTI

        ➔ Bu yıl için IMF’nin dünya büyüme tahmini yüzde 4.7 idi. Geçen yılki yüzde 6.1’lik son 40 yılın en yüksek büyümesinin ardından oldukça güçlü bir beklentiydi.

        ➔ Ancak Rusya Ukrayna Savaşı, emtia fiyatlarının sıçraması, yükselen küresel enflasyon ve sonunda bol ve düşük faizli para politikasının terkedilmesi sonucu bu beklenti korunamadı.

        ➔ IMF nisan ayında dünya büyüme tahminini yüzde 3.6’ya düşürdü. Son olarak IMF’nin kardeş kuruluşu Dünya Bankası yüzde 2.9 büyüme tahmininde bulundu.

        ➔ Dün de IMF Başkanı Christalina Georgeiva büyüme tahmininde üçüncü revizyona gideceklerini açıklarken şunları söyledi:

        REKLAM

        “Küresel görünüm nisan ayındaki güncellemeden bu yana belirgin biçimde kötüleşti. 2023 için resesyon ihtimali arttı, bu ihtimal artık reddedilemez. IMF 2022 için yüzde 3.6 olan büyüme tahminini üçüncü kez aşağı yönde güncelleyecek.”

        SATIŞ DALGASININ ARTÇILARI

        ➔ Sonuçta ABD ile birlikte tam katılımlı haftanın ilk işlem gününde küresel piyasalar güçlü bir satış dalgası yedi. Dün de bu dalganın artçıları devam etti.

        ➔ Salı günü oluşan fiyat hareketlerinin daha küçüğü dün yaşandı. Yine en çok düşen petroldü ve bu kez Brent tipinin fiyatı psikolojik sınır 100 doların altını gördü.

        ➔ Dolar güçlenmesine yüzde yarım oranında devam etti. Dolar Endeksi 107.067 ile son 20 yılın en değerli düzeyine çıktı.

        ➔ Bağlı olarak Euro yüzde 0.8 değer yitirdi. Euro/dolar paritesi 1.0162’ye indi. Paritenin eşitlenmesine ramak kaldı. Dolar ve Euro'nun eşitlendiği durumu kısa zamanda hatta her an görebiliriz.

        YARINKİ İSTİHDAM VERİSİNİN ÖNEMİ

        ➔ Bu açıdan yarın açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi sadece doları değil, hemen hemen bütün varlık fiyatlarını etkileyecek öneme sahip.

        ➔ Çünkü beklendiği gibi Haziran’da istihdamın 295 bin civarında artması veya bunun üstüne çıkması, Fed’i 75 baz puanlık faiz yükseltmeye zorlayacak. Dolayısıyla bu durum doları daha güçlendirebilir.

        ➔ İstihdamının beklenenin belirgin bir şekilde, mesela 250 bin ve altında çıkması ise Fed’in 27 Temmuz’da faizi artırımını 50 baz puana doğru kaydırabilir ve bu durum doların hızını kesebilir.

        ➔ Piyasalarda yüksek oynaklık azalmakla birlikte yatışma ve denge henüz sağlanamadı. Demek ki satışlar bitmedi, devamı gelebilir.

        DEĞİŞİM NEREYE DOĞRU?

        ➔ Temmuz başına denk gelen bu satışlar, bol ve ucuz likidite ortamından daralan likiditeye ve yükselen faiz ortamına geçişe uyum çabaları. Ucuz para olmayacaksa en riskli finansal varlıklardan başlayarak karı realize etmenin, kaldıraç azaltmanın zamanıdır.

        REKLAM

        ➔ Üstelik dünya ekonomisi önce yüzde 3.3 daralıp sonra yüzde 6.1 büyüyor, ertesi yıl da yüzde 3 büyümeye iniyorsa bu yeterince, hatta fazlasıyla baş döndürücüdür.

        ➔ Gelecek yıl da resesyon bekleniyorsa enflasyon düşürülene kadar geçecek fırtınalı döneme hazırlık yapmak, belli bir likidite desteğini hazırda tutmak gerekiyor.

        “Müzik değiştiğinde dans da değişir.” Finansal piyasaların yaşamakta olduğu değişim de budur. Merkez bankaları 2008’den bu yana finansal piyasalara çaldığı müziği değiştirdi.

        Artık bütün hesap kitap ve pozisyon değiştirmeler, kıtlaşan likiditeye, artan faizlere ve düşük enflasyona göre yapılacak. Temmuz başındaki büyük satış dalgasında bunu gördük.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar