Futbol her şey değildir
Aşkın Nur Yengi bırakın Beşiktaş’ı, takım bile tutmuyor ama konu bebek olunca akan sular duruyor. Sedef “Adını Feriha Koydum” dizisinde duygusuz, şımarık zengin kızıydı, gerçek hayatta yaptığına bir bakın. Kavak Yelleri’nin yakışıklısı İbrahim Kendirci meğer iyilik meleğiymiş. Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 6 odalık bebek yoğun bakım ünitesini 21 odaya çıkarmak için bir araya gelmişler. Başkan Adnan Elönü’ye güvenerek gözleri kapalı kabul etmişler bu işin bir parçası olmayı. Darısı Fenerbahçelilerin ve Galatasaraylıların başına. 12 Nisan gecesi derneğin tanıtım gecesi olacak. Kapıları tüm renklere açık. Ben de fanatik bir Fenerbahçeli olarak siyah-beyaz bir destek için oradayım.
Adnan Bey öncelikle derneğin isminin anlamını merak ettim...
Cumhuriyet’imizin kuruluş tarihiyle alakalı olarak Beşiktaş 2023. Kuruluş amacımız “Futbol her şey değildir” cümlesinden yola çıkarak bu renklere sahada gönül vermek dışında birlikte neler yapabiliriz, bunu göstermek.
Sitenize baktım, epey işler yapmışsınız...
Kiev’de engelli ve kimsesiz çocuklar yurduna kıyafet ve oyuncak yardımı yaptık. Dinamo Kiev maçına gitmiştik takımla... Bu ilk etkinliğimizdi. Sonra işlere ciddi hız kazandırmaya karar verdik.
Tüm bunları nasıl finanse ediyorsunuz?
Üyeler durumlarına göre bağışta bulunuyor. Röportaj için buluştuğumuz mekân dernek üyesi bir arkadaşımızın yeri. O anlamda da katkılar oluyor. Birçok dernek var. “Ne yaptın?” diye soruyorsun, “Piknik” diyor adam. Bu işin rengi siyah-beyaz değil, çocuk... Mardin’den Azerbaycan’a kadar her yerden ölümcül hastalar bu hastaneye geliyor, aciliyet durumuna göre yatırılıyor. Geçen yıl yer olmadığı için 4 bin bebek hayatını kaybetti. Sırada kısmetse devlet okulu var.
Aşkın Nur Yengi: İnsan olduğumuzu hatırlatan tek varlık çocuk
Sizin en hassas olduğunuz konu çocuk, önceki röportajımızdan biliyorum...
Hasta çocukların yaşadıkları içler acısı. Kadıncağız “Çocuğum ölüyor, lütfen alın” diyor ama yer yok. Bu korkunç bir şey. Lüks içinde yaşayan insanların bunlardan haberi yok. Anne elinden gelse simit satar, kendi aç gezer çocuğunu doyurur ama hastane “Almıyoruz” dedikten sonra neye yarar? Hastanenin videolarına bakamadım ben düşünün; o kadar etkileniyorum ki... Ve bu hastane Türkiye’de tek. Çocuk yoğun bakımı diye bir sistem yok ülkemizde. 1 aylıktan 18 yaşına kadar çocuklara özel yoğun bakım hizmeti veren başka bir hastane yok.
İbrahim Kendirci: Holiganizm kişilik eksikliğidir
Senin ismini çok duyuyorum hayır işlerinde. Var mı özel bir sebebi?
Çok mutlu bir çocukluk geçirdim, kalabalık bir ailede sevgiyle büyüdüm. Bu sizi daha hassas ve duygusal yapıyor. Ara sıra hastanelerin onkoloji bölümlerine gider, çocuklarla sohbet ederim. İnşallah çok daha büyük imkânı, gücü olan biri olurum ileride, sırf daha fazlasını yapabileyim diye... Sağlık o kadar kıymetli bir şey ki; mesela size “Sağ kolunuz karşılığında 50 milyon lira veriyorum” desem kabul eder misiniz? Demek ki hepimiz aslında ne kadar zenginiz. O zaman bu zenginlikle haydi çocukları kurtaralım. Holiganizm kişilik eksikliğidir. Eğlenirken yardım da edersek o işin içini doldururuz. Maçları kimseye zarar vermeden seyretmek bile bir sosyal sorumluluktur.
Sedef Şahin: Doğru projeyle milyonları peşinizden sürükleyebilirsiniz
Sen tribün kızısın...
Sonuna kadar... Toplumu en fazla peşinden sürükleyen spor futbol. Biz Beşiktaşlı olarak yapıyoruz ama bu işin rengi yok. Yarın Fenerbahçe ve Galatasaray’ın bir yardım etkinliği olursa ona da koşa koşa giderim. Doğru projeyle milyonları peşinizden sürükleyebilirsiniz. Lütfen olayı Beşiktaş gibi görmesin kimse. Hatta bir araya gelelim, daha büyük işler yapalım. Holiganları da ellerinden tutup bizim tarafımıza çekersek belki çok mutlu olup devamını getirmek isteyecekler.