Motosikletçi bilge
ABD'de yaşayan mimar Reşat Arbaş, motosiklet hayali kuranlar ve acemi motosikletçilerin yanı sıra 40 yıllık sürücülere de hitap eden kitabıyla Türkiye'de motosiklet camiasının çok sevdiği bir isim oldu. Motosiklet içerikli forum sitelerindeki keyifli ve bilgilendirici yazılarıyla, benim de aralarında yer aldığım on binlerce motosiklet tutkununun bilinçli sürücü olmasında katkısı olan Reşat Arbaş, kendisiyle ve kitabıyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Motosiklet Teorisi kitabı nasıl ortaya çıktı?
İşim gereği taşındığım ABD'de, motosiklet ehliyeti almak üzere girdiğim kursta bir bilgi deryasına düştüm. Bunu paylaşmak, Türkiye'de bu konudaki büyük cehaletle savaşmak gerektiğini düşündüm ve internet aracılığıyla öğrendiklerimi aktarmaya başladım. Daha çok kursa-seminere katıldım, daha çok kitap okudum ve motosiklet kullanmaya başladım. Bu dönemde beni en çok zorlayan Türkiye'de edindiğim kötü alışkanlıklar ve yanlış inanışlardan kurtulma çabaları olmuştur. Bu bilgi aktarımını Motosiklet Teorisi 1, 2 diye bölümler haline getirdim ve daha anlaşılır, kolay okunur bir hale soktum. Çok beğenildi, tartışıldı, kopya dendi, tercüme dendi, yeni sorular yeni teoriler doğurdu ve ortaya koca bir bilgi yığını çıktı. Hemen "donald.hypermart.net"i kurdum ve öğrenmek isteyenlere buradan bilgi aktarmaya devam ettim. Bu bilgilerin siber uzayda kaybolmasına izin veremeyeceğim için de Motosiklet Teorisi kitabını hazırladım. Kitabı Türk motosiklet camiasına gönüllü olarak hediye etmiş oldum. Kitabın oldukça detaylı bir özeti web sitemde hala ücretsiz olarak bulunuyor ve kopyalanıp paylaşılmasına sınırsız izin veriyorum. Hatta kopyalayıp, ciltleyip eşe dosta dağıtanlar bile var.
Kitap kimlere hitap ediyor, okur tepkileri nasıl?
Özellikle motosiklete yeni adım atacak olanlara. Gönlüm istiyor ki bu makineye heveslenen herkes bu kitabı bir okusun. Teoriden haberi olmadan pratiğe geçmesin. Okurların neredeyse yüzde 60'ı bana bir e-mail atıp beğenisini ve kitaptan nasıl yararlandığını anlatıyor.
Motosiklet sürüşünün ömür boyu sürecek bir öğreti olduğuna inanıyorsunuz. Bu
uzun öğrenimde kendinize 1-10 arasında kaç puan verirsiniz?
Herhalde ortanın biraz üstündeyimdir. 6 nasıl?
Neden 6?
Sanırım motosikletli hayatımın yüzde 60'ını geride bıraktığım için.
Motosiklet sürüşünün yüzde 90'ının neden mental olduğunu düşünüyorsunuz?
Öncelikle motosikletin kendi başına ayakta durması imkansız bir makine
olduğunu kavramak lazım. Vücudunuz da asfalttan iki karış yukarıda
kendiliğinden uçamaz. İşte bu makine ile insan vücudunun birleşiminden
ortaya çıkan bu biyonik organizmanın güvenle seyahatini sağlayan şey insan
beynidir.
Ne tür bir motosiklet kullanıyorsunuz?
Şehir içinde scooter, şehir dışında sport-turing ya da enduro-turing
motosiklet kullanımını seviyorum. Bunların içinde favorim enduro-turing'dir.
Eşiniz motosikletle ilgili ne düşünüyor?
Eşim motosiklet gezilerinden çok hoşlanıyor. Tek hoşlanmadığı şey, benim bu
konuya özellikle internette büyük zaman harcamam olmuştur. Gerçekten büyük
fedakarlık gösterdi.
Lakabınız Donald Duck değil mi?
Donald Duck, motosiklet tutkumdan daha eskilere dayanan bir isim. Bu da çizgi roman karakteriyle uyuşan pek çok özelliğimden kaynaklanıyor. Sürekli macera arayışı, çabuk öfkelenip çabuk yatışmam, kırgınlıkları kolay unutmam, biraz dobra, biraz patavatsız, ukala, sevecen, huysuz biriyim. Tanıyanlar bu özelliklerimi benden daha iyi biliyor.
Motosiklet kullanıcılarının hangi davranışları sizi öfkelendiriyor?
Bu olayın ciddiyetine ve öğretisine vakıf olmaksızın motosiklete atlayıp resmen ölümü arayan adrenalin tutsakları, serseri motorcular, başkalarının haklarına saygısız olanlar, kötü kullanımla çevreyi rahatsız edenler var. Bunları biliyoruz, inşallah onlar da kendilerini bilir ve bu çerçeveden çıkarlar.
"Motosiklet değildir kaza yapan, cehalettir?" derken neye dikkat çekmek
istiyorsunuz?
Motosiklet kazalarında sürücü suçludur. Kafanıza bu düşünceyi yerleştirin ve bunu kabul ederek motor kullanın. Bu düşünce tarzı trafiğe bakışınızı tamamen değiştirecektir. Aynı kavram dağcılıkta, tüplü dalışta, yelkencilikte, bütün macera sporlarında var. Dağda, denizde başınıza ne gelirse sorumlusu sizsiniz. Sizi sağ salim götürüp getiren eğitiminiz, ekipmanınız, bilginiz ve tecrübenizdir. Başkalarından hiçbir beklentiniz olmamalı. "Ölü ve haklı olmak" hiçbir işe yaramaz. Kimsenin sizi görmediğini
(tuhaf ve gerçek bir fenomendir) kabul edip sinirlenmeyeceksiniz.
Özellikle viraj alırken "gülümseyin" hatta "sırıtın" diye ısrar etmenizin
sebebi nedir?
Gülümsemek vücudu rahatlatır ve gevşetir. Bu yolla beyin vücudu çok daha kolay kontrol eder. Vücut ne kadar kasılırsa, katılaşırsa, aldığı komutları o kadar zor yerine getirir. Hatta hiç yerine getiremeyebilir.
BİLDİKLERİNİ PAYLAŞMAYI GÖREV EDİNDİ
Kemal Merkit – Dakar Fatihi
Motosiklet kullanım tekniğiyle ilgili Türkiye’de ilk kitabı olan insan Reşat Arbaş, yani namı diğer Donald Duck’tır… Bilinçli motosiklet sürücülerine faydalarının yanı sıra Dakar Rallisi’nde de bana müthiş destek veriyor. 4-5 senedir motosikletimin üzerinde Donald Duck logosunu taşıyorum.
Rauf Gerz – Superevariders’ın eski başkanı - Onurair İletişim Direktörü
Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde Reşat Arbaş olmasaydı, sayısını “Allah bilir” diye açıklayabileceğim kadar çok kişi, en hafifinden sağını solunu kırmış veya hayatını kaybetmiş olacaktı. Bilgiyi alıp bilgeliği dışlayan bir kesimin hedefi bile oldu. Hem de bunları Amerika’dan yaptı. Ne yaptığını bilen motosikletçilerin okyanus ötesine teşekkür edeceği yegane insandır.
Rahmi Barutçu – Motosiklet Eğitmeni
Reşat Arbaş, Türkiye’de çok çok büyük bir açığı doldurdu. Çok uzun zaman ve emek harcayarak bir sürü bilgiyi kendi tecrübesiyle birleştirip bir kitap çıkardı. Reşat Ağabey, Amerika’da yaşamasına rağmen Türkiye’deki sürücülerle bilgisini paylaşmayı görev edinmiş bir motosiklet tutkunudur.
Levent Vardar – Turizmci
Epeydir motora binmeme rağmen bir sorun olduğunu hissediyor, ne yapacağımı bilemediğim için de motosikletten keyif alamıyordum. İşte o zamanlar Motosiklet Teorisi’yle ve ardından sanal alemde Donald Duck ile tanıştım. Sonradan öğrendim ki; ta uzaklardan motorculara bir şeyler öğretmeye çalışan, zor bulunacak bilgi, belge ve fotoğraf dolu yol raporlarıyla tüm ülkeye canlı yayın yapan Reşat Arbaş ile Walt Disney karakteri aynı kişilermiş.
KİMLİK KARTI
1953'te İstanbul Laleli'de doğdu, İdealtepe Bostancı arasında büyüdü. Şimdiki adı Mimar Sinan Üniversitesi olan DGSA-MYO'dan mimar olarak mezun oldu. Arbaş, halen 12 yıldır çalıştığı New York'ta yaşıyor. Balıkçılık, fotoğrafçılık, motosiklet, bisiklet, trekking, şnorkel gibi sportif hobilerine devam ediyor. Martial arts'la ilgileniyor, Aikido Shodan derecesi var. Seyahatlerinde gittiği yerleri didik didik incelemekten hoşlanıyor ve anılarını yazıyor. İleride seyahat anılarını da derlemeyi planlıyor.