Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümetinin ilk 100 günlük icraatının bir bilançosunu çıkardı ve ikinci 100 günde yapacaklarını açıkladı.

        - İcraatın içinden programlarının devamı niteliğinde olsa da, aslında 100 günlük değerlendirmelerin belli bir önemi var. Bir yerde hükümet kamuoyuna üç ayda veya 100 günde bir bilgilendirme yapıyor, hesap veriyor, yapacaklarının sözünü veriyor.

        Malum parlamenter sistemi terk ettik, yerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini getirdik.

        - Bu hükümet Meclis tarafından denetlenmiyor. Çünkü her iki taraf da seçim yoluyla gelmiş ve icracılar ile Meclis arasında doğrudan bir ilişki yok. Bakanlar milletvekili değil. Böyle olunca hükümetin icraatlarını milletin seçtiği Meclis’in denetlemesi yerine Cumhurbaşkanı doğrudan millete anlatıyor ve denetlettiriyor. Milletin değerlendirme yapacağı, hesap soracağı yer ve zaman ise genel seçimler.

        - Öncelikle belirtelim ki, ilk 100 günlük icraat dönemi özellikle ekonomik açıdan toparlanmayla geçti. Eylül başından beri olan dönemi kapsadığından ağustos ayında yaşanan şokun etkilerinin azaltıldığı bir dönem oldu geçtiğimiz 100 gün. Dolar ve Euro bu süre içinde TL karşısında yüzde 29 geriledi. Ya da TL’nin bu paralar karşısındaki değerlenmesi yüzde 41’i buldu. Faizlerde de aynı dönemde dörtte bir oranında düşüş meydana geldi.

        KREDİLERDE AĞUSTOS SONRASI İLK ARTIŞ

        - Belki bütün iyileşmelerin sonucunu da kredilerde görmeye başladık. Önceki haftaya kadar her bir haftada devamlı gerileyen yurtiçine kullandırılan krediler 3.5 ayda 279 milyar lira azaldı. Azalmanın oranı da yüzde 11’e yükseldi.

        - Ancak geçen hafta kredilerde ağustos sonrası ilk kez artış meydana geldi. 30 Kasım’da 2 trilyon 266.5 milyar liralık kredi stoku 7 Kasım’la biten geçen haftada 2 trilyon 274.8 milyar liraya yükseldi. Bir haftalık artış 8 milyar liraya vardı.

        - Henüz ilk haftalık artış ama en azından kararlı bir biçimde her hafta devamlı azalmanın sonuna geldik denilebilir. Bundan sonra krediler bir hafta azalsa veya bir kaç hafta düşse bile, bir haftada da artış yapabilir artık.

        EKONOMİYE İKİ BANKALI DESTEK

        - Dünkü açıklamalardan Türkiye Kalkınma Bankası ve Emlak Bankası’nın yeniden yapılanarak faaliyete geçeceği bir kez daha tekrarlandı. Hazırlıklar da tamam. Hatta Kalkınma Bankası bünyesinde ilk menkul kıymet ihracı da yapıldı. Bu iki bankanın yeni dönemdeki fonksiyonu bankalar da dahil şirketlere destek olmak. Kaynak yaratacaklar, kaynak bulacaklar ve en önemli alanlardan ve şirketlerden başlayarak bu kaynakları kullandıracaklar.

        SONUNDA MADENİ BULDUK?

        - 100 günlük icraat belgelerine yeni giren bir konu ise madencilik. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre 1000 maden alanı önümüzdeki 100 gün içinde ihaleye çıkartılarak ekonomiye kazandırılacak. Şu anda atıl durumda olan bu alanların tamamının ihalesine katılım olur ve bin maden alanı da faaliyete geçerse ya da önemli bir kısmı faal hale gelirse gelecek yıllarda Türkiye’nin ihracatına net bir katkıda bulunur.

        - Çünkü ihracatında ithal oranı en düşük ürün maden. Ya da en ihracatçı sektör madencilik. Her şey yüzde 100 yerli. Bizim topraklardan çıkartılıyor.

        - Ayrıca ithal ettiğimiz madenleri de çıkarmayı başarabilirsek ithalatı önlemiş, dış ticaret açığını azaltmış oluruz. İkinci 100 günde 1000 ihale yapılıp girişimcisiyle buluşursa önümüzdeki dönem Türkiye madencilikte hamle yapabilir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar