Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Yeni nesil uçaklar gürültüsüz ve en konforlu olabilecek şekilde tasarlanıyor. Ancak yolcuların çıkardığı gürültülerin önüne geçilebilecek yeni bir teknoloji henüz bulunmuş değil. Özellikle dar gövdeli tek koridorlu uçaklarda çıkan gürültüden kaçmak kolay olmuyor. Öyle gürültülü uçuşlar oluyor ki bunun önüne kimse geçemiyor. Kabin ekipleri bile bu duruma müdahale edemiyor. Hayatın akışı çerçevesinde gerçekleşen bu gürültüler kuşkusuz seyahatlerin en sıkıcı anları olabiliyor. Bu hafta sizlere uçaklarda yolcuların sebep olduğu ve diğer yolcuları rahatsız eden gürültü hadislerini inceledim. Okuyup, “hım öyle mi oluyormuş” demeniz için yazmadım. Aramızda bu tür olaylara bilinçli veya bilinçsiz sebep olanları bir kez daha uyarmak istedim. İşte yolcu kaynaklı ve rahatsız edici 5 gürültü.

  • 1) Bebek ağlaması

Uçakta bir kaç bebeğin aynı anda ve tüm uçuş boyunca ağlaması yolcu kaynaklı gürültünün bir numarası. Bebekli yolcuların, bebeklerinin havada ağlamaması veya daha az ağlaması için neler yapılması gerektiği konusunu da geçmişte yazmıştım. Ama daha detaylı bir kez daha yazacağım. Bir bebek uçağa biner binmez ağlamaya başladıysa, bilin ki tüm uçuş boyunca bu ağlama devam edecek. Hatta başka bebeklere de davetiye çıkaracaktır. Ebeveynlerin ve kabin ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen de uçakta bebeği susturmak kolay olmayacaktır. Eğer koltuğunuz bebekli yolcunun önünde, arkasında veya yanında ise durum daha da farklı bir hal alacaktır. Ancak bebeğe ve ailesine kızgınlığınızı belli etmeden önce o bebekli yolcunun kendiniz olabileceğinizi düşünerek hareket edin. Hiçbir anne-baba da bebeğinin ağlamasını istemez. Bebeklerin uçakta ağlamasının önüne geçmek bir eğitim işi. Tecrübeyle söyleyebilirim yurtdışında bebek ağlamasına çok daha az şahit oluyorum. Bu sebeple uçakta yolcu kaynaklı gürültülerin zirvesinde bebeklerin ağlama sesi yer alıyor.

  • 2) Baş üstü dolabını sert kapatma

Baş üstü dolaplarını en çok kalkış ve iniş zamanlarında kullanılıyor. Doğal olarak en çok gürültü bu anlarda çıkıyor. Uçak içi bagajlarını tıka basa sıkıştırmaya çalışan yolcular en çok gürültü çıkaranlar oluyor. Çünkü bu sıkıştırma esnasında baş üstü dolabının kapağı kapanmıyor. Yolcuda sert kapatarak bu duruma çözüm bulabileceğini zannediyor. Sert kapamalardan kaynaklı gürültü ise uçaklardaki en sesli gürültülerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle binişte daha fazla gürültü meydana geliyor. Çünkü yolcular diğerlerinden önce yerleşmeye çalışırken el bagajlarını yakınlarına koymak istiyorlar. Buradaki sert kapatmaları bir çok yolcu bir arada yapınca da gürültü çekilmez oluyor. Baş üstü dolabın kapağının rahat kapanabilmesi ve eşyanızın zarar görmemesi için önce dolabın içini inceleyin, sonra eşyanızı doğru koymak için acele etmeden azcık düşünün. Bu şekilde gürültüye de sebep olmazsınız, eşyanızı da doğru yerleştirirsiniz. Uzun uçuşlarda da bu kapakları kapatma işi bazen uykuyu bölecek şekilde rahatsız edebiliyor. Bilinçli hareket gürültüyü azaltır.

  • 3) Yere bir şey düşürme

Uçaklarda son dönemlerde en büyük gürültüye sebep olan hadiselere yere telefon, tablet veya bilgisayar gibi teknolojik aletlerin düşürülmesi eklendi. Bu sert cisimlerin uçak kabinin zeminine çarptığında meydana getirdiği gürültü yolcuların son dönemde çıkardığı gürültülerin başında geliyor. Diğer yolcuların da en fazla rahatsız olduğu hususlardan olan bu durum özellikle yiyecek-içecek servisi zamanında daha fazla gerçekleşiyor. İkramla birlikte bu cihazlarında kullanılması arzulandığından düşme olayları gerçekleşiyor. Çünkü yolcular ikramları kontrol etmeye çalışırken bu tarz teknolojik aletlerini koyabilecek güvenli yer bulamazlar. Bu tarz hadiselere mahal vermemek için ikram esnasında veya uykuya karar verildiğinde bu tür cihazların düşmeyecek yerlere veya çantalara konması gerekir.

  • 4) Yüksek sesle sohbet

Yolcular arasındaki yüksek sesli sohbetler özellikle uçuşun ilerleyen saatlerinde, başka yolcuların uykuya geçtiği anlarda çok rahatsız edici oluyor. Sohbet eden sayısı ikiden yukarı çıkması halindeyse gürültünün seviyesini kestirmek bile zorlaşır. Uçakta tatil zamanlarında beraber seyahate çıkan kalabalık bir ekip varsa, uçağın içinde büyük uğultunun meydana gelme ihtimali de yükselir. Büyüklerin sohbetine bir de yaş aralığı 10 ila 15 olan çocuklar eklenmişse gürültü çekilmez hale gelir. Uçakta başkaları uyurken mümkünse sohbet etmeyin. Uçak içinde üçlü sohbettense mutlaka uzak durun. Eğer uykunuz gelmiyorsa veya uyumayı tercih etmiyorsanız bunun yerine başka meşgaleler bulun. Film izleyin, kitap okuyun, oyun oynayın, koridorda tura çıkın…

  • 5) Tuvalet kapı sesi

Bazı yolcular tuvalet sırasında içerde yolcu olup olmadığını anlamak için kapıya vuruyorlar. Tepki görmezlerse daha sert vuruşta yapabiliyorlar. Bunun yanı sıra tuvalete giriş ve çıkışlarda kapının sert bir müdahale ile çarptırılması da büyük bir gürültüye neden olabilir. Acemi yolcular da uçaklardaki tuvalet kapılarının nasıl açılıp / kapandığını bilmemelerinden kaynaklı gürültüye sebep olur. Sert şekilde kapa açma veya kapatma tuvalete yakın oturanları ciddi rahat eder. Acemilik, öğrenmeye engel değil. Acele edilmezse gürültüye de mahal verilmez. Çünkü uçaklardaki tüm tuvalet kapılarının sistemi birbirine yakın ve anlaşılabilir bir mantıkla çalışıyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar