Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bayram dönüşü yurtiçi piyasalar üç önemli ekonomik veri açıklanmasıyla işlemlere başladı. ABD merkez bankası Fed’in faiz kararı, yurtiçi nisan ayı enflasyon ve dış ticaret verileri. Skor ise iki kötü veriye karşılık bir iyi gelişme var.

        ➔ Önce iyisinden başlayalım. Fed ana beklenti olan politika faizini yarım puan artırdı. İyi tarafı 75 baz puan faiz artırım ihtimalini masadan kaldırdı. Bundan sonraki toplantılarda yine yarım puan artışlar gündemde olacak. Fed toplantı öncesinde 75 baz puanla piyasaları korkutup, 50 baz puana razı etti.

        ➔ Bilanço küçültme ise mayıs yerine haziranda başlayacak. Aylık 47.5 milyar dolarlık bir daralma üç ayda 95 milyar dolara varacak. Bilanço daraltımına kademeli bir geçiş yapılacak. Bu yılın sonuna kadar 522.5 milyar dolarlık bir bilanço küçültme gerçekleştirilecek.

        ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI ETMEK

        Bilanço küçültmesinin yıl bazında etkisi çeyrek puanlık faiz artışına denk geleceğinin tahmin edildiğini ise Fed Başkanı Powell söyledi.

        ➔ Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell “75 baz puanlık artış FOMC’nin aktif olarak değerlendirdiği bir şey değil. Yumuşak bir iniş için şansımız var. Görmeyi beklediklerimizi görürsek 50 baz puan faiz artırımı gelecek 2 toplantıda masada olacak” dedi.

        REKLAM

        “Enflasyonu yüzde 2’ye getirmek biraz acı verici olabilir ancak yüksek enflasyon ile mücadele etmemek daha acı verici olur” diyen Powell ekonomide durgunluk tartışması için de “Ekonomide hiçbir şey resesyona işaret etmiyor. Resesyona yol açmadan istikrarı sağlama konusunda iyi bir şansımız var” şeklinde konuştu.

        ➔ Başkan Powell’ın konuşması ne şahin ne de güvercindi. Tam olarak ortada yer alan ve nötr etkiye sahip, FOMC kararının devamını getirici içerikteydi.

        ➔ 4 Mayıs öncesi stres altında kalan küresel piyasalar ise sürprizi olmayan, şerh konulmadan oybirliğiyle karar alınan, tartışılmasına karşılık 75 baz puan artırımın gündemden düştüğü Fed toplantısıyla rahatladı.

        Toplantı öncesi Fed’in agresif davranacağını ima etmesiyle iyice gerilen ve tansiyonu yükselen piyasalar 4 Mayıs sonrası Fed’in yumuşak tutumu ile karşılaşınca toparlandı.

        PİYASALAR NE TEPKİ VERDİ?

        ➔ Yılın geride kalanı için beklenen ve fiyatlanan faiz artırımı 200 baz puanla sınırlandı. Yıl sonunda politika faiz oranı yüzde 2.75-3.00 aralığında bekleniyor.

        ➔ Karar sonrası dolar geriledi, ABD faizlerinde küçük oranlı geri çekilme meydana geldi.

        Yüzde 3.0011’e kadar yükselen 10 yıllık faizler yüzde 2.937’ye indi.

        ➔ Euro/dolar paritesi 1.0471’e kadar gerilemişken karar sonrası 1.0642’ye toparlandı. Dolar Endeksi 103.945’ten 102.370’e inerek yüzde 1.5 değer kaybetti.

        ➔ Doların ve ABD faizlerinin gevşemesi karışında altın yükseldi. Altının onsu 1850 dolara kadar gerilemişken 1903 dolara sıçradı ve yüzde 2.8 arttı.

        ➔ Teknoloji hisselerini temsil eden Nasdaq Bileşik Endeksi 2 Mayıs’ta 12.202 puanla dip seviyesine indi, karar sonrası ise 4 Mayıs'ta 12.973’e kadar çıktı ve yüzde 6.3 prim yaptı.

        ➔ Bitcoin’in hareketi Nasdaq’a paralel gerçekleşti. 37.555 dolardan 39.996 dolara çıkan Bitcoin yüzde 6.4 değerlendi.

        ➔ Piyasalarda tansiyonun yansıtıcısı olarak VIX’i alırsak 2 Mayıs’ta 36.64’e kadar çıkmışken, 4 Mayıs’ta 24.94’e kadar indi ve iki günde yüzde 32 geriledi.

        ➔ Finansal piyasaların pozitif gelişmesine karşılık jeopolitik etkilerin gölgesinde petrol fiyatları 2 Mayıs’taki 104 dolarlık düzeyinden 112.69 dolara çıktı ve yüzde 8.3 yükseldi.

        ➔ Küresel ekonominin, enflasyonun, piyasaların rengini solduran gelişme de petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki sıçrama oldu.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar