Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Cep telefonu aboneleri, Özel İletişim Vergisi, sabit vergi, SIM kart vergisi - Makro Ekonomi Haberleri

        Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım dün Özel İletişim Vergisi’nin kalkacağı yönünde sinyal verdi. Maliye kaynaklarından alınan bilgiye göre önce cep telefonu kullanıcılarının ilk hat alırken ödedikleri 37 liralık sabit verginin kaldırılması gündemde. Çalışmalar bununla bitmiyor. 1999 depreminden sonra cep telefonu abonelerinden alınmaya başlanan yüzde 25 ÖİV ile sabit hatlardan alınan yüzde 15’lik verginin eşitlenmesi için de çalışma var.

        Marmara Depremi’nin ardından konulan, 2004 yılından itibaren kalıcı hale gelen Özel İletişim Vergisi’nin (ÖİV) çerçevesi yeniden çiziliyor. Hükümet tüketicinin ilk hattı alırken ödediği vergiyi kaldırmaya hazırlanırken cep ve sabit hattaki ÖİV’yi de eşitlemek üzere harekete geçti. Nitekim Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım dün CNBC-e’de yaptığı konuşmada Özel İletişim Vergisi’nin (ÖİV) kalkmasının hükümetin gündeminde olduğuna ve çalışma yapıldığına işaret etti. Yıldırım, “Türkiye doğal kaynakları olan bir ülke değil. 50-55 milyar dolar cari açığın yarısını enerji, yarısını da ithal edilen elektronik cihazlar, otomotiv oluşturuyor. Gelir artırıcı önlemleri yerine getirmeden vergileri indireceğiz demek mantıklı değil. İnternette iletişim vergisini indirdik. İletişimde diğer alanlarda indirim olabilir. Maliye Bakanlığı bu konuda çalışıyor” dedi.

        HER YIL 600 MİLYON TL VERGİ

        Bakan Yıldırım’ın açıklamasının ardından Maliye kaynaklarından nasıl bir vergi indirimi olacağını sorduk. Maliye kaynakları Bakan Yıldırım’ın sözünü ettiği kalkacak olan verginin ilk hat alırken Maliye’nin kestiği 37 liralık sabit vergi olduğunu ilettiler. Kaynaklar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye bürokrasisinin 37 liralık verginin kaldırılması konusunda Ulaştırma Bakanlığı ile anlaşmaya vardıklarını iletti. 1999 büyük depreminin ardından depremin yaralarını sarmak için konulan Özel İletişim Vergisi ile hem hat alırken sabit (maktu) vergi alınıyor hem de telefon faturası üzerinden yüzde 25 oranında vergi alınıyor. Maliye, SIM kart vergisi de diyebileceğimiz sabit vergiden her yıl 500 ile 600 milyon lira arasında gelir sağlıyor. Bu verginin kalkması halen bir cep telefonu hattı olan ve bunu kullanan vatandaşlara bir avantaj sağlamıyor.

        EV İLE CEP EŞİTLENEBİLİR

        Cep telefonu abonelerinden 1999 Marmara Depremi sonrasında alınmaya başlayan ve 2004’ten sonra kalıcı hale gelen yüzde 25’lik ÖİV’nin ise kaldırılması zor görünüyor. Çünkü devlet telefon konuşmalarından yılda 4.4 milyar lira Özel İletişim Vergisi alıyor. Fakat burada da bir değişiklik olabilir. Çünkü şimdi Turkcell, Vodafone ve Avea cep telefonunda yüzde 25 olan ÖİV’nin ev telefonunda yüzde 15 olmasına karşı çıkıyor ve bu eşitsizliğin giderilmesini istiyor. Eşitsizliğin giderilmesi konusunda cep telefonu operatörleriyle aynı fikirde olan Maliye ise bir taraftan vergi kaybına da uğramak istemiyor. Bu nedenle eşitlenmenin yüzde 15’te mi, 20’de mi 25’te mi olacağı henüz belli değil. Amaç vergi kaybına yol açmayan bir formül bulmak.

        GAZETE HABERTÜRK / Rahim AK

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa