Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Tubitak Ansiklopedi İtidal Ve Aşırılık Nedir?

        Aşırı olmama, ne çok fazla ne çok az, tam gerektiği kadar olma, orta halde bulunma, ölçülü, dengeli ve soğukkanlı olma anlamlarını ifade etmek için itidal kelimesi kullanılır. Şiddet ve heyecandan uzak, davranışlarında dengeli olan kişi de mutedil olarak isimlendirilir. Yeme, içme, giyim ve kuşam ile duygu, düşünce, inanç, ibadet ve davranış gibi insanın bireysel ve toplumsal tüm hayatını ilgilendiren hususlarda dengeli ve ölçülü davranması da itidal kelimesiyle ifade edilir. Dini literatürde ise insanın duygu, düşünce, ahlak ve davranışlarında yaratılış amacına uygun bir şekilde davranması anlamında kullanılır. İtidal kelimesi ahlak ve psikoloji terimi olarak da "mizaç, karakter ve ahlakta aşırılıklardan uzaklık, ılımlılık, denge" gibi anlamlarda kullanılmıştır.

        Aşırılık kelimesi alışılagelen ölçü ve düzenin dışına çıkmak, toplumca benimsenen değer ölçülerine aykırı davranmak, söz ve davranışlarda ölçüyü kaçırmak, itidali elden bırakmak ve abartmak anlamlarında kullanılır. Beklenen davranıştan daha fazlasını göstermek, usandırmak ve ölçüyü kaçırmak, aşırı gitmektir. Aşırılık kelimesi dini bir kavram olan "ğulüv" kelimesinin karşılığı olarak da kullanılır. Her türlü fikir, söz ve davranışta aşırılık gösterip kabul edilen sınırların dışına çıkmayı ifade eden bir terim olmakla birlikte ğulüv, daha çok dinle ilgili alanda kullanılmıştır. Kur'an'ın ve Hz. Peygamber'in sünnetine göre şekillenen İslam anlayış ve yaşayışının dışına çıkan her türlü inanç ve davranışı nitelemek için "ğulüv" terimi kullanılır. Dini metinlerde aşırılık kelimesiyle eş anlamlı kullanılan çeşitli kavramlar da bulunmaktadır. Bu kavramlar inanç, amel, ibadet, savaş, düşmanlık ile her türlü tüketim konusunda aşırı gitmek ve haddi aşmak gibi anlamları içerecek şekilde kullanılmıştır. Mesela Kur'an'da tuğyan/azgınlık, i'tida/taşkınlık, bağy/isyan, taassup ve israf gibi kelimeler sözü edilen anlamlara işaret etmektedir.

        Kişisel görüş ve yorumları din olarak benimsemek, peygamberlik iddiasında bulunmak, bazı şahsiyetleri kutsallaştırmak, dinde yeni inanç ve ibadetler ihdas etmek, dünya ve ahiret dengesinde itidalden sapmak, herhangi bir dini yorumu, fikri veya mezhebi taassup derecesinde benimseyip diğerlerini tekfir etmek, batıl inançları savunmak "ğuluv" olarak isimlendirilen dini aşırılıkların başında gelir.

        İslamiyet insan, toplum ve kainatta var olan denge, ölçü ve itidalin korunması gerektiğini belirterek aşırı tutum ve davranışları yasaklar. İnsan ve kainatın doğal yapısının denge olduğunu belirtir ve bunun toplumsal ilişkilerde de korunmasını ister. Ayrıca Kur'an-ı Kerim, Müslüman toplumun vasat, dengeli ve itidalli bir topluluk (Bakara 2/143) olduğunu belirtir. Burada belirtilen vasatlık ve dengelilik nitelemesi adalet, doğruluk, iyilik, güven, birlik ve beraberlik gibi toplumu bir arada tutan temel özellikleri ifade eder. İtidal ilkesi insan hayatının inanç, ibadet, ahlak, hukuk, siyaset ve iktisat alanlarının tamamında gözetilmesi gereken bir özelliktir. Hem Kur'an'da hem de Hz. Peygamber'in hadislerinde sıklıkla kullanılan "sırat-ı müstakÄ«m" ifadesi de inanç, ibadet ve ahlak gibi alanlarda her türlü aşırılıktan uzak bir şekilde dengeli, itidalli ve orta bir yol olarak kullanılmıştır.

