ABD başkanlık seçiminin favori adayı Trump’tı. Hafta sonu kendisine yapılan başarısız suikast girişimi Trump’a 3.5 ay kala seçimi kazanmayı garantiledi gibi.
➔ Bizzat kurşunlara hedef olması yanında Trump suikast anındaki davranışları ile taraftarları arasında sembolleşti. Dünya basınında da geniş yer bulan yumruğu havada, başının üstünde ABD bayrağı ile “Mücadele, mücadele ya da kavga, kavga” diyen Trump görüntüsünün herhalde kısa zamanda heykeli de dikilir.
➔ Bilerek veya bilmeyerek Trump’ın “Düşerim, kalkarım ama ölmem ve canınıza okurum” refleksi tam da istenen ABD Başkanı imajıyla çakışıyor.
➔ Yerleşik düzene karşı tavırları ve icraatlarıyla öfkeli Amerikalıların gönlünü kazanan, hakkında açılan devalarda mağduru ve kızgınlığı oynayıp seçim kampanyasını yürüten Trump zaten anketlerde Demokrat başkan adayı Biden’ın önündeydi.
➔ Bir süre önce CNN televizyonunda yapılan tartışmada da Biden’a fark atan ve arayı iyice açan Trump son suikast girişimiyle aradaki farkı kapanamayacak düzeye çıkardı.
ANI KULLANMA YETENEĞİ MÜTHİŞ
➔ Trump ölümüyle bitebilecek suikast girişiminden sadece kafasını tesadüf eseri ani bir şekilde yana çevirerek kurtuldu, mermi kulağından girdi ve çıktı.
➔ Kendisini yerden kaldırıp yeni bir saldırıya karşı oradan uzaklaştırmak isteyen korumalara Trump’ın “Durun durun, acele etmeyin” diyerek topluluğa “Ben ölmedim, buradayım” dercesine yumruğunu havaya kaldırması, “mücadele, mücadele” diye bağırması, tarihi bir görüntü oluşturdu.
➔ Denilebilir ki, Trump belki iyi bir siyasetçi değil ama gösterdiği doğal refleksle yaşanan anı çok iyi parlatmasını ve satmasını bilen doğuştan mükemmel bir pazarlamacı.
➔ Bu sayede 3.5 ay sonraki seçimi, yapılmadan kazandı denilebilir. Önünde artık kimse duramaz, sel gibi geliyor.
➔ ABD’de başkan veya başkan adaylarına suikast girişimi sık sık oluyor. Anadolu Ajansı’nın hazırladığı bitişikteki grafik gösteriyor ki, iki asır içinde başkan ve başkan adaylarına 14 suikast girişiminde bulunulmuş. Bunlardan 5’i ölümle dördü de yaralanmayla sonuçlandı.
➔ Suikasttan kurtulup seçime girenlerin şansı ise yükseliyor. Trump’tan önce 1981’de saldırıda yaralanan Cumhuriyetçi başkan Donald Reagan’ın ikinci seçimlerdeki oyu 8.5 puan artmıştı.
SUİKAST GİRİŞİMİ ETKİLEMİŞ
➔ Bu açıdan bakılırsa suikast girişimi aynı zamanda kasım ayında yapılacak seçimin belirsizliğini büyük ölçüde azalttı.
➔ Eğer Trump da seçime kadar olağanüstü saçma sapan bir şey yapmaz ve bunda ısrar etmezse ya da hayatta kalırsa seçimi kazanacak taraf belli.
➔ Saldırının ikinci gününde kulağı bandajla Cumhuriyetçi Parti’nin kurultayına katılan Trump’ın kurşun yüzünü teğet geçmesine rağmen ruhunda bir delik açtığı, insan olarak etkilendiği ve değişmeye aday olduğu anlaşılıyor.
➔ Normalde Trump’ın adaylığının resmileşeceği parti kurultayında konuşması gerekirdi, böyle bir fırsatı da asla kaçırmazdı. Pekala “Ben bu yolda kanımı dökerek geliyorum. Canım cebimde. Dün oradaydım, bugün buradayım. Mücadeleye devam” diyebilirdi.
➔ Ama kurultaya girişinde delegelerin gösterdiği büyük ilgiden dolayı duygusal anlar yaşadı, konuşmadı. Demek ki hala olayın etkisinde ve kafasını toparlayabilmiş değil.
İKİNCİ DÖNEMDE TURBO TRUMP
➔ Parti kurultayında Trump’ın resmi adaylığı tartışmasız biçimde delegeler tarafından onaylandı.
➔ Trump bu güçle aynen kendisi gibi düşünen muhafazakar, eski asker ve hukukçu 39 yaşındaki senatör James David Vence’i Başkan Yardımcısı olarak seçti.
➔ Bu seçim, Trump’ın ikinci başkanlık döneminde daha dengesiz ve frensiz bir şekilde yola devam edeceğini, hatta turbo Trump’a dönüşeceğini düşündürüyor.
➔ Senatör Vence de Trump gibi net bir İsrail yanlısı siyasetçi. Rusya ile Ukrayna savaşının bir an önce sonlandırılması gerektiğini savunuyor.
➔ Gelecek Başkan ve yardımcısının katı bir Yahudi yanlısı olması, İsrail’i çeşitli avantajlar elde edeceği Trump dönemine kadar savaşı bitirmemeye teşvik dahi edebilir.
DEMOKRATLARIN AT DEĞİŞTİRMESİNİ TETİKLER
➔ Trump’ın suikastı büyük bir fırsata çevirmesinin ve seçim zaferini garanti altına almasının etkileri sadece kendisi ve partisiyle sınırlı değil.
➔ Seçimde ağır bir yenilgiyle karşı karşıya kalmamak için rakip Demokratların silkinmesine yol açacağına kesin gözüyle bakılıyor.
➔ Televizyon tartışmalarının ardından bir suikast girişimiyle büyük puan toplayan Trump’ın karşısında Biden’ın adaylığının artık işe yaramayacağı iyice görüldü.
➔ Önümüzdeki günlerde veya haftalarda Biden’ın adaylıktan çekildiğini görebiliriz. Kendisi çekilmek istemiyor ama ABD’ye başkanı istemekle değil arkasındaki güçlerle olunuyor.
➔ Arkadaki güçler ise at iyi koştuğu ve koşabildiği sürece destek veriyor. At artık koşamıyor. Bu durumda destek de yok.
➔ Gözler ise öncelikle şimdiki başkan yardımcısı Kamala Harris’e çevrili.
➔ Demokratların at değiştirmesi ABD seçimlerine yeni bir heyecan getirse de sonucu pek değiştirmez.
➔ Ülkeler de, finansal piyasalar ve ekonomiler de seçim tarihini beklemeden dişlerini gıcırdata gıcırdata ikinci kez iş başına gelecek Trump’a uyumun yollarını arayacak. Jeopolitik de, ekonomiler de, piyasalar da büyük dalgalanma riskiyle karşı karşıya kalabilir.