Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem BAYKAL'DAN TOPTAN'A YANIT

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsüne ilişkin verdiği kararın ardından yapılan tartışmaların noktalanmasını istedi. Baykal, "Türkiye'nin sükunete ihtiyacı var." dedi.

        TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın çıkışını da eleştiren Baykal, ''Meclis tasarruflarıyla ilgili olarak alınmış kararı meclisle Anayasa Mahkemesi arasında bir husumet varmış gibi sunmak çok sakıncalıdır, çok yanlıştır. 'Hele bu tartışmayı devletin en sorumlu olması gereken en yüksek noktalarından yapmaya kalkışmak fevkalade yanlıştır.'' diye konuştu.

        Tekirdağ'da bir dizi etkinliklere katılmak üzere Atatürk Havalimanı'na gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Baykal, "Bu tartışmayı burada noktalamaz isek, noktalamayı başaramaz isek bu tartışma hiç kuşku yok ki çok tehlikeli istikamette gelişebilir. Bu çok yanlış, çok sakıncalı olur. Türkiye'nin sükunete ihtiyacı var." diye konuştu.

        TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın bu sabah ki açıklamalarını da kapsayan bir değerlendirme yaptı. Anayasa Mahkemesi'nin çok önemli bir karar aldığını savunan Baykal, ''Bu karardan önce siyasi hayatımızda çok önemli derin bir tartışma yaşanıyordu. Bu karadan sonra da bu siyasi tartışmayı sürdürme anlayışının ortaya çıktığına tanık oluyorum. Bu siyasi hayatta demokrasinin gereğidir. Ama tartışmalar belli bir noktaya gelince bu konudan Anayasa Mahkemesi'nin anayasa kuralları açısından bir durum değerlendirmesi yapması ortaya çıkar. Türkiye'de de böyle olmuştur. Anayasa Mahkemesi'nin kararını siyasi tartışmanın parçası haline dönüştürmek yapılabilecek en yanlış iştir. Anayasa Mahkemeleri bunun için vardır.'' ifadelerini kullandı.

        ''Bir ülkedeki siyasi tartışmaların belli bir yoğunluk noktasına gelmesi halinde Anayasa penceresinden olaya bakarak konuyu çözmek anayasa mahkemesinin işidir'' diye devam eden Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın bir kısım insanı sevindirmesi bir kısım insanı da üzmesinin doğal olduğunu ifade etti. Baykal, ''Ama bu duyguyu Anayasa Mahkemesi'ne yönelik, Anayasa'ya yönelik bir mücadelenin temeli haline dönüştürmek çok sakıncalıdır, çok yanlıştır. Şimdi Türkiye'nin sükunete ihtiyacı var. Anayasa Mahkemesi'ni tartışmaya devam etmek hiç doğru değildir. Hele bu tartışmayı devletin en sorumlu olması gereken en yüksek noktalarından yapmaya kalkışmak fevkalade yanlıştır.'' diye konuştu..

        Anayasa Mahkemeleri'nin daima Meclis tasarruflarıyla ilgili karar aldığını ve bunun doğal olduğunu anlatan Deniz Baykal, ''Meclis tasarruflarıyla ilgili olarak alınmış kararı meclisle Anayasa Mahkemesi arasında bir husumet varmış gibi sunmak çok sakıncalıdır, çok yanlıştır. Elbette Anayasa Mahkemesi hukuk penceresi içinden kararını alacaktır, almıştır. Şimdi Türkiye'nin ihtiyacı sükunettir. Hiçbir şekilde böyle bir gerilim ortamında özellikle yeni bir anayasa tartışmasına yönelmek bu kızgınlıkların, küskünlüklerin , bu öfkenin bu gerilimin egemen olduğu bir psikoloji içinde, 'öyleyse biz de size gösteririz' dercesine yeni bir anayasa arayışına kalkmak yapılabilecek en yanlış iştir'' açıklamasını yaptı.

        "HERKESİN HESAPLAŞMA NOKTASINDAN UZAK DURMASI LAZIM"

        Tartışmanın bir Anayasa, Cumhuriyet ve Cumhuriyetin temel ilkeleri olduğunu savunan Baykal, ''Öbür tarafında bu konuda değişiklik isteyen değişiklik isteyen toplum kesimleri o toplum kesimlerine sözcülük yapan siyasi anlayışlar var. Eğer bu tartışmayı burada noktalamayı başaramazsak, bu tartışma hiç kuşku yok tehlikemi bir istikamette gelişebilir. Bu çok yanlış olur, çok sakıncalı olur. Tartışmayı burada noktalamak lazım. Eğer hesaplaşma noktasına getirilirse bu hesaplaşma giderek tolumda derin bir ayrışmayı ve çatışmayı da beraberinde getirir. Herkesin de bundan uzak durması lazım.'' dedi. Baykal, "Şu anda yapılması gereken şey; Anayasa Mahkemesi'nin kararına ne kadar kızarsak kızalım, bunun ülkenin; istikrarına, Anayasaya, hukukun temel ilkelerine saygının gereği olarak taşımasını bilmek gerekir. 'Şimdi bu sınav ile karşı karşıyayız. Ben siyasetçilerin bu sınavı başarı ile vermesini diliyorum. Herkesi sükunete çağırıyorum. Bu ortam anayasada değişiklik arayışı için uygun bir ortam değildir.'' şeklinde konuştu.

        Cihan

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa