Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Tubitak Ansiklopedi Magazin Nedir?

        Halkın çoğunluğunu ilgilendirecek, çeşitli konulardan söz eden, bol resimli yayın. Diğer bir anlamı ise güncel konular üzerine belli aralıklarla yapılan radyo ve televizyon yayınıdır. Kelime günümüzde, gazetecilik ve yayın sektöründe, genellikle sanat, eğlence ve spor dünyasında tanınmış kişilerle ilgili haber ve yorum olarak kullanılmaktadır.

        Magazin kelimesi 17. yüzyılın ortalarından itibaren sıklıkla, seçkin bir grup insana faydalı bilgiler sağlayan kitaplar anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Dolayısıyla günümüzdeki magazin kelimesine dönüşmesinde bu kullanım etkili olmuştur. Magazin kelimesinin bilgilerin derlendiği, bir araya getirildiği dergi anlamına gelen kullanımı ise ilk kez 1731'de İngiltere'de yayımlanan "The Gentleman's Magazine" dergisine isim olarak verilmesiyle başlamıştır. Magazin kelimesi bugünkü anlamında ilk kez 1776'da kullanılmıştır.

        Magazin kelimesi birinci anlamıyla, pek çok insanın ilgi duyacağı çeşitli konularda basitleştirip hafifleterek hoşlanılacak biçimde veren bol resimli, süreli yayın anlamını günümüzde de korumaktadır. Ayrıca Türkçede ve birçok dünya dilinde çok farklı bilgi ve haber türlerini içinde barındıran yayın anlamında kullanımı devam etmektedir. Magazin kelimesi bu anlamıyla olumsuz bir sıfat olarak da kullanılmaktadır. Magazin dergilerinden fırlamış gibi, magazinle süslü bu kullanımlara örnek verilebilir. İngilizcedeki magazinin karşılığı olarak "tabloid" gazetecilik de kullanılmakta ve magazinleşme kavramı ise İngiliz literatüründe "tabloidisation" sözcüğü ile ifade edilmektedir. Bu kullanımıyla kavram, eğlenceli ve duygusal unsurlarla donatılmış içeriğin daha fazla vurgulanarak basit, kolay tüketilebilir sunumla kitlelere ulaştırılması, yani popüler kültür ürünü haline gelmeyi anlatmaktadır.

        Bunun yanı sıra güncel kullanımda iletişim ve gazetecilik alanında şu örneklerdeki ifadelere sıklıkla rastlanmaktadır: Magazin sayfası, magazin basını, magazin dünyası, magazin gazetesi, magazin programı, magazin sayfası. Magazin, günümüz yayıncılık anlayışında yaygın olarak benimsenen habercilik türlerinden biridir. 

        YAZAR

        Kübra Güran Yiğitbaşı

        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa