Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Havacılık sektörü melez (hibrit) sistemli, elektrikle çalışan, az enerji harcayıp çok yolcu ve yük taşıma kabiliyetleri olan, kısa mesafelerde operasyon yapabilen yeni bölgesel uçak tanıştı.

Merkezi ABD Kuzey Virginya’da bulunan Electra Aero şirketi, kısa alanlara iniş kalkış yapabilecek ilk hibrit uçağını görücüye çıkardı. Tasarlanan yeni uçak havaalanlarına, büyük binaların çatılarına, otoparklara kısacası bir futbol sahasından daha kısa alanlarda operasyon yapabilecek. Yedi yolcu ve bir pilotu ile yaklaşık 805 km mesafe kat edebilen hibrit elektrikli uçak, 8 adet pervanesi ve 14,60 metre kanat açıklığıyla kısa mesafelerden kalkış ve iniş yapabilen (eSTOL) özelliğiyle öne çıkıyor.

Bu yeni model hibrit uçak tilt rotorlu, elektrikli ve dikey iniş kalkış yapabilen uçaklardan farklı olduğundan helikopterden daha çok bir uçak gibi uçuyor. Elektrikli uçakların öne çıkması sebebiyle tasarımcıları da daha az enerji harcayan, yolcu ve kargoya daha çok alan ayırmak gibi işlevleri nedeniyle eSTOL’a daha ehemmiyet veriyorlar. Yeni tasarım eSTOL uçak, kendine en yakın model olan dikey iniş kalkış yapan eVTOL tasarımlara göre çok daha az enerji kullanmasıyla da dikkat çekiyor.

Uçağın iniş kalkış operasyonlarını 108 km/saat hızın altında yapabilmesi, seyir hızının ise 720 km/saat seviyelerinde olması bu uçağa ilginin artacağı şeklinde yorumlanıyor. Electra’nın uçuş esnasında hibrit sistemiyle pillerini şart edebilmesi sebebiyle de uçuş aralarında ilave şart etme zamanına ihtiyaç duymuyor. Sekiz elektrikli motoru ve uçuş sırasında pilleri şarj eden bir de turbo jeneratörü bulunuyor.

Aurora Flight Sciences'ı kuran ve bu şirketi 2017’de Boeing’e satan John Langford tarafından kurulan Electