'Klavye'de 3 milyar dolar gizli!
Büyüyen Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda enerji yatırımlarına ihtiyacı ortada. Her ne kadar Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz santrallarına sıcak bakmasa ve bunu sık sık söylese de bu sektörde oyuncu olmak isteyen şirketler gazdan uzak duramıyor. EPDK'nın elinde onlarca doğalgaz santralı lisans başvurusu olduğu biliniyor. Üstelik yenileri de akın akın geliyor.
Bunlar arasında 3 tanesi var ki, tam bir dedektiflik hikâyesi. Geçtiğimiz haftalarda EPDK'ya başvuran üç şirketin adı da sahipleri de oldukça ilginç isimler. Önce şirketlerin adlarından söz etmek gerek. Üç ismin, üçü de birbirinden ilginç.
Marmara Ereğlisi’nde 600 megavatlık doğalgaz santralı kurmak için kurulan şirketin adı TYUİ Elektrik Üretim AŞ. Yine Ankara'da 600 megavatlık doğalgaz santralı kurmak isteyen bir diğer şirketin adı ise ASDF Elektrik Üretim. Son olarak Çanakkale Bölgesi'nde doğalgaz santralı kuracak olan son şirketin ismi ise CVBN Elektrik Üretim. O da 600 megavatlık doğalgaz santralı için EPDK'dan izin bekliyor.
İsimler muhtemelen size hiçbir şey çağrıştırmadı. Doğrusu ilk bakışta bana da hiçbir şey ifade etmedi. Elinize cep telefonunuzu alın klavyesine dikkatli bakın. Çünkü şirketlerin ismi klavyede gizli. Gördüğüm kadarıyla EPDK’ya lisans başvurusu yapanlar cep telefonunun klayvesindeki her sıradan kendilerine bir şirket ismi bulmuş.
KURUCULAR DA AYNI
Tabii ki bu tesadüf değil. Ticaret Sicil Gazetesi'ne baktığınızda şirketlerin ortağı ve yöneticisi olarak görülen isimler hep aynı ve kamuoyunun bildiği kişiler değil. Toplam 1800 megavatlık başvurusu olan bu isimleri EPDK da ilk defa duymuş durumda. 1800 megavat dediğiniz şey ufak tefek bir yatırım değil. 600 megavatlık bir doğalgaz santralının yatırım maliyeti yaklaşık 800 milyon ila 1 milyar dolar arasında değişiyor. Yani yaklaşık 3 milyar dolarlık yatırım şu anda 'klavye'nin arkasında gizlenmiş izin bekliyor.
Peki bu kadar büyük bir yatırımı yapacak olan şirket ya da şirketler neden böyle bir gizem peşinde?
Enerji piyasasına yakın olanlar bilir sektörde 'çantacılar' diye ifade edilen bir grup bulunuyor. Bunlar cazip noktalarda doğalgaz, rüzgâr ya da hidroelektrik santralı için başvuruda bulunup, ellerinde çantalar ile kapı kapı dolaşıyorlar. Amaçları aldıkları lisansları satıp, lisans ticareti yapmak. Büyük bir şirketin bir bölgede yatırım yapacağını duyup, ayna bölgede başvuru yaparak oradan pay kapmaya çalışanlar da cabası. Böyle olunca da büyük şirketlerden bazıları değişik formüller ile EPDK'ya başvuru yaparak lisans alana kadar gizlenmeyi tercih ediyorlar. Anlaşılan burada da durum aynı.
İZLER 'BORUSAN'I GÖSTERİYOR
EPDK'ya başvuru yapan adları klavyede gizli üç şirketi öğrenip, arkasındaki büyük şirketin kim olduğunu sorgulamamak olmazdı. Konuyla ilgili görüştüğüm sektör uzmanlarının söylediklerinden anladığım kadarı ile Borusan Holding, enerji sektöründe bir anda atılım yapmak peşinde. Böyle olunca da klavye şirketlerin arkasındaki ana şirketin Borusan Holding olduğu tahminleri çok fazla kişi tarafından telaffuz ediliyor. Söylentilere göre holding lisansları alana kadar şimdilik arka planda kalmayı tercih ediyor.