        Aşırılığın her türlüsü hem insanı hem de toplumu olumsuz etkileyen etkenlerin başında gelir. Sevgi ve öfkede itidali korumak, herhangi bir din, mezhep veya ideolojik mensubiyette aşırı gitmemek sosyal hayatın düzeni açısından önemlidir. Herhangi bir fikir, akım ve felsefi düşünce ile dini bir yorum, mezhep ve oluşum konusundaki aşırılıklar günümüz dünyasında, yaşadığımız birçok soruna sebep olmaktadır. Gözü kör, kulağı sağır eden bir bağlılık ve taassup fayda yerine zarar getirmektedir. İdeolojik, siyasi veya dini aşırılıklar geçmiş toplumları felakete sürüklediği gibi günümüz için de birer tehdit potansiyeli taşımaktadır. Bundan dolayı da son evrensel din İslam, inanç ve ibadet konuları dahil olmak üzere tüm alanlarda itidali emretmiş ve aşırılığı yasaklamıştır.

        Dini veya seküler referanslı her türlü aşırı fikir, söylem ve davranış, ötekileştirici, dışlayıcı, tehdit edici ve hatta şiddete varan baskıcı bir karakter taşır. Bu açıdan taassup, ifrat ve bağnazlık gibi nitelemeleri herhangi bir din, mezhep, seküler ideoloji veya felsefi bir görüşle özdeşleştirmek de bir çeşit aşırılıktır. Benzer karakteristik özellikler taşıyanlar, fikir ve eylemlerini meşrulaştırıcı dini veya dini olmayan her türlü referansı kullanmaktan çekinmezler. İnsanların çoğunluğunun din, mezhep veya siyasi ve felsefi görüşlerle ilişkisi daha çok itidal çerçevesinde olurken bazıları da bu ilişkilerinde aşırıya gitmişlerdir. Geçmiş toplumlarda olduğu gibi peygamberler dahil herhangi bir insanı tanrılaştırmak, dindarlığı dünyadan el etek çeken bir ruhbanlığa dönüştürmek veya dini olan her şeyi sosyal ve kültürel hayatın dışına itmeye çalışmak, toplumu belirli bir ideolojiyi benimsemeye zorlamak, sebebi ne olursa olsun şiddete başvurmak, yeryüzünde bozgunculuk yapmak, insanların inanç, fikir ve teşebbüs özgürlüklerini ortadan kaldırmak, işgal ve sömürü faaliyetlerinde bulunmak gibi hususlar da tarih boyunca karşılaşılan aşırılıklar olmuştur.

        İslam, toplumsal hayatın her alanında dengeyi sağlamayı, ifrat ve tefritten uzak durmayı öğütlemiştir. Kur'an-ı Kerim'in birçok ayetinde bu husus vurgulanmıştır. "(Allah'ın koyduğu) sınırları aşmayın. Çünkü Allah, haddi aşanları sevmez." (Maide, 5/87) ayetinde de açıkça her türlü aşırılık ve dengesizlik yasaklanmıştır. Ayrıca Hz. Peygamber de "... Ey insanlar! Dinde aşırılıktan sakının. Çünkü sizden öncekileri dinde aşırılık helak etti." (İbn Mace, "Menasik", 63; Nesai, "Menasikü'l-hac", 217) buyurarak bütün aşırılıkların insanı ve toplumu çöküşe sürükleyeceğini dile getirmiştir. Nitekim o, yaptıkları ibadetleri azımsayarak geceleri sürekli namaz kılacaklarını, gündüzleri de devamlı oruç tutacaklarını ve cinsel hayatlarına son vereceklerini söyleyen bazı sahabilerin bu tutumunu sünnetine aykırı bularak reddetmiş ve "İslam'da ruhbanlık yoktur" diyerek her hususta dengeli davranmayı tavsiye etmiştir (Buhari, "Nikah", 1; Ebû Davûd, "Tatavvu", 27). İslam'da malın harcanması konusunda israf ve cimrilik yasaklanırken cömertliğin teşvik edilmesi de aynı amaca yöneliktir. Şu halde İslam'a göre esas olan duygu, düşünce, ahlak ve davranışlarda aşırılıktan uzak olmak ve dengeyi sağlayarak itidal ile hareket etmektir. 

        YAZAR

        Ramazan Yıldırım  

        Yazı Boyutu
        Habertürk Anasayfa