Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Geçen hafta Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan’dan küçük bir grupla bir akşam yemeği daveti alınca meraklandım. Adres olarak Yedikule Hisarını veriyordu Başkan.

İstanbul’un kalbi sayılan ama ne hikmetse dünyanın en büyük kültür miraslarından biri olmasına rağmen öylesine, ölüme terk edilmişçesine bir hasta gibi şehrin ortasında yatan surlara davet ediyordu…

Yedikule Hisarını bizim kuşak bir dönem çok moda olan konserlerden bilir ya da orayı sonralarında mesken tutmuş tinercilerden…

Halbuki dünyanın en değerli Açıkhava müzelerinden biri, 16 yüzyıldır Bizans’tan Osmanlı’ya bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış şehrin giriş ve çıkış kapısı olarak kabul edilen surlar, politik mahkumların hapsedildiği hapishane ve hem Osmanlı hem Bizans'ta mahallelere ev sahipliği yapmış bir alan burası.

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan ile surların üzerinde.
Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan ile surların üzerinde.

1. Theodosius’tan, Fatih’e imparatorların izlerini taşıyan, Genç Osman’ın boğulduğu zindanı içinde barındıran dev bir tarih Yedikule’de yatıyor.

İşte burayı Fatih Belediyesi restore etmeye girişmiş. Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan restorasyon sürecine talip olmuş ve yıllardır yapılamayanı yaparak 8 ay önce burayı temizletmeye başlamış.

Restorasyonun 10 yıldan fazla sürmesi planlanıyor. Ancak aşamalı olarak hemen önümüzdeki günlerde Hisar ziyarete açılmaya hazır hale gelecek, seyir terasları, sanat galerisi, müze ilk etapta planlananlar. Bu arada sanat ve mimarlık öğrencileri de burada çalışmalar yapabilecekler.

Turan, çok büyük çaplı olmayan ama dünya çapında ses getirecek klasik müzik konserlerini getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu hedef gerçekleşirse Türkiye’nin tanıtımı açısından müthiş olur. Bence bu konuda bir atılım yapılmak zorunda. İstanbul’un algısını yükseltecek organizasyonlar yeniden buraya çekilmeli.

Önümüzde nihayet hayata kazandırılan bir kültür havzası var artık.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar