Çeyrek mi yarım mı?
Yükselen enflasyon karşısında Mart 2022’de faizleri yüzde 0-0.25 aralığından artırmaya başlayan ve yüzde 5.25-5.50 düzeyine çıkaran ABD merkez bankası Fed yarınki toplantısında faiz indirimine başlayacak.
➔ Birkaç gün öncesine kadar ana senaryo Fed’in koşullarda büyük bir değişme olmadığı taktirde eylülde başlayacağı faiz indirimini her toplantıda devam ettireceği yönündeydi.
➔ Böylece ABD faizi yüzde 5.5’luk üst bandından arka arkaya 8 toplantıda çeyrek puan kesintilerle 2 puan kadar gerileyecek ve gelecek yılın eylül ayında yüzde 3.5’e inecekti.
➔ Bu oran da enflasyon ve ekonomi için nötr veya uzun vadeli faiz oranı diye kabul edilen yüzde 2.8 düzeyine yakındı.
➔ Fed’den toplam indirimde beklenende fazla bir değişme yok.
➔ Zaten faiz kararına saatler kala bir yıl sonrasına bakan da yok. Yoğunlaşma yarınki toplantıya yönelik.
HERKES BİR YANA ÇEKİYOR
➔ Fed yüzde 0.25 ile mi faiz indirimine başlayacak yoksa yüzde 0.50 ile mi?
➔ Hatta Cumhuriyetçi üç senatörün açıklamasına göre Fed yüzde 0.75 puan indirime gitmeli.
➔ Başkan adayı Trump ise seçime kadar faizlerin düşürülmesinden yana değil, seçim sonrasında kendisi iş başına geldikten sonra faiz indiriminin kaymağını yemek istiyor.
➔ İş başındaki Demokratlar ise faizin düşürülmesinden yana. Kendi dönemlerindeki ekonomik başarıların böylece taçlandırılacağını düşünüyorlar ve enflasyon sorunun bittiğini daha iyi anlatacaklar.
➔ Ancak buradaki indirimin de makul olmasından yanalar. Çünkü yarım puanlık indirimde piyasaların çalkantısı artar. Faiz düşüşünün mümkün olan en az oynaklıkla yapılması için çeyrek puan yeterli.
➔ Piyasaların isteği ise daha çok indirimlerin yüzde 0.50 ile başlamasından yana. Bugün itibariyle piyasalar da çeyrek puanlık tarafa doğru döndü gibi.
FED NİYE MALZEME VERDİ?
➔ Bu konuda Fed’in piyasaların eline malzeme verdiğini belirtmek gerekiyor. Kendine yakın yorumcularla yaptığı bu yönlendirme sonucu piyasalar ağırlıklı şekilde yarım puanlık indirim tarafına yattı.
➔ Fed bunu niye yaptı diye düşünülebilir. Gerçekten yarım puanlık indirime hazırlanıyor olabilir ama biz buna pek ihtimal vermiyoruz.
➔ Piyasaları yarım puanlık indirime hazırlarken aslında çeyrek puanlık indirimin etkilerini iyice minimize etmeyi ve pekiştirmeyi de amaçlayabilir.
➔ Ya da Cumhuriyetçilerden gelen baskılara karşı piyasaları test ettiğini ve neyin olmayacağına gerekçe de gösterebilir.
YARIM PUAN İNDİRİM NİYE SATIŞ GETİRİR?
➔ Sonuçta faizler düşecek ama boyutunun ne olacağı da önemli. Yarım puanla başlanacak bir faiz düşüşü öncelikle Fed’in yine geç kaldığı anlamına gelecek.
➔ Ayrıca Fed’in ekonomide ve jeopolitik tarafta negatif gelişmeler beklediğine de yorumlanır. Piyasaların bilmediği bir şeyi bildiği varsayılır.
➔ Bu da doğrudan piyasalara satış getirebilir.
➔ Yine yarım puanlık indirimle faiz düşürme sürecine başlanması seçim öncesine denk geldiğinden, Fed’e Cumhuriyetçiler tarafından rahatlıkla siyasi davrandığı eleştirilerine haklılık kazandırır.
➔ Yani Fed siyasi iki kanadın baskısı altında zor bir karar verecek. Cumhuriyetçiler Fed’e yanlış yaptırarak piyasaları seçim öncesinde karıştırma stratejisi güdüyor olabilir. Trump da açıklamalarıyla doğrudan piyasaların negatif etkilenmesini sağlamıştı.
➔ Başkanlık koltuğundaki Demokratlar ise seçim öncesi piyasalarda dalgalanma işlerine gelmediğinden makulden yana taraf oluyor ve yüzde 0.25 baz puan indirimden yanalar.
TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?
➔ Siyasi atmosferin etkisinde Fed piyasalara bir yoklama çekti gibi geliyor bize. İki tarafa da mavi boncuk dağıttı.
➔ Ancak saati geldiğinde de kararını verecek. Karar makulden yana yüzde 0.25 olarak geleceğini tahmin ediyoruz.
➔ Seçim olmasaydı bunu bile yapmayabilirdi. Çünkü ekonomi hala enflasyon üretebilecek düzeyde canlı.
➔ Talep canlı, istihdam verilerinde ciddi bir bozulma yok. Mevcut yüksek faiz düzeylerinden tüketim devam ediyorsa düşen oranlardan ne olacak acaba?
➔ Evet enflasyon yüzde 9.1’lik tepe noktasından en son yüzde 2.5’e indi. Yüzde 2’yi yakalamaya az kaldı.
➔ Fakat Fed’in asıl baktığı çekirdek enflasyon hala yüzde 3.2’düzeyinde ve manşet enflasyonun üstünde.
➔ Dahası ABD’de geçmiş yüksek enflasyonların seyri ikili tepe oluşturmuş, ilk tepeyi ve dibi yaptıktan sonra faiz indirimlerine takiben ikinci tepeye çıkmış enflasyon.
➔ Gelişmeleri, tarihin 40 yıl sonra tekerrür edip etmeyeceği açısından da izleyeceğiz.
- DEİK/Olpak: 'İhracata yandan kapı açalım'1 gün önce
- Büyük servet transferinin resmidir1 hafta önce
- TL ve borsa niye %50 iskontolu?1 hafta önce
- Büyüme korkusu mu?1 hafta önce
- Yatırımlar: Harç bitti yapı paydos1 hafta önce
- Türkiye zenginler liginde!2 hafta önce
- Altının yükselişi neyin habercisi?2 hafta önce
- Bir yanda resesyon bir yanda savaş korkusu1 ay önce
- İniş sert mi yumuşak mı olacak?1 ay önce
- İndirim yapmış kadar oldu, piyasalar coştu1 ay önce