Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İki günlük cehennem azabından sonra nefeslenmede iki güne çıktı. Döviz kuru dün de hem sert geri çekilmesini hem de yüksek oynaklığını sürdürdü.

        İlginçtir, faiz piyasası bu nefeslenmeden payını alamıyor. Hatta kur sıçrarken faiz artışı sınırlıydı, son iki günde kurdaki hızlı yükseliş yerini düşüşe bırakırken, faiz yukarı yönlü hareketlendi.

        Yükselen faiz ise Hazine gösterge tahvil faizi. 2 yıllık tahvil faizi dün 1.5 puan yükselerek yüzde 28.29’a çıktı. Faizin son iki gündeki artışı 3.73 puanı buldu.

        -Halbuki son iki günlük dolar kurunun TL karşısındaki kaybı yüzde 18.4’e vardı. Dolar 13 Ağustos pazartesi günü 7.2149 ile en yüksek noktasını görmüşken, dün gün içinde 5.8880’e kadar indi. Dolardaki iki günlük kayıp yüzde 18.4’ü varırken Hazine faizindeki yükseliş yüzde 10.2’yi buldu.

        İLACIN YAT ETKİSİ

        -Kuru aşağıya iten ve faizi yukarıya çeken gelişmelerden biri, BDDK’nın swap işlemlerine dünden itibaren yeni bir kısıtlama getirmesiydi. Pazar akşamı swap işlemleri bankaların öz kaynaklarının yarısına düşürülürken dün alınan kararla oran yarı yaraya daha tırpanlandı ve yüzde 25’e indirildi. -Swap piyasası İstanbul ile Londra arasında iki bacaklı çalışıyor. Dövizi veren TL’yi, TL’yi veren dövizi alıyor. Bu alımlar kısıtlanınca, bu yolla elde edilen likidite de kısıtlandı. Yani kur artmasın diye önlem alınırken, bunun bir yan etkisi olarak Türkiye’nin finansman olanakları kısmen azaltıldı. Likiditesi veya miktarı azalan paranın da fiyatı yükseldi. Faizin sıçramasında etkili faktörlerden biri buydu.

        YÜKSELECEK ENFLASYONA HAZIRLIK

        -Sıçrayan kur karşısında faizlerin de artması aslında normal bir durum. Çünkü faiz geleceğe yönelik bir yatırımsa, buradaki belirleyici faktörlerden biri enflasyonun ne olacağıdır. Faizin, anaparanın alım gücünü koruduğu gibi, üzerine bir reel kazanç sağlaması da beklenir.

        -Son kur artışlarının maliyet kanalıyla enflasyonu sıçratacağı açıktır. Ancak yaşanan şoklardan ve alım gücünün düşmesinden dolayı artık talep enflasyonunun yavaşlaması da beklenir. Ters yönlü iki etkinin net sonucu ise kur sıçramasının çok büyük boyutlu olmasından dolayı enflasyonu artırıcı yöndedir. Bu nedenle faiz enflasyonun önüne geçebilmek amacıyla kur artışını izlemektedir.

        MERKEZ ARTIŞA KAPI ARALADI

        -Üstelik Merkez Bankası haftalık repo faizini bir kenara bırakarak bankalara yeniden faiz bandının üstünden borç vermeye başladı. Böylece fonlama maliyetini 1.5 puan yukarı çekti ve yüzde 19.25’e çıkardı. Faizin yükselmesine da kapı açmış oldu.

        YABANCILARI İKNA KONFERANSI

        -Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün yabancı yatırımcılarla yapacağı tele konferansta onları ikna edecek mesajlar vermesi bekleniyor. Bu mesajlarla birlikte yabancı yatırımcıların bir kısmının ikna olacağı ve yeniden Türkiye pazarına dönebileceği, yeniden dönüş yapmayanların da Türkiye’den çıkışta acele etmeyeceği tahmin ediliyor.

        DAVA TRAFİĞİ HIZLANDI

        -Ayrıca Rahip Brunson davasında trafik hızlandı. Ev hapsinin kaldırılması reddedildi ama dava bir üst mahkemeye de taşındı. Şimdi buradan çıkacak karar bekleniyor. Dün döviz kurunun hızlı aşağı gidişinde ve sonra tersine dönüşünde de bu mahkeme trafiğindeki hızlanma ve gel-gitler etkili oldu.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar