Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Her sabah 04.00’te kalkıp geç saatlere kadar motor üstünde yol almak her babayiğidin harcı değil. Bu nedenle Toroslar’ın zirvelerinden geçen 1600 kilometrelik bir parkurda, gelenekselleşen Trans Toros sürüşünü bugüne dek tamamlayabilen toplam 17 sürücü var. İşte o sürücülerden biri, genç bir kadın.

        Bu çetin ceviz kadını anlatmadan evvel, hakkından geldiği parkurdan bahsetmekte fayda var. Trans Toros rotası, uzun soluklu offroad sürüşü yapmak isteyen maceracı motosikletçilerin hayallerini süsler. Bu nedenle uzun yolculuklara çıkan gezgin motosikletçiler grubu RideTurkey’nin her yıl tekrarladığı Trans Toros geçişi, ülkedeki en heyecan verici ve uzun soluklu offroad gezisidir. Toroslar’daki sert doğa şartlarını 7 günde aşmak isteyen grup üyesi onlarca motosikletçi, her yıl ağustosta biraraya gelip Antalya’nın batısından heyecanlı bir yolculuğa çıkarlar. Kayseri’nin Kapuzbaşı beldesine kadar Toros Dağları’nı kapsayan parkurda küçük takımlar halinde ilerleyen endurocular, günlük ortalama 12-14 saat sürüş yapar. Ancak pek azı bu parkuru tamamlar. Zaten konumuz da çoktan tamamlanmış ve bir sonrakinin hazırlıklarına başlanmış bu organizasyondan ziyade, parkuru tamamlamayı başaran Başak Mireli.

        Bu yılki Trans Toros gezisinin en çok konuşulan ismi Mireli, artık zorlu rotayı tamamlamayı başaran “ilk kadın sürücü” unvanını taşıyor. Üstelik organizasyona ilk kez katılıyordu ve bunu yaparken sadece bir yıllık motosiklet tecrübesi vardı. Bu performans, onu tanıyanlar hariç herkesi bu nedenle şaşırttı. Mireli ise bu yolculuğa çıkarken ne kadar hazır olduğunu şu sözlerle anlatıyor: “Toroslar’ın çok sert bir doğası var. Benim için ‘Birinci ya da ikinci gün bırakır, dayanamaz’ diyorlardı. Ama zihinsel olarak çok hazırdım. Beni tanıyan kimse ‘Sakın bu işe kalkışma’ demedi, annem hariç...”

        ‘KORKMADIM HEYECANLANDIM’

        Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitiren Başak Mireli, ilk motosiklet sürüşü deneyimini arazide yaşamış. Denemek için bir arkadaşının motorunu alıp Sülüklügöl’e doğru tırmanınca, yaptığına kendi de şaşırmış. Yine arkadaşlarıyla gittiği bir başka geziden döndüğünde de, önce motosiklet ardından enduro eğitimi almış. Sonra giriştiği ve sonunu da getirdiği macerayı biliyorsunuz...

        Grubun tek kadın sürücüsü olarak katıldığı Trans Toros’ta neler hissettiğini şöyle anlatıyor Mireli: “İlk sürüş gününün sabahı en kalabalık olduğumuz andı. Hareket ettikten hemen sonra alacakaranlıkta toprak yola girdik. İlk 20 kilometrede o kadar heyecanlandım ki, ‘Herhalde kalp krizinden öleceğim burada’ dedim. Sürekli ‘Bir hafta buna nasıl dayanacağım’ diye sorup durdum. Kendime geldiğimde yola çıkalı 3 gün olmuştu. Bir baktım, motor sürerken bir yandan da etrafı seyrediyorum. Sürüş sırasında çok korktuğum bir an hiç olmadı. Hatta bir keresinde uçurumdan yuvarlanacak gibi oldum, sonra toparladım. Hissettiğim korku değil, heyecandı.”

        MEHMET DURAK / İNŞAAT MÜHENDİSİ

        Masa başında rota çalışmak lazım Trans Toros’a 3 kez katılan ve bitiren tek motosikletçi olan Mehmet Durak, motosikletle toplam 260 bin kilometre yol katetmiş. “Toroslar’da nehirlerden geçiyor, şelalelerle karşılaşıyoruz. Yolun güzel yanı bu aslında; görmek, yaşamak. Trans Toros‘u bitirmek için sadece iyi sürücü olmak yetmiyor, fiziksel ve zihinsel hazırlığın yanında masa başında da rotayı çalışmak lazım.”

        SERDAR YARAÇ / GEMİ MÜHENDİSİ

        Kendime güvenim arttı Serdar Yaraç, Ride Turkey ile 2009’da tanışmış. “Trans Toros bizim gibi amatör sürücülerin hayatlarında göremeyecekleri bir macera. Bu uğurda çok sıkıntılar çekiyorsunuz, hem yol arkadaşlarınızı hem de kendinizi tanıyorsunuz. Bu yolculuk kendime güvenimi artırdı” diyor.

        KİMLER KATILABİLİR?

        Ride Turkey’nin belli kurallarla gerçekleştirdiği Trans Toros, bir yarış değil “sürüş becerileri ve disiplininin uygulanması” olarak tanımlanıyor. Benzin, lastik, nakliye, ulaşım masraflarıyla birlikte aktivitenin maliyeti 1500 TL’yi buluyor. Aktiviteye sadece 600 cc ve üzeri enduro motosiklet sürücüleri katılabiliyor. Katılım için tam korumalı giysiler ve offroad lastikleri şart. Ayrıca katılımcıların GPS kullanmaları zorunlu. Bu yılki Trans Toros’a 18 kişi katıldı, 10 kişi tamamlayabildi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar