Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Havayoluyla seyahat tüm hikayesiyle beraber birçok gürültüyü de içinde barındırıyor. İster bayrak taşıyıcı, legacy sınıfındaki Türk Hava Yolları olsun, ister Low Cost Carrier (LCC) havayolumuz Pegasus veya herhangi bir charter seferi yapan şirketin uçağı olsun uçakta kabin ekiplerinin sebep olduğu gürültü için tablo değişmiyor.

Havalimanına ilk adım attığımızda güvenlik geçişindeki tepsilere hızla koyulan eşyaların ve öten X-RAY cihazlarının gürültüsü bizi karşılıyor. Daha sonra terminal içindeki yoğun gürültüler eşliğinde uçağa kadar gidiyoruz. Uçağa körükten veya merdivenden biniş yaptığımızda yeni bir gürültü yoğunluğu bizi bekler. Kuşkusuz uçaklar artık yeni nesil olduğu için eskisi kadar gürültü çıkarmıyorlar. Uçak içindeki gürültü genellikle insan kaynaklı oluyor. Yolcuların çıkardığı gürültüler diğer yolcuları rahatsız eder. Ancak uçak yolculuklarında bir de kabin ekiplerinin çıkardığı gürültüler var.

Kabin ekiplerinin uçuş esnasında hangi durumlarda en fazla gürültüyü çıkardığını merak ediyor musunuz? Kendilerinin de rahatsız olduğu bu gürültülere birlikte göz atalım. Ve yolculuklarda bu durumu bilerek önlem alalım, koltuk tercihini, seyahat planlarımızı buna göre yapalım.

  • 1) Yolcu karşılamada

Kabin ekipleri uçağa yolcu alımı esnasında karmaşık bir hal içindedirler. Ekiplerden görevli olanlar kapılarda yolcuları karşılar ve “profiling” yani yolcu taraması yaparlar. Uçak içinde olan diğer ekibin de yapması gereken son dakika sorumlulukları vardır. Uçuşta herhangi bir aksama olmaması için kimi emniyet kurallarıyla ilgili, kimi ikram, malzeme ve sair yüklemesiyle ilgili, kimi ise yolcular ile ilgili yapması gerekenleri yerine getirirken birazdan telaştan bazen kontrolsüz olarak gürültü çıkarırlar. Bunlar kapı yakınları, uçağın mutfağı galley alanlarıdır.

  • 2) Baş üstü dolabını kapatırken

Yolcular uçağa alınıp yerlerine oturduktan sonra kabin ekipleri baş üstü dolaplarını kontrol ederler. Bazı yolcuların sığdıramadığı kabin içi bagajlarını düzgün bir şekilde yerleştirmeye çalışırlar. Bu esnada bagajların birbirine çarpması ve baş üstü dolabının sert kapanması gürültüye sebep olur. Ayrıca kabin içinde bagajların ve uçak içinde kullanılan malzemeleri kabin ekipleri taşırken de ahenk bozulur. İkram trolley’lerinin (servis arabası) kontrol ve yerleşiminde de dikkatli davranılmadığında da konfor bozan gürültü çıkar. Özellikle kabin ekibinin tüm baş üstü dolaplarını teker teker ve hassasiyet göstermeden kapatması ise uçuşa gürültülü başlamanın anahtarı olur. Sonrası da gürültü adına pek hayırlı olmaz

  • 3) Yemek hazırlarken ve dağıtırken

Kabin memurlarının en çok gürültü çıkardıkları yerlerden biri de yemeklerin hazırlandığı galley/mutfak bölümüdür. Özellikle ikram öncesi hazırlıklarda rahatsız edici gürültüler uçağın ön bölümüyle galley’lerden gelir. Burada yemekleri ısıtma, ayrıştırıp, tepsilere koyma ve sonra da servise hazırlama esnasında personel sesi ile metal sesleri birbirine karışır. Yemekler dağıtıma başlandığında yolcularla birlikte kabin ekiplerinin sesleri de birbirine karışır. Yemek dağıtımı esnasında yere düşen ürünler, dikkatsizce açılıp/kapatılan servis aracının (trolley) kapak sesleri de sinir bozucu olur. Ama özellikle biten yemek sonrası boşların toplanması en rahatsız edici bölümü oluşturur.

  • 4) İnişten önce anons karmaşası olunca

Uçak iniş pozisyonuna geçeceği zaman uçuş emniyeti gereği kabin ekipleri yolculardan pencerelerini açmalarını, koltuklarını dik konuma getirmelerini ve önlerindeki masalarını kapatmaları isterler. Ancak uyuyan bazı yolcular nedeniyle bu pencerelerin açma işlemini kendileri yaparlar. Buradaki süreçte sert davranılan güneşlikler rahatsız edici ses çıkarır. İniş esnasında kabin personeli uyarı anonslarını son ana bıraktığı zaman da yolcu kontrollerini sıklaştırmak zorunda kalır. Bu da ilave gürültüye sebep olur.

  • 5) Sorunlu yolcuyla uğraşırken

Kuşkusuz uçak içinde en çok gürültü ‘Kural Tanımaz Yolcu’ olarak tabir ettiğimiz uçuşun emniyetini riske sokabilecek kişiyle uğraşıldığı anlarda ortaya çıkar. Havacılık kurallarını bilmeden kabin ekiplerini uğraştıran bu tarz yolcuların ikna edilmesi veya etkisiz hale getirilmesi esnasında gürültü en üst seviyede olur. Böyle bir vakada ortaya çıkan gürültü yolcuları hem rahatsız hem de tedirgin eder.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar