Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Finansal çalkantıyı ve kur şokunu yumuşatmada para politikası üzerine düşen görevi yaptı. TCMB politika faizini 6.25 puan artırarak yüzde 17.75’ten yüzde 24.00’e çıkardı. Piyasanın yüzde 4-5 aralığındaki beklentisinin üstüne çıkan faiz artırımı dolar kurunda sert düşüşe yol açtı. Kur gün içinde 7.1 düzeyine varan gerileme yaşadı.

        -3 Eylül’de ağustos ayı enflasyonun yüksek çıkmasıyla “parasal duruşu” değiştireceğini açıklayan Merkez Bankası sözünde durdu. Çok gecikmiş de olsa, siyasi otoriteden bağımsız faiz artırabileceğini gösterdi ve kaybettiği kredibilitesinin bir kısmını geri kazandı. Kredibilitenin tamamının kazanılması için TCMB’nin daha birkaç testten de başarıyla geçmesi gerekebilir.

        -TCMB kararından hemen önce konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Faiz konusundaki hassasiyetim aynı, değişen bir şey yok... Faiz denilen bu sömürü aracını kullanmaya asla aracı, vesile olmayız” dedi. Bu sözler üzerine dolar kuru 18 kuruş kadar yükseldi.

        -Ancak TCMB kararı açıklanmasıyla dolar kuru 6.4450’den 5.9840’a kadar geriledi. Gerileme yüzde 7.1’e kadar vardı. Daha sonra dolar kuru yeniden 6 TL’nin üzerine çıktı.

        -Sonuçta 6.25 puan artırılan politika faizi yüzde 24’e çıkarılarak bugünkü yüzde 17.9’lik tüketici enflasyonunun önüne geçti.

        -Reel hale dönüşen bu faiz oranı enflasyonla mücadele konusunda kararlılığın bir göstergesi. Faiz artırımı TL güçlendirerek döviz kurlarını geriletti, uzun vadeli faizleri düşürdü, Türkiye risk primi CDS’leri de yüzde 6.5 oranında gerilemesini sağladı.

        TOPLAM ETKİSİ KURDA %11.1 DÜŞÜŞ

        -Tabii ki yükseltilen faizlerin etkisi sadece dünle sınırlı değil. 3 Eylül’de enflasyonun açıklanması ve yüksek çıkmasından bu yana TL’nin oldukça yatay seyretmesinde, hatta bir miktar değerlenmesinde, TCMB’nin aynı gün parasal duruşunu değiştireceğini açıklamasının etkisi büyük.

        -Dolayısıyla faiz artırımının işaretinin verilmesi ve aradan geçen 10 günlük süredeki toplam etkisi daha büyük. Çünkü TCMB açıklaması 3 Eylül’de dolar kuru 6.73 TL düzeyindeyken gelmişti. Buradan başlayan düşüş dün 5.98’e kadar sürdü ve toplamda yüzde 11.1’e vardı. 625 baz puana varan faiz artışının kur üzerinde yarattığı geriletici etkisi bu kadar.

        -Bundan sonrası öncelikle hazırlanmakta ve önümüzdeki hafta açıklanması beklenen Orta Vadeli Program'a, gelişmelere ve haber akışlarına bağlı.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar