'Atilla candır'
Konumuz Atilla ama tabii ki her başarılı köpeğin arkasında onu çok seven, koruyan, kollayan, yanından ayırmayan, her şeyden önemlisi onu asla bir köpek olarak görmeyen sahibi var. Bu satırları daha önce Max’in babası dostum Ali için yazmıştım, Sinan Çinilioğlu’nu da Ali sayesinde tanıdım. Yani Max hayatıma girmese Atilla’nın inanılmaz başarılarından haberimiz omayacaktı belki. Onlar birbirini böyle kolluyor. Bize düşense bu tatlı hayvanlara sadece el uzatmak. Sokakta yaşıyorsa önüne bir kap su, bir avuç da mama koymak. Evinizdeyse sevginizi esirgememek.
■■ Atilla’yı anlatır mısınız bize...
Atilla yüzde yüz Türkiye üretimi safkan, Türk secereli bir Alman çoban köpeği. Cinsinin tüm özelliklerini taşıyan harika bir dost. Çocukla çocuk olurken gerektiğinde koruyucu bir karaktere bürünebiliyor. Nerede nasıl davranacağını bilen, adam gibi bir adam. Anne ve babası da benim köpeğim. Babası Türkiye’ye gelmiş en iyi erkek Alman çoban köpeği ve tam bir rekortmen; 4 yıl üst üste kral sınıf Türkiye şampiyonu ve dünya 11’incisi.
■■ Atilla kardeşlerinden farklı mıydı?
Hep farklıydı. Dik başlı ve savaşçıydı. Kaybetmeye tahammülü olmayan ve mücadeleci bir yavruydu, annesine bile kafa tutardı. İsmi de bu savaşçı karakterinden dolayı Atilla oldu. Atilla candır.
■■ Yarışmayı anlatın biraz...
Atilla 2014 yılında başladığı yarışma kariyerine Alman Çoban Köpeği Irk ve Spor Derneği’nin her yıl düzenlediği Türkiye ve Ortadoğu Şampiyonası’nda Türkiye ve Ortadoğu Şampiyonu olarak devam etti. Almanya’daki yerel yarışmalarda üst üste 5 birincilik aldı. Sıra Kuzey Amerika Şampiyonası’na geldi. Bu, pek çok Avrupa ülkesinden katılımcının da yarıştığı ama sadece Alman çoban köpeklerinin katılabildiği çokuluslu bir ırk standardı yarışmasıydı. 400 köpek içinde 3’üncü olduk ve ülkemizin ilk defa katıldığı bir şampiyonadan kupayla döndük. Bayrağımızı göndere çektirip marşımızı çaldırdık.
■■ Gelecekte neler yapacaksınız?
Ülkemize dünya şampiyonalarında daha büyük başarılar getirmek hedefim. Katılımcının artması için bu ırka gönül vermiş arkadaşlarla tecrübelerimi paylaşacağım. Temmuz itibarıyla tüm ırklar ve sokakta yaşayan can dostlarımız için çeşitli çalışmalar ve aktiviteler planlıyoruz. Değerli arkadaşım Ali Yeşilırmak’la ülkemizde faaliyet gösteren köpek ırkları dernekleriyle ortak yarışmalar düzenleyip mama ödüllerini sokak hayvanlarına ve barınaklara göndereceğiz. Safkan köpekler sokaklardaki arkadaşları için yarışacak.
■■ Fransa’da lüks bir restoranda köpeği sahibinin yanında oturuyordu, bizde çay bahçesinde bile burun kıvırıyorlar köpeğe. Neden böyle?
Kültürle alakalı bir durum. Avrupalı hayatı evcil hayvanıyla paylaşıyor. Beraber spor yapıyorlar, restoranda yemek yiyorlar, tatile gidiyorlar. Bizim halkımız evcil hayvanla yaşamakta daha çok yeni yoksa hayvan sevgisinin az olduğunu düşünmüyorum, biraz acemiyiz.
EĞİTMESİ EN KOLAY KÖPEKLER
■■ Köpek eğitiminde ne tür yöntemler kullanıyorsunuz?
Ödül bazlı yöntemler kullanıyorum. Bence püf noktası köpeğin yaptığı şeyi severek ve keyif alarak yapması. Onlara hata yapmaları için fırsat veriyor ve sonra doğruyu gösteriyoruz. Köpek sahipleri için en büyük tüyo; hızlı öğrenen, öğrenmek için can atan köpek, sahibiyle aktivitelerde bulunan, hayatı paylaşan köpektir. Bir köpeğin en mutlu olduğu yer sahibinin yanıdır.
■■ Eğitmesi en kolay köpekler sıralamanız ne?
Sırayla Border Collie, Alman çoban, Jack Russel, Malinois, Labrador ve Golden Retriever. Çocuklarımızın gelişiminde ve sosyalleşmesinde evcil hayvanlar çok önemli, bırakın sonsuz sevgilerini çocuklarımıza da aşılasınlar.
■■ Şimdi karne hediyesi köpek sezonu. Bu da köpek sahibi olarak beni kahreden bir konu.
Bu harika dostların bir oyuncak olmadığını, kocaman kalpleri olduğunu ve bizi koşulsuz ölene dek sevdiklerini hiç unutmayalım. Sevmek ve sorumluluk alabilmek ayrı şeyler, ilgilenemeyeceksen alma.