Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Tofaş’ın ‘Ege’ projesi riskten kazanca dönüştü - Otomobil Haberleri

        Hakan ÖZENEN / GAZETE HABERTÜRK

        Tofaş’ın dünyada ses getiren yeni projesi Aegea ya da Türkçe’deki söylenişiyle Ege, tıpkı Doblo gibi, Fiat markasını dünyada sıçratacak projelerden biri olacak. Tamamen Tofaş Ar-Ge’si tarafından geliştirilen yepyeni bir platform üzerine inşa edilecek olan yeni sedan bu yıl sonunda tüketiciyle buluşacak. Aile gelecek yılın ikinci yarısından itibaren de aynı platform üzerine üretilecek hatchback ve station modellerle genişleyecek.

        Tofaş’ın CEO’su Cengiz Eroldu, geçtiğimiz mayıs ayında İstanbul Autoshow’da dünya lansmanı yapılan AEGEA projesi ve şirkette yaşananların perde arkasını açıkladı. Türkiye’de yüzde 70’i Türk mühendisliği ile yüzde 70 yerlilik oranına sahip ilk ‘otomobil ailesi’ projesini gerçekleştirdiklerini belirten Eroldu, “1 milyar dolarlık yatırım ve 1 milyonun üzerinde otomobil üretimiyle elimizi taşın altına soktuk. AEGEA (Ege) Projesi aslında sadece bir sedan araç yapma projesi olarak 2009 yılında Fiat Chrysler CEO’su Sergio Marchionne ve Mustafa Koç’un yer aldığı bir Tofaş Yönetim Kurulu toplantısında konuşulup kararlaştırıldı. Eğer bu proje sadece ağırlıklı olarak Türkiye pazarına yönelik sedan üretimiyle sınırlı kalsaydı, yaptığımız yatırım kârlı olmayabilirdi. Buna rağmen bir model ailesi üretecekmiş gibi yatırım yaptık. Diğer iki modelin üretim kararı bu yatırım başladıktan sonra alındı. Riske girdik, kumar oynadık ama kazandık” dedi.

        Tofaş’ın, Fiat’ın dünya çapında ‘Altın Seviye’ye ulaşmış sayılı fabrikalarından biri olduğunu ifade eden Eroldu, “İçlerinde Avrupa’nın en büyük 5 pazarının da bulunduğu, dünyanın pek çok önemli pazarına satılacak olan bu otomobillerin Bursa’da üretilmesi aynı zamanda Fiat’a yarı yarıya bir maliyet avantajı da sağlayacaktır” dedi.

        ‘ARAÇLARIN YÜZDE70’İNİ İHRAÇ EDECEĞİZ’

        Yeni araçlar için fabrikada Flexline üretim hattı kurma çalışmaları bir yandan sürüyor. Bu hatlar sayesinde ‘esnek’ farklı modelleri tek bir bant üzerinden çıkarma imkânı bulacağız diyen Tofaş CEO’su, “2023 yılına kadar 580 bini sedan, 700 bini stationwagon ve hatchback olmak üzere yeni model ailesi üretimi yapacağız. Araçların yüzde 70’ini ihraç edeceğiz. Bu da Türkiye için yaklaşık 10 milyar Euro artı ihracat geliri demek. 2023 yılına kadar sadece bu üç model için 1 milyon 280 bin araçlık siparişimiz var ve önümüzü görüyoruz. Cesaret gösterdik bir koyup üç aldık” diye konuştu.

        ‘SEDANI AVRUPA’DA DA SATIŞA SUNACAĞIZ’

        Sedan projesinin başta iç pazar, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri için üretilmesi planlanırken, bugün üç araç için de 5 büyük pazar dahil (İtalya-Fransa-Almanya-İngiltereİspanya) Avrupa’da radarımıza giren Polonya, Macaristan, Romanya gibi ülkelerde satış kararı alındığını belirten Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Bu Türk mühendisliğinin bir başarısı. İstanbul’da dünya lansmanını yaptığımız sedanın geleneksel pazarları aslında Türkiye gibi ülkelerdir diye düşünülür. Ancak bu araç öyle olumlu tepkiler aldı ki, satılacak pazar çeşitliliğimizi neredeyse tüm dünya olarak belirledik. Türkiye’de böyle bir araç daha önce geliştirilmedi bu bir ilk. Pazar çeşitliği ve ürün çeşitliliği ile bu da bizi ‘Venedik tacirleri’ benzetmesiyle artık global bir oyuncu haline getiriyor” dedi.

        CENEVRE’DE GÜN YÜZÜNE ÇIKACAKLAR

        Eroldu, sedan, stationwagon ve hatchback olmak üzere üç modelin bir arada önümüzdeki yıl mart ayında yapılacak Cenevre Fuarı’nda sergileneceğini, isimlerinin de orada konulacağını belirtti.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa