Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Yükselen enflasyon karşısında Mart 2022’de faizleri yüzde 0-0.25 aralığından artırmaya başlayan ve yüzde 5.25-5.50 düzeyine çıkaran ABD merkez bankası Fed yarınki toplantısında faiz indirimine başlayacak.

➔ Birkaç gün öncesine kadar ana senaryo Fed’in koşullarda büyük bir değişme olmadığı taktirde eylülde başlayacağı faiz indirimini her toplantıda devam ettireceği yönündeydi.

➔ Böylece ABD faizi yüzde 5.5’luk üst bandından arka arkaya 8 toplantıda çeyrek puan kesintilerle 2 puan kadar gerileyecek ve gelecek yılın eylül ayında yüzde 3.5’e inecekti.

➔ Bu oran da enflasyon ve ekonomi için nötr veya uzun vadeli faiz oranı diye kabul edilen yüzde 2.8 düzeyine yakındı.

➔ Fed’den toplam indirimde beklenende fazla bir değişme yok.

➔ Zaten faiz kararına saatler kala bir yıl sonrasına bakan da yok. Yoğunlaşma yarınki toplantıya yönelik.

HERKES BİR YANA ÇEKİYOR

➔ Fed yüzde 0.25 ile mi faiz indirimine başlayacak yoksa yüzde 0.50 ile mi?

➔ Hatta Cumhuriyetçi üç senatörün açıklamasına göre Fed yüzde 0.75 puan indirime gitmeli.

➔ Başkan adayı Trump ise seçime kadar faizlerin düşürülmesinden yana değil, seçim sonrasında kendisi iş başına geldikten sonra faiz indiriminin kaymağını yemek istiyor.

➔ İş başındaki Demokratlar ise faizin düşürülmesinden yana. Kendi dönemlerindeki ekonomik başarıların böylece taçlandırılacağını düşünüyorlar ve enflasyon sorunun bittiğini daha iyi anlatacaklar.

➔ Ancak buradaki indirimin de makul olmasından yanalar. Çünkü yarım puanlık indirimde piyasaların çalkantısı artar. Faiz düşüşünün mümkün olan en az oynaklıkla yapılması için çeyrek puan yeterli.

➔ Piyasaların isteği ise daha çok indirimlerin yüzde 0.50 ile başlamasından yana. Bugün itibariyle piyasalar da çeyrek puanlık tarafa doğru döndü gibi.

FED NİYE MALZEME VERDİ?

➔ Bu konuda Fed’in piyasaların eline malzeme verdiğini belirtmek gerekiyor. Kendine yakın yorumcularla yaptığı bu yönlendirme sonucu piyasalar ağırlıklı şekilde yarım puanlık indirim tarafına yattı.

➔ Fed bunu niye yaptı diye düşünülebilir. Gerçekten yarım puanlık indirime hazırlanıyor olabilir ama biz buna pek ihtimal vermiyoruz.

➔ Piyasaları yarım puanlık indirime hazırlarken aslında çeyrek puanlık indirimin etkilerini iyice minimize etmeyi ve pekiştirmeyi de amaçlayabilir.

➔ Ya da Cumhuriyetçilerden gelen baskılara karşı piyasaları test ettiğini ve neyin olmayacağına gerekçe de gösterebilir.

YARIM PUAN İNDİRİM NİYE SATIŞ GETİRİR?

➔ Sonuçta faizler düşecek ama boyutunun ne olacağı da önemli. Yarım puanla başlanacak bir faiz düşüşü öncelikle Fed’in yine geç kaldığı anlamına gelecek.

➔ Ayrıca Fed’in ekonomide ve jeopolitik tarafta negatif gelişmeler beklediğine de yorumlanır. Piyasaların bilmediği bir şeyi bildiği varsayılır.

➔ Bu da doğrudan piyasalara satış getirebilir.

➔ Yine yarım puanlık indirimle faiz düşürme sürecine başlanması seçim öncesine denk geldiğinden, Fed’e Cumhuriyetçiler tarafından rahatlıkla siyasi davrandığı eleştirilerine haklılık kazandırır.

➔ Yani Fed siyasi iki kanadın baskısı altında zor bir karar verecek. Cumhuriyetçiler Fed’e yanlış yaptırarak piyasaları seçim öncesinde karıştırma stratejisi güdüyor olabilir. Trump da açıklamalarıyla doğrudan piyasaların negatif etkilenmesini sağlamıştı.

➔ Başkanlık koltuğundaki Demokratlar ise seçim öncesi piyasalarda dalgalanma işlerine gelmediğinden makulden yana taraf oluyor ve yüzde 0.25 baz puan indirimden yanalar.

TARİH TEKERRÜR EDER Mİ?

➔ Siyasi atmosferin etkisinde Fed piyasalara bir yoklama çekti gibi geliyor bize. İki tarafa da mavi boncuk dağıttı.

➔ Ancak saati geldiğinde de kararını verecek. Karar makulden yana yüzde 0.25 olarak geleceğini tahmin ediyoruz.

Seçim olmasaydı bunu bile yapmayabilirdi. Çünkü ekonomi hala enflasyon üretebilecek düzeyde canlı.

➔ Talep canlı, istihdam verilerinde ciddi bir bozulma yok. Mevcut yüksek faiz düzeylerinden tüketim devam ediyorsa düşen oranlardan ne olacak acaba?

➔ Evet enflasyon yüzde 9.1’lik tepe noktasından en son yüzde 2.5’e indi. Yüzde 2’yi yakalamaya az kaldı.

➔ Fakat Fed’in asıl baktığı çekirdek enflasyon hala yüzde 3.2’düzeyinde ve manşet enflasyonun üstünde.

➔ Dahası ABD’de geçmiş yüksek enflasyonların seyri ikili tepe oluşturmuş, ilk tepeyi ve dibi yaptıktan sonra faiz indirimlerine takiben ikinci tepeye çıkmış enflasyon.

➔ Gelişmeleri, tarihin 40 yıl sonra tekerrür edip etmeyeceği açısından da izleyeceğiz.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar