Terör, işsizliği unutturdu
Suruç, Diyarbakır, Ankara’nın ardından dün de İstanbul’da bombalı eylem gerçekleşirken, Türk insanı gündeminin birinci maddesine terörü koydu.
Geçmiş dört yılda birinci sırada gösterdiği işsizliği ise ikinci sıraya attı.
Bütün bu sonuçlar Kadir Has Üniversitesi’nin, 2011’den bu yana gerçekleştirdiği Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’nın ortaya çıkardığı sonuçlar.
Kadir Has Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman ve arkadaşları, önceki gün arasında bulunduğum bir grup köşe yazarıyla oranlar üzerinde sohbet etti.
Anket, 26 ilde 9-17 Aralık tarihlerinde bin kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılmış.
Verilerin bütününe bakıldığında şu söylenebilir ki, yurttaşlar içinde bulunduğu ortamdan çıkılması için orta yol arıyor.
Mevcudun korunmasını isterken, çözüme odaklı yöntem istiyor.
AKLI KARIŞIK
Birinci sıraya koyduğu terör için hem askeri, hem de siyasi çözümün bulunmasını isterken, özerk yönetime de olumlu bakıyor; çözüm sürecine tekrar dönülmesini arzuluyor.
Başkanlık sistemi yerine yüksek oranla parlamenter demokratik sistemin devamını istiyor. AK Parti’ye oy verenlerin ancak % 30’u başkanlık sistemini istiyor, geri kalanı parlamenter sistemi arzu ediyor.
Geçmiş yıllara göre durumunun çok daha kötüye gittiğini söylerken, Türkiye’nin ekonomik olarak geliştiğine ve daha da iyiye gideceğine inanıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu ve AK Parti’yi de diğer partiler ve liderlere göre daha başarılı buluyor.
Bununla birlikte AK Parti’nin Kürt sorununun çözümüne dönük politikasını onaylamıyor.
Türkiye’nin daha iyiye gittiğini savunurken, Ortadoğulu olarak tanımladığı Türkiye’de yaşamaktan mutlu olmadığını söylüyor.
Bölünme kaygısını yükselttiği Türkiye’de basının özgür olduğunu belirtirken bir başka soruya yanıtında % 63.2 oranında basının görevini yeterince yerine getiremediğini savunuyor.
Suriyeli göçmenlerden memnun olmadığını vurgularken geri gönderilmelerini istiyor.
Toplumsal kamplaşmanın arttığını da belirtiyor.
Ankete dün bir daha baktığımda bende bıraktığı izlenimi şöyle aktarabilirim ki; yurttaşların aklı karışık...
- TERÖR BİRİNCİ: Türkiye’nin en önemli gündemi konusunda % 39.3 ile terör derken, işsizliği 16.3 ile ikinci sıraya çekti.
Dikkat çeken hem Türklerin hem de Kürtlerin neredeyse aynı oranla terörü birinci sırada gösteriyor olması.
Teröre karşı çözüm için de % 31.6’sı askeri, % 30.9’u ise siyasi yöntem öneriyor.
Hükümetin PKK ile mücadelesini ise % 45.8’i başarısız bulurken, başarılı diyenler % 28’de kalıyor.
- SOKAK YASAĞI: Yurttaşların % 54’ü terörle mücadele için sokağa çıkma yasağını onaylarken, % 34’ü karşı çıkıyor.
- IŞİD’E BAKIŞ: IŞİD’i terör örgütü görenlerin sayısında da azalma göze çarpıyor. Geçen yıl IŞİD’i terör örgütü görenler % 93.2 iken, bu yıl oran % 86.4’e inmiş. Türkiye’ye karşı tehdit olduğuna inananların oranı da % 82.3’ten % 78’e gerilemiş.
Sonuncusu dün İstanbul’da gerçekleşen Suruç, Diyarbakır, Ankara saldırılarının IŞİD tarafından yapıldığına % 50.1 oranında inanıyor; % 27.6’sı ise kokteyl terör olarak görüyor.
- BÖLÜNME KAYGISI: -Geçen yıl yurttaşların % 46.2’si bölünme tehlikesinin olduğunu söylerken, bu yıl oran % 54.2’ye çıkmış.
- KÜRT SORUNU: Hükümetin Kürt sorununa yönelik politikasını başarılı diyen % 29.9, başarısız diyen % 40.
Çözüm sürecine dönülsün diyen % 53, istemeyen % 47.
- EKONOMİ: Yurttaşların % 53.2’si ekonomik olarak son bir yılda kötü durumda olduğunu belirtirken, % 23.8’i etkilenmediğini; % 8.2’si kendisini ve ailesini geçindiremediğini, % 5.1’i ise işsiz kaldığını söylüyor.
- ÖTEKİNE BAKIŞ: Türkiye’nin üniter devlet olmasını % 64.6 isterken, % 28.9’u federal devleti savunuyor. Ancak Kürt kökenlilerin % 64’ü, Türk kökenlilerin ise % 38’i özerk yönetimi istiyor.
Türkler bölünmeyi Kürtlerin istediğini söylerken, Kürtlerin % 70’i bölünme istemediğini belirtiyor.
Araştırmaya göre Türkiye’de siyasi kutuplaşmanın olduğuna inanan katılımcıların % 40.2’si bunun laik- Müslüman ekseninde olduğunu belirtiyor. Birleştirici unsur olarak da Müslümanlığı gösteriyor; % 62.4’ü ise mahalle baskısının olduğuna inanıyor.
- BAŞKANLIK: Yurttaşların % 68.9’u parlamenter demokrasiyle ülkenin yönetilmesini arzu ederken, başkanlık sistemini isteyenlerin oranı % 22.1’de kalıyor.
Dikkat çeken ise AK Parti seçmeninin % 60.1’inin de parlamenter demokrasi istemesi, başkanlık diyenlerin % 29.4’te olması.
Verilerdeki dikkat çeken nokta, başkanlık sistemini istememelerinin gerekçesini Recep Tayyip Erdoğan’a bağlayanların % 5.4’te kalması, “toplumsal kutuplaşmayı artıracağı için” diyenlerin % 32.2 olması.
- BARAJ KALSIN: % 53.8’i seçim barajının gerekli olduğuna inanıyor.
- YENİ TEHDİT: Geçen yıla göre değişimin yaşandığı bir diğer alan “tehdit ülke” algılamasında yaşanıyor. Rusya, İsrail’i geride bırakıp % 67.4 ile birinci sıraya çıkıyor.
Rus uçağının düşürülmesine de % 62 olumlu bakıyor.
AB’ye olan inanç da artarak devam ediyor.
Sonuç olarak vatandaş tıkırında görünüyor.
- Güçlenen göçmenler, zayıflamış liderler…1 gün önce
- Avrupa'da karşıtların konsalidisyonu...3 gün önce
- Ticarete sınır mı, yoksa vergi mi?6 gün önce
- Tropikleştik…1 hafta önce
- Orta Doğu'nun sinir uçları…2 hafta önce
- Trajik zihin…2 hafta önce
- Dünyanın konsültasyon raporu...2 hafta önce
- Fetvasını arayan İran…3 hafta önce
- Gençleşemiyoruz...3 hafta önce
- Mr. Fico…4 hafta önce