Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Türkiye’deki tüm paralı köprü ve otoyolları yabancı plakalı araçların bedava kullandığını, kesilen trafik cezalarını da ödemediklerini yaklaşık 10 yıldır yazıyorum. Bu konuyla ilgili son yazımı ise geçen ay “Yabancı araçlar Çanakkale Köprüsü’nden bedava geçecek!” başlığı altında tekrar gündeme getirdim. Ulaştırma Bakanı’nın Çanakkale Köprüsü’nün önünde yaptığı açıklamalar sonrası yabancıların ülkemizi yol geçen hanı gibi kullanmaya devam ettiklerini öğrenince, üzülerek mevzuyu tekrar yazdım. İyi ki de yazmışım.

Bu husustan zarar gören çeşitli kurumlara Ticaret Bakanlığı, “15 Mart 2022 itibariyle yabancı araçlardan gümrüklerde tahsilat başlayacak” bilgi notu göndermiş. Detayı ise şöyle; “Bu kapsamda, 15 Mart 2022 tarihi itibarıyla, kara sınır kapılarında tescil peronlarında kullanılmakta olan programlarda, plakaya bağlı olarak trafik cezası ve köprü/otoyol geçiş ücretine ilişkin sorgu yapılarak ödenmemiş ceza/ücret bulunması halinde, söz konusu tahsilatlar POS cihazları aracılığıyla gerçekleştirilecek olup anılan tahsilatlar gerçekleşmeden araçların gümrük sahasından çıkışına izin verilmeyecektir.”

Daha önce de bu yönde açıklamalar yapılmıştı. Bir aylık pilot uygulamalar sonrasında ise tekrar eskiye dönülmüş, yabancı plakalı araçlar köprü ve otoyolları bedava kullanmaya devam etmiş, kesilen cezaları da ödememişlerdi. Çünkü denetim, kontrol ve tahsilat yapacak sistem kurulamamıştı. Nedeni ise Ulaştırma ile Ticaret Bakanlıkları arasındaki yetkili/sorumlu kim tartışmasıydı. Yani iki bakanlığın yıllardır bu konuda anlaşamamaları ülkenin milyarlarca lira kaybetmesine sebep olmuştu. Umarım bu defa yine bizleri yanıltmazlar ve 15 Mart’ta sistem devreye girer. Böylece 18 Mart’ta açılacak olan Çanakkale Köprüsü’nden yabancı araçlar bedava geçemezler!

Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümranlık haklarını kamu kurumları marifetiyle hiç sayan bu uygulamanın artık ortadan kalkması gerekir. Bu durumu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ilgili üst otoriteler hangi makamlarsa onların da takip etmesinde fayda var. Maliye ve Hazine Bakanlığı ile ülkemiz kanunlarına uymayan yabancı araçlara trafik cezası kesen İçişleri Bakanlığı’nın da takipçi olması icap eder.

Ben 10 yıldır yaza yaza konuyu ancak bu noktaya getirebildim. Defalarca ilgili bakanlıklar tarafından yanıltıldım ama bıkmadan, usanmadan takip ettim. Bu sebeple Ticaret Bakanlığı ile Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün bu işe son vereceklerine dair son kararlarına da kuşkuyla bakıyorum. Umarım bir iki ay sonra tekrar yabancı plakalı araçların bedava geçişlerine fırsat vermezler. Çünkü yabancı plakalı araçlar ödemiyor değil, devletimizin ilgili kurumları, bakanlıkları tahsil edemiyor.

Konuyu Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) de ülkemize yönelik ve ülkemiz üzerinden taşıma faaliyeti gerçekleştiren yabancı plakalı araçlardan köprü, otoyol ve trafik cezalarının tahsilat yapılabilmesi için çeşitli bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduğunu, Türk araçlarına yönelik haksız rekabetin önlenebilmesi için çözüm üretilmesini istediklerini biliyorum. Bu gelişmeye benden fazla UND camiası sevinmiştir. Umarım sevinçleri birkaç ay sonra kursaklarında kalmaz.

Hali hazırda Ticaret Bakanlığı ile Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün trafik cezaları ve köprü/otoyol geçiş ücretlerinin sınır kapılarında bulunan yolcu ve TIR çıkış tescil peronlarında POS cihazları aracılığıyla kredi kartları kullanılmak suretiyle tahsil edilmesine ilişkin çalışmalar devam ediyormuş. 15 Mart’tan itibaren kara sınır kapılarında plakaya bağlı olarak trafik cezası ve köprü/otoyol geçiş ücretine ilişkin sorgu yapılarak ödenmemiş ceza/ücret bulunması halinde, söz konusu tahsilatlar POS cihazları aracılığıyla gerçekleştirilecekmiş. Ödeme yapmayan araçların gümrük sahasından çıkışına da izin verilmeyecekmiş.

Yabancı plakalı araçların hepsi aynı konumda değil elbet. Çoğunluk gurbetçimiz hiç değil. Onlar ülkeye gümrükte OGS, HGS alarak Türkiye’ye giriş yapıyorlar. Benim yazılarımdan alınmalarına da gerek yok. Ancak köprü/otoyoldan bedava geçiş ve trafik cezasını ödememe sistemini çözmüş olan geniş bir kesim var. Bakalım bu defa bunlara “dur” denecek mi?

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar