Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Fed Başkanı Jerome Powell ABD Temsilciler Meclisi’nde sunum yaparken Fed'in enflasyonu yanlış değerlendirdiğine yönelik bir soru üzerine “geriye dönüp bakıldığında enflasyonu hafife aldıklarını, geçici olmadığını” söyledi. Her merkez bankasının aynı kararı vermek zorunda kaldığını anımsatan Powell "Vermemiz gereken karar buydu. Yanlış olabileceğini biliyorduk. Oldukça yanlış görünmeye başladığında yön değiştirdik" dedi.

        ➔Powell’ın Kongre’de iki günlük yarı yıl sunumundan çıkan işsizliği artırma, resesyona yol açma pahasına enflasyonu düşürmek istedikleri ve temmuz toplantısında ibrenin 75 baz puan artırıma daha yakın olduğudur.

        AVRUPA’NIN DOĞALGAZ KRİZİ

        ➔Bu konuşmaların etkisiyle küresel piyasalarda resesyon fiyatlamaları derinleşti. Öyle ki emtia fiyatları dahi küresel ekonomide durgunluk yaşanacak diye düşüyor.

        ➔Petrol fiyatı bile geriliyor. Gerçi ABD Başkanı Biden’ın gösterdiği çabaların bunda etkisi olduğunu kabul etmek gerekiyor. Konuyu dünkü yazımızda işlemiştik.

        ➔Doğalgaz fiyatları ise kıtasal eğilim gösteriyor. Örneğin ABD’de düşüyor ama Avrupa’da tam bir kriz yaşanıyor. Çünkü Rusya doğalgazın vanasını kıstı.

        ➔Yaz aylarında depoları dolduran ve kışa hazırlanan Avrupa için, şok bir durum. Yazın dolmayan depolar kışın yetmeyecek. Borulardan da doğalgaz yerine hava gelirse düzenli kesintiler mecbur olacak.

        REKLAM

        ➔Feda edilecek ilk kesim işyerleri olacak. Sanayinin durması istihdamın azaltılmasıyla sonuçlanırsa ki, muhtemelen böyle olacak, resesyon kapıyı çalacak.

        ➔Bu nedenle Avrupa gösterge doğalgazı TTF’in megawatt saat fiyatı dün 138 euroya kadar yükseldi. İki hafta önceki fiyat 77 euroydu. Bu da yüzde 80 artış demek. Üstelik haziranda.

        EMTİADA 2 HAFTALIK DÜŞÜŞ %10

        ➔Denilebilir ki doğalgaz hariç emtiaların hemen hepsinde resesyon fiyatlaması var. Bu nedenledir ki CRB Emtia Endeksi iki haftada yüzde 10 geriledi.

        ➔Küresel büyümenin barometresi görevini yapan bakır da iki haftalık düşüş yüzde 14’e vardı.

        ➔Metallerden demir cevherindeki düşüş yüzde 24, çelikte ise son 1.5 aylık düşüş yüzde 18 düzeyinde. CRB Metal Endeksi’ndeki gerileme ise yüzde 24.

        ➔Özellikle demir çelikte hem üretim hem tüketimde Çin en büyük oyuncu. Çin’deki salgın önlemlerinden dolayı üretimin ve talebin yavaşlamasından dolayı fiyatların gerilemesi normal.

        ➔Ayrıca bu ülkede inşaat sektöründe bir kriz yaşanıyor. Fiyatlardaki gerileme ve durgunluk 11’inci ayına vardı. Bunun üzerine dünya ekonomisinin resesyona gireceği korkusu eklenmesi demir çelik fiyatlarındaki gerilemeye iyi bir gerekçe oluşturuyor.

        GIDA FİYATLARI DÜNYADA %15 DÜŞTÜ

        ➔Daha ilginci resesyon dalgasının gıda fiyatlarını içine katıp götürmesi. Yine CRB Gıda Endeksi’nin 2 haftalık düşüşü yüzde 15’i buldu. Fiyatlardaki bu gerileme FAO Gıda Endeksine de yansıyabilir. Haziran ayında başlayan fiyat gerilemelerini belli bir zaman kaymasıyla enflasyon rakamlarında görebiliriz.

        ➔Buğday fiyatları Rusya-Ukrayna savaşı başlangıcında 100 bushel başına 1.350 dolara kadar yükselmişti. Bir ay önce 1.205 dolar olan buğday dün 934 dolara inerek yüzde 22.5 geriledi. Buğday fiyatları savaş öncesinde 800 doların altındaydı.

        REKLAM

        ➔Fiyatların savaşla birlikte yükselmesi Ukrayna buğdayının ablukaya alınan Karadeniz limanlarında kilitli kalmasındandı. Özellikle mayınlar nedeniyle hem gemilerin güvenliği tehlikeye giriyor hem de sigortası yapılmıyordu.

        ➔Türkiye’nin girişimi ile güvenli bir koridor sağlanmasının ve Ukrayna buğdayının nakliye yola açıldı gibi. İlk etapta 30 milyon ton buğdayın nakliyesi yapılacak. Yeni mahsule de silolarda yer açılabilecek.

        ŞİMDİ GIDA TÜKETİMİ AZALACAK MI?

        ➔Resesyon fiyatlaması şimdilik her şeyi silip süpürüyor. Emtia fiyatlarının düşmesi şüphesiz Türkiye için çifte doping demek. Hem ithalat faturası düşecek hem de dışarıdan enflasyon ithali yapılmayacak veya azalacak.

        ➔Ancak piyasalara güven olmaz. Rüzgarın nereden estiği belli olmaz. Büyümenin durgunluğa dönüşmesinden dolayı enerji kullanımı, metal kullanımı azalır da, dünya nüfusu azalmıyor ki, tüketilecek gıda azalsın.

        Daha birkaç hafta önce küresel gıda krizi yaşanmasından korkuluyordu. Gıda krizi ya kıtlıktan ya da fiyatların çok yükselmesiyle gıdaya erişememekten çıkar.

        ➔Kaldı ki Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Fatih Birol’un saptamasıyla global enerji krizinin tam ortasında bulunuyor. Rusya’nın dışlanmasından dolayı kıtlık yaşanan bir ürünün fiyat düşüşü kısa bir süre sağlanabilir ama kalıcı olması zor.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar