Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Akaryakıtta kar marjlarını sessizce yine 40 kuruştan 45 kuruşa çıkaran dağıtım şirketleri petrol fiyatlarındaki düşüşe de gözlerini kapadı. Brent petrolün fiyatı iki ayda yüzde 12’nin üzerinde düşerken, aynı dönemde Türkiye’de benzinin litre fiyatı yüzde 2.7, motorinin fiyatı ise sadece yüzde 1.5 indirildi. Aynı dönemde dolardaki yükseliş ise 3 kuruşu geçmedi

        Akaryakıt dağıtım şirketleri 40 kuruşluk kâr marjı sınırını aşıp yeniden 45 kuruşlara kadar çıkarak tavanı delik deşik ederken, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün saldırılarına rağmen iki aydır düşüşte olan dünyadaki petrol fiyatlarını görmezden geldi. 20 Haziran’da brent petrolün fiyatı 115 dolar iken, Türkiye’de benzinin litresi 5.12, motorinin ise 4.50 lira düzeyindeydi. Aradan geçen iki ay içinde brent petrolün fiyatı 21 Ağustos Perşembe günü 100 doların da altına inerek 99.85 dolara geriledi. Dün itibarıyla ise petrolün fiyatı 102 dolar düzeyindeydi.

        MOTORİNDE İNDİRİM ORANI DAHA VAHİM

        Petrol fiyatlarında iki ayda yüzde 12’nin üzerinde bir düşüş yaşanırken, aynı dönemde 95 Oktan benzinin litre fiyatı sadece yüzde 2.7 gerileyerek 4.98 liraya indi. Motorinde durum ise daha vahim. İki ayda akaryakıt şirketlerinin motorinde yaptığı indirim sadece yüzde 1.5 düzeyinde kaldı. Üstelik bu dönemde dolarda büyük yükselişler yaşanmadı. 20 Haziran günü dolar 2.14 lira iken, dünkü kapanışta rakam 2.17 düzeyindeydi. Yani bu dönemde Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının düşmemesine bir başka bahane olarak gösterilen dolardaki fiyat artışı sadece yüzde 1.4 oldu.

        TÜKETİCİ ALACAKLI

        Oysa akaryakıt sektörü oyuncuları brent petrolü fiyatlarındaki yüzde 12’lik gerilemeyi fiyatlarına yansıtsa idiler bugün benzinin litre fiyatı 4.98 lira değil, 4.51 lira, motorinin litre fiyatı ise 4.43 lira değil 3.96 lira olacaktı. Türkiye’nin Akdeniz çanağındaki akaryakıt fiyatlarını baz aldığı düşünüldüğünde brent petrolüdeki düşüşün bire bir tüketiciye yansıtılamayacağı ifade edilse de en iyi ihtimalle tüketcinin litre başına 25-30 kuruş alacaklı olduğunu söylemek yanlış olmaz.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar