X

Günün gelişmelerini anlık takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Takipte Kalın

Başbakan Erdoğan, Davos toplantısındaki tavrı ile Arap basınının ilgi odağı oldu. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'le girdiği sert tartışma ve moderatörün sözüne kesmesine sinirlenerek Davos zirvesini terkeden Başbakan Erdoğan'a Arap dünyasından destek yayıyor. Gazze'de televizyonlara bağlanan Filistinliler, Erdoğan'ın Arap aleminin yeni lideri olduğunu savundular. Dünyadaki bütün ajansların flaş haber olarak geçtiği kriz Arap basınında da geniş yer buldu.

Arap dünyasının önde gelen haber kanalı El Cezire gelişmeyi "Flaş haber" olarak aktarırken, "Türkiye Başbakanı İsrail'e de, Peres'e de rest çekti" başlığı ile duyurdu.

El Cezire, Başbakan Erdoğan'ın tutumunu ilk haber olarak aktararak, yaptığı konuşmayı Arapça'ya çevirerek yayınladı. El Cezire, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın Peres'in şaşkın bakışları arasında toplantıyı terk ettiğini aktarırken, Ankara muhabiri Yusuf Şerif ve Davos Muhabirlerine bağlanarak gelişmeleri aktardı. Şerif, Türkiye'de İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının büyük tepki topladığını, Başbakan Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamalarla da İsrail'in tutumunu sert dille eleştirdiğini anlattı.

Londra'dan yayın yapan Arap News Network (ANN) kanalı da Başbakan Erdoğan'ın çıkışına geniş yer ayırırken, Türkiye uzmanı olarak tanıttığı isimleri ekrana getirdi. Konuklardan biri Türkiye'nin Arap ülkelerinden daha fazla Müslüman Filistinlilere destek çıkan açıklamalar yaptığını anlattı.

İran devlet televizyonları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistinli Müslümanların acımasızca öldürülmesine tepki gösterdiğini belirtirken, "Siyonist İsrail'in Başbakanı Peres'in izlediği politikayı sert dille eleştiren Erdoğan, toplantıyı terk etti" diye yayın yaptı. İran haber kanalı IRINN Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının önemli bölümünü ekranlara getirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden yayın yapan haber kanalı Al Arabiyya da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki tepkisini "Flaş Haber" olarak ekranlara getirdi.

Arap kanalı Başbakan Erdoğan'ın Peres'in katıldığı toplantıda kendisine yeterince süre ayrılmadığını oturumun adaletsiz yönetildiğini bildirerek salonu terk ettiğini yorumsuz olarak ekrana getirdi.

Lübnan'da Arapça olarak yayımlanan As Safir gazetesi ise konuyla ilgili haberini, "Erdoğan'dan Peres'e: Sen öldürmenin ne olduğunu iyi bilirsin" başlığıyla verdi.

Gazete, Davos'ta yaşanan olayın "Türk-İsrail ilişkilerindeki en büyük bomba olduğu" yorumunu yaptı.

Nahar gazetesi ise konuyla ilgili haberini birinci sayfadan verdi ve "Başbakan Erdoğan, Davos'ta Gazze konulu tartışmayı terk etti" başlığını kullandı.

El Cezire'nin internet sitesinde acil haber olarak tek cümle olarak verdikten sonra, geniş bir haber yayımladı.

El Cezire haberinde, Başbakan Erdoğan'ın, panel yöneticisinin Peres'in İsrail'in Gazze saldırısını meşrulaştıran sözlerine itirazlarını söylemesine izin vermemesinden sonra televizyondan canlı yayınlanan tartışmayı terk ettiğini belirtti.

Londra'da yayınlanan El Kuds el Arabi gazetesi genel yayın yönetmeni Abdulbari Atwan, Peres'in tavrının çok çirkin olduğunu, Erdoğan'ın verdiği cevabın ise taktirle karşılanması gerektiğini söyledi. Erdoğan'ın tavrının Arap dünyası tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanacağını da vurgulayan Atwan, Başbakan'ın Hamas politikalarını desteklediği yönünde de herhangi bir açıklamada bulunmadığının altını çizdi. Atwan, Erdoğan’ı 'kahraman şövalye' olarak tanımladı. Gazete, Erdoğan’ın Peres’e karşı haklı çıkışını ve sözlerini ilk sayfasına büyük puntolarla taşıdı.

Mısır'ın 4 dilde yayın yapan resmi kanalı Nil TV, tüm bültenlerinde Erdoğan'ın çıkışına yer verdi ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın Erdoğan toplantıdan ayrılırken kendisiyle tokalaşmasına ayrıca vurgu yaptı. Mısır'ın resmi haber ajansı Mena ise, görüşmeyi yorumsuz olarak "Erdoğan, Peres ile panelde konuştu" başlığı ile abonelerine duyurdu.

Mısır'ın yarı resmi gazeteleri El Ahram ve El Cumhuriye ise, internet sitelerinde henüz haberi yayınlamazken, muhalif gazete El Wafd, internet sitesinde gelişmeyi son dakika olarak "Erdoğan, Peres ile Gazze konusunda atıştı" diye verdi.