Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bill Cosby ideal aile babası olarak ulaştığı şöhretten kadınları ilaçla uyutup tecavüz eden bir sapık olarak hayatını tamamlayacaktı. Dün bütün dünyada şok etkisi yaratan bir kararla 2015’te tecavüz iddialarından tutuklanan, 2018’de mahkum olan, bundan sonra hayatının kalan kısmını hapiste geçireceği tahmin edilen komedyen tahliye edildi. 83 yaşındaki Cosby’nin üç ile 10 yıl arasında hapis yatması bekleniyordu.

        Philadelphia’daki mahkeme eskiden bir savcıyla yaptığı anlaşmaya dayanarak Cosby’nin daha baştan hiç mahkum olmaması gerektiğine kanaat getirdi. 2005’te bir kadının iddialarının soruşturması sürerken bölge savcısının Cosby’e bu davadan mahkum olmayacağına dair garanti verdiği ortaya çıktı. Savcı bu anlaşmanın Cosby’nin ifade vermesi için yapıldığını iddia ediyor. Bu teknik kararla birlikte 50’den fazla kadının suçladığı Cosby’nin artık yeniden yargılanması mümkün olmayacak gibi gözüküyor. Kadınların iddialarının pek çoğu zaten zaman aşımına takılı.

        Cosby’nin serbest kalması aklandığı anlamına gelmiyor. Ülkenin bilinçaltında tecavüzcü olarak yer etti artık, televizyonlar eski dizilerini yayınlamayı durdurdu, kitapları satıştan çekildi. Ama yine de birkaç yıldır dünya çapında kıpırdanmaya neden olan #MeToo hareketine gözle görülür bir darbe bu karar. Dün hapishaneden Philadelphia’nın dışındaki evine dönen Cosby’nin eliyle “zafer” anlamına gelen V işareti yapması boşuna değildi. Twitter’da da yumruğu havada fotoğrafını paylaştı, “Duruşumu ve hikayemi hiç değiştirmedim, masum olduğumu hep dile getirdim,” mesajına yer verdi.

        PSİKOLOJİK DARBE

        Jüri önünde mahkum edilmesine rağmen teknik ayrıntıyla salınmasını aslında hiç kimsenin aklı almıyor. Başta da Cosby’i suçlayan kadınlar. Ancak yıllarca Bill Cosby’nin yanında Claire Huxtable rolünü oynayan Phylicia Rashad’dan şaşırtıcı bir destek geldi: “NİHAYET!!!” diye yazdı Twitter’a. “Korkunç bir hata düzeltildi.” Akşam saatlerinde Cosby’dense Rashad’a daha çok tepki vardı. Bill Cosby nasıl yıllarca mükemmel babayı oynadıysa, Rashad’ın avukat Claire Huxtable karakteri de modern, çalışan, feminist aynı zamanda otoriter bir anne portresiydi. Ve Claire Huxtable bu karardan dolayı çok öfkelenirdi. İki oyuncu da bu rolleriyle özdeşleştikleri için birinin mahkumiyeti, diğerinin de mahkumiyet kararının bozulmasına sevinmesi zaten artık objektif değerlendirilemeyen “Cosby Show”un hatırasını bir kez daha lekeliyor.

        Ama bu davanın asıl yıkımı güçlü erkekleri devirmek için yola çıkan #MeToo hareketinin psikolojisine oldu. Aslında Bill Cosby’e yönelik suçlamalar #MeToo dalgasından çok önce ortaya çıkmış, soruşturulmuş ve üzeri kapatılmıştı. #MeToo hareketinin ivme kazanmasıyla birlikte eski dosyalar açıldı, zamanın ruhundan etkilenen başka kurbanlar da hikayelerini paylaştı. 50’den fazla kadın Bill Cosby’i teşhir etti. İlerleyen yaşına rağmen mahkum edilmesi en başta sembolik bir zaferdi. Bu rüzgar başka erkeklerin kirli defterlerinin açılmasını da sağlamış, üstelik bütün dünyaya yayılmıştı.

        Şimdi tahliye edilmesi de ancak hezimet olarak yorumlanabilir. Sistemin hala güçlü erkekleri kolladığını gösteriyor. Cosby gibi sınırsız servete sahip isimler saati 800 dolardan avukat tutup böyle teknik ayrıntıları bulabilecek güce sahipler. Cosby’nin tahliyesinden güç alabilecek Harvey Weinstein gibi bir zamanlar kendi iktidarını oluşturmuş, yıllarca kadınları taciz ve tecavüz etmiş diğer isimler de sistemin kendi lehlerine işlediğini görüp umutlanacak şimdi.

        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00
        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar