Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Avrupa’nın en gözde başkentlerinden birindeyim. Şehri tanımak, yeni yerler keşfetmek için heyecanlıyım elbette. Hava eksi 2 dereceymiş, hiç umurumda değil. Şehri yürüyerek gezmek tam da bize göre. Ortalama 8-10 saat yürümeye hazır halde ailece yola koyuluyoruz.

        Bisiklet trafiği de en az araç trafiği kadar yoğun. Hatta kimi yerlerde bisikletler araçlardan daha büyük tehlike arz ediyor. Bisiklet çarpması sonucu yaralanabilirsiniz.

        Hollanda’nın başkenti Amsterdam, büyüleyici bir şehir. Kanallarla bölünen sokaklar, adalar, binin üstünde köprü, birbirine gülümsemeyi, saygı duymayı ihmal etmeyen insanlar...

        Lakin benim, sizlerle paylaşmak istediğim bambaşka bir şey.

        Ailemle önceki gün kaldığımız yerden şehri keşfetmeye devam ediyoruz. En taze anıların eğlenceli kısımlarını dile getirip detaylarına gülüyoruz.

        Elimizde haritalarla o günün rotasını çizerken önce kardeşimin dikkatini çekiyor. İşaret ettiği yöne doğru kafamı çeviriyorum.

        UTANDIM

        19’ncu yüzyıl mimarisinin en güzel örneklerinden tarihi bir bina düşünün. Bugüne tüm ihtişamı ile gelmiş. O görkemli gövdesi kim bilir nelere, hangi tarihi olaylara tanıklık etti. Ülke, tarihi eserlerini geçmişinden koparmadan bugünle öyle güzel bütünleştirmiş ki hayran kalıyor insan. Aynı duyguyu İngiltere ve İtalya’da da benzer yapıları inceleme fırsatı bulduğumda hissetmiştim. Kardeşimin gösterdiği yere doğru yaklaştık. Binanın duvarında tek bir çizik dahi yok. Evinizin tertemiz duvarı gibi düşünün. Oraya biri gelip yazı yazsa ne hissederdiniz?

        Duvarda okuduğum yazı aynen şu şekilde: “Koyverdin gitin benu.” Evet, ne ben yanlış yazdım ne de siz yanlış okudunuz. Dünyanın sayılı başkentlerinden birinde böylesi tarihi bir binanın duvarını kirleten tek yazı Türkçe’ye ait. Yazım yanlışları da diğer mevzu.

        Güzel dilimiz gibi rahmetli Kazım Koyuncu’nun o büyülü sesinden dinleyip sevdiğimiz şarkıyı da çok kötü tanıtmışlar. Yaşamı boyunca çevreye ve tarihe duyarlı bir toplum mücadelesi veren Koyuncu’nun da muhtemelen kemikleri sızlamıştır.

        Hala düşündükçe hem üzülüyor hem de bu güzelim memleketi böyle tanıtanlara öfkeleniyorum.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar