Çankırı'nın boksör kızları
Simyacının yazarı ve Habertürk’ün Pazar eki yazarı Paulo Coelho’nun güzel bir sözü var: “Hayatı ilginç kılan; hayallerin gerçekleşme ihtimalidir.”
Çankırı’daki öykümüz şöyle başlıyor:
Muhafazakar bir şehirde kızların boks yapmasına ne aileleri, ne de çevre sıcak bakmıyordu. Buna rağmen “hayallerini gerçekleşme ihtimalinin” peşinden koşarak Çankırı’da 2000 yılında boks takımı kuruldu. Kuruldu ama çevrenin “evlenince kocanızı da döversiniz, boks bir bayana yakışmıyor, yüzünüz darbe alırsa her yeriniz yara bere içinde olursa kimse sizinle evlenmek istemez” gibi tepkiler kesilmedi. Ancak onlar kararlıydı. Kızların takıma gelmelerini sağlamak resmen ilmek ilmek işlenen bir emeğin sonucu oldu. Ailelerle bire bir görüşmeler, onları ikna çabaları sonucunda ancak 3-5 öğrenci takıma çekilebildi. Aileleri ikna eden tek nokta ‘eğer spor yaparlarsa kızların hayatlarının kurtulacağı ve milli sporcu olmaları halinde üniversiteye giriş imkanı yakalayabilecekleri söylemleri’ oldu.
Ve kızlar hayallerine inandılar, küçük bir ilde yapılmayanı yaparak, hayatlarını kurtarma inancı ile sadece bir yıllık çalışma sonucunda 2002 yılında Yıldız Bayanlar Boks Şampiyonası’nda Türkiye Şampiyonu oldular. Ardından her geçen yıl çıtayı bir adım daha yükselterek diğer şampiyonluklar geldi, Türkiye şampiyonu da oldular, dünya şampiyonalarında da derecelere girdiler. 3-5 kişi ile çıktıkları yolda bugün 60 kişiye ulaştılar.
Büyümenin getirdiği zorluklar da olmadı değil. Türk sporunun tüm branşlarında yaşanan ekonomik zorluklar daha büyük hedeflere ulaşmak isteyen kızların en büyük engeliydi.
İşte tam da burada yine o toprakların Çankırı’nın bağrından çıkıp kısa sürede ülkenin etkin enerji şirketinin sahibi olan Alpay Ünal ile yolları kesişti. Bir tarafta boks ile hayallerinin gerçekleşme ihtimalini kovalayan 60 bayan boksör ile son yıllarda atağa kalkan Anadolu’nun müteşebbis gücü bir araya geldi. Daha önce DSİ Basketbol Takımı’na bugünlerde de İTÜ Basketbol Takımı’na sponsor olan Era Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Alpay Ünal atalarının topraklarında bu mücadeleyi veren bayan boksörlerin daha büyük hayallerini gerçekleştirmeleri için destek olmaya başladı.
Avrupa ve dünya şampiyonalarında olmak üzere elde edilen başarıları tek tek sıralamaya kalksam bu sütunlarda yer kalmaz.
Ünal, Anadolu’nun gücünü tüm Dünya’ya gösterdik diyerek kızların başarıları ile gurur duyduğunu belirtiyor. Ünal; sporun sadece Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere sıkışıp kalmaması Anadolu’nun her yerinde başarılı sporcular çıkarılabilmesi ve bu sporcuların desteklenmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Sporun her zaman merkezden değil yerelden merkeze doğru gelişebileceğini düşünen birisi olarak Alpay Ünal’ın yaptığı gibi iş adamlarımızın kendi topraklarında doğup büyüyen sporcularına destek olmalarını çok önemsiyorum.
Çünkü bu sayede Coelho’nun sözü Çankırı’da anlam buluyor.