Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Tubitak Ansiklopedi Mevlevilik (Kültür-Sanat) Nedir?

        Hz. Mevlana'nın (ö. 1273) fikir ve hissiyatı ile şekillenen Mevlevilik, tasavvuf tarihinde asırlar boyunca kurulan ve gelişen tarikatlar içerisinde önemli bir yere sahiptir. Bu farklılığı temin eden en önemli unsur Mevleviliğin sanata dair bakış açısında yatar. Güzeli seven ve her şeyde güzel olanı arayan Mevleviler güzel sanatların pek çok şubesinde varlık göstermişlerdir. Dervişlerin maddi ve manevi sahada ilerleme kaydettikleri mekanlar olan Mevlevihaneler adeta bir güzel sanatlar akademisi vazifesini icra ederek edebiyattan musikiye, hattan minyatüre birçok sanat şubesinde şaheserler meydana getirmişlerdir. Herkesin kendi el emeği ile geçinmesini şart koşan Hz. Mevlana'nın teşviki ile Mevlevihanelerde bütün dervişlerin en azından bir zanaat ile meşgul olmaları beklenirdi.

        Celaleddin-i Rûmi bir alim ve müderris olmasının yanı sıra çok büyük ve kudretli bir şair olarak tarihe geçmiştir. Hususiyetle Mesnevi-i Ma'nevi gibi bir eser kaleme alan Celaleddin-i Rûmi, kendisinden sonra müntesiplerinin de şiir ve edebiyat sahasında isim sahibi olmalarının önünü açmıştır. Mevlevihanelerde bütün dervişlerin Farsça yazılmış olan Mesnevi'yi okuma ve anlama gayretleri onların seyr ü sülûklarının bir parçası olarak edebiyat sahasına girmelerini sağlamıştır. Mevlevihanelerde yetişen yüzlerce şair, bir Mevlevi Edebiyatı literatürü oluşturacak kadar zengin bir kalem faaliyeti içine girer. Bu noktada Mesnevi tercüme ve şerhlerinin yanı sıra Yûsuf-ı Sineçak'in (ö. 1546/47) Cezire-i Mesnevi'si ve ona yazılan şerhler önemli bir yer tutar. Edebiyat tarihimizde Fasih Ahmed Dede (ö. 1699), Neşati (ö. 1674), Sabuhi Ahmed Dede (ö. 1647) ve Hüsn ü Aşk müellifi Şeyh Galip (ö. 1799) gibi önemli şairlerin başını çektiği bir Mevlevi şairler topluluğu mevcuttur. 

        Mevlevilikte mukabele-i şerif olarak bilinen sema meclislerinde mutrib heyeti tarafından yapılan icralar, Mevlevi musikişinaslar tarafından bestelenen ayin-i şeriflerdir. Güfteleri genellikle Divan-ı Kebir'den seçilen bu ayinler, kendilerini musiki sahasında yetiştirmiş Mevlevilere aittir. Yüksek bir musiki terbiyesi ve eğitiminin neticesi olan bu ayin-i şeriflerin bir kısmı asırlar içerisinde kaybolmakla beraber altmıştan fazla ayin-i şerif günümüzde halen bilinmektedir. Hammamizade İsmail Dede Efendi (ö. 1846), Mehmed Zekai Dede (ö. 1897) ve Bahariye Mevlevihanesi postnişini Hüseyin Fahreddin Dede (ö. 1911) gibi Mevlevi bestekarların ayin-i şerifleri Türk Musiki tarihi için önemli eserler olarak kaydedilir. 

        Mevlevihanelerde dervişlerin ilgilendikleri bir diğer güzel sanat şubesi ise hattatlıktır. Hat sanatına ilgi duyanlara eğitim de veren Mevleviler kendi eserlerinin altında imzalarını atarken "el-mevlevi" ibaresini eklemeyi asla ihmal etmezlerdi. Mevlevi hattatların önemli bir kısmı talik hatta maharet kazanmışlardır. Hususiyetle Hz. Mevlana'nın ismini bir Mevlevi sikkesi halinde istif usulü ile yazmak yaygınlaşmış bir adettir. Ayrıca Mesnevi-i Ma'nevi'nin de Mevlevilerce istinsah edilmesi asırlar boyunca süregelen bir gelenektir. Cevri Efendi (ö. 1654), Fasih Ahmed Dede, Gavsi Ahmed Dede (ö. 1697), Leylek Hasan Dede (ö. 1828) gibi isimler Mevlevi hattatlar içerisinde zikredilebilir.

        Mevlevilerin resim sanatı ile olan kuvvetli rabıtaları da göz ardı edilemez. Hem bizatihi ressam hem de resmin konusu olarak Mevleviler ile alakalı pek çok eser günümüze intikal etmiştir. Fasih Ahmed Dede'nin kara kalem çalışmaları ya da Levni'nin (ö. 1732) resmettiği Mevlevi dervişleri bu minvalde değerlendirilebilir. Ayrıca Sefine müellifi Sakıb Dede'nin (ö. 1735) kaydettiğine göre bazı Mevlevi dervişleri dergah duvarlarına birtakım hayvan şekillerini resmetmişlerdir. 

        Mevlevilerin zanaat ile sanatı birleştirdikleri alanlardan birisi de makta'lardır. Kamış kalemlerin üzerinde kesilmesi için üretilen fildişi maktalarda zanaatkarın Mevlevi olduğunu gösteren Mevlevi sikkeleri hemen fark edilir. Bu maktaların koleksiyonlarda ve müzelerde pek çok örneği bulunmaktadır. 

        Mevlevilerin ve Mevleviliğin Türk sanatındaki inkar edilemez katkısı yüzlerce yıla yayılan bir yelpazede karşımıza çıkmaktadır. Ciddi bir sabır işçiliği isteyen güzel sanatların her bir şubesinde en azından bir Mevlevi sanatkara rastlamak mümkündür. 

        YAZAR

        Fatih Odunkıran

        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa