Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Petkim ile birlikte Türkiye'de enerji sektörüne adım atan Azeri Socar, 2023 hedefini oldukça yükseğe koydu. İzmir'deki temeli 2011 yılında atılan ancak 'finansman konusunda sıkıntı yaşadığı' yönünde eleştirilerle karşı karşıya kalan Azeri Socar, basına 'yatırım turu' yaptırdı. Socar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Yavuz, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den aldıkları talimatla 2023 yılında Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi olmak üzere yola çıktıklarını ifade ederken, “Koç Holding'de Tüpraş'ın 2012 cirosu 40 milyar lira (yaklaşık 20 milyar dolar) yani bunu aşmış mı olacaksınız” sorusuna, “2017 yılında Star Rafinerisi hizmete girmiş olacak. 2018 yılında Socar Grubu'nun yıllık cirosu en az 15 milyar doları bulacak. Üretim başlar başlamaz İSO 500 listesinde ikinci sırada yer alacağız. 2023'te ise Koç Grubu'nun sanayi üretiminden elde ettiği ciroyu aşmış olacağız” yanıtı verdi.

        ‘EN BABAYİĞİT BİZİZ’

        İzmir'de Petkim Yarımadası olarak ifade edilen yarımadada Koç Grubu'nun İzmir Aliağa Rafinerisi'ne kapı komşusu olan Socar, bu bölgede 4 yatırımı birden yürütüyor. Şu ana kadar Star Rafinerisi'ne 300 milyon dolar yatıran ve 2014'ün ilk çeyreğinde bu rakamı 950 milyon dolara çıkarmayı hedefleyen Socar Türkiye, finansmanı ile birlikte 5.5 milyar doları bulacak olan rafinerinin hemen yanında 300 milyon dolarlık bir liman inşaatına da devam ediyor. Adada 1 milyar dolarlık elektrik santralı da kuracak olan şirket temeli 2014 yılında atılacak TANAP Projesi'ne (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi) 7-10 milyar dolarlık yatırım yapacak. Türkiye’deki toplam yatırım tutarının 17-20 milyar doları bulacağını dile getiren Yavuz, “En büyük doğrudan yatırımcısıyız. Moda tabiri ile en babayiğit biziz. Bunları gerçekleştirmemizde en önemli destek her ülkenin liderlerinin de projeleri bire bir takip etmeleridir” diyor.

        ALİYEV VE ERDOĞAN’I BULUŞTURACAK

        Socar, 9 Ekim'de yeniden Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurtdışı resmi ziyaretini Türkiye'ye yapacağını duyuran İham Aliyev'i İzmir'e getirmek için görüşmelerini sürdürüyor. Değişiklik olmazsa Başbakan Tayyip Erdoğan ile Aliyev'in ortak Bakanlar Kurulu 10-12 Kasım’da İzmir’de yapılacak.

        ‘Teşvikten 1.5 milyar dolar kârlı çıktık’

        Yeni Teşvik Kanunu ile 'stratejik yatırım' kapsamına giren Star Rafinerisi’nin yatırım maliyetinin bu sayede 500 milyon dolar düştüğünü söyleyen Kenan Yavuz, “ On yıllık dönemde kurumlar vergisi, istihdam ve KDV destekleri de dahil edildiğinde 1.5 milyar dolarlık bir katkı doğacak” dedi.

        ‘BİLDİĞİNİ ANLATMAYAN NAMERTTİR’

        Petkim ile toplam 2.5 milyar dolarlık ciro elde eden Socar'ın en büyük derdi ithalat. “Tek olmak açık ekonomilerde felaket bir şey” diyen Yavuz, “Petkim gibi bir yatırımı yapmak isteyen varsa, gelsin. Bildiğini anlatmayan namerttir” ifadesini kullandı. Suudilerin Petkim kadar Türkiye'de mal sattığını anlatan Yavuz, SABIC'ı kastederek, “Adamlar 10 kişi ile bizim sattığımız kadar Türkiye'de ürün satıyorlar” diyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar