Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaşamımızın değer ve sınırlarını “Sen yoksan bir eksiğiz” ilkesinden yola çıkarak da belirleyebiliriz “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” diyerek de. Birbirine taban tabana zıt iki bakış açısı madalyonun da iki yüzüdür. Biri karanlık diğeri aydınlık tarafımızdır.

        Karanlığını da aydınlığını da belirleyen kişinin kendisinden başka kimse de değildir. Modern toplumların tarih bilinci gelişmiş nesillerdeki ısrarı da bundandır. Çünkü aynı tarihi hataları yapmamanın tek yolunun tarihi olaylarla ilgili doğru soruları sormaktan ve doğru cevapları aramaktan geçtiğini bilirler. İnsanı doğru cevaba sadece doğru sorular götürebilir. Cesaret, korkuna rağmen attığın adımdır.

        Yaşamımız boyunca tanık olduğumuz nice toplumsal, siyasi, ekonomik, kültürel olaydan kendimiz için ders; toplumsal hayat için deneyim çıkarmak önemlidir. Türkiye uzun zamandır kırılgan, sert, ayrıştırıcı olaylara tanık. Yurttaş olarak da toplumsal yaşamda da uzlaşma, güven, düzen ve barış ortamına hasretiz. Bu, en sıradan ilişkilerimize de yansıyor. En ufak tartışmalarda bile dalga dalga yayılan öfkelere tanık oluyoruz. Sakinliği korumak hepimiz için çok önemli.

        Adil, demokratik, özgür, çağdaş bir ülke birlikte nefes alacağımız tek yaşam alanı. Kendim kadar benden çok başka bir yaşamı olanın kurtarıcısı da sadece cumhuriyet rejimi ve kazanımlarıdır. Parlamenter sistem ülkenin en değerli mirası ve vazgeçilmezidir.

        OY NAMUSTUR

        Geçtiğimiz günlerde cumhurbaşkanı adaylarından Sayın Meral Akşener’in bir sözü dikkatimi çekti. “Sandık devletin namusudur” diyordu. Çok haklı.

        Ben, Sayın Akşener’in söylemini bir adım daha öteye götürerek şöyle diyorum: “Sandık devletin, oy kişinin namusudur.” Aklı hür, vicdanı kararmayan, bilimin ve demokrasinin ışığında yürüyenler aksini düşünmüyor.

        Çünkü hangi partiye oy vermiş olursak olalım hepimizin tarihi deneyimlerden elde ettiği durum tespitleri var. Seçimlerin güvenliğini sağlamak ve oyu korumak yurttaşın asli görevidir. Her oyun değerli olduğu bilinciyle sandıkta görev almak, şaibeli bir durum karşısında yan yana durmak hepimizin geleceğidir. Biz birlikte güçlüyüz.

        Sen yoksan, ben yoksam bu yüzden bir eksiğiz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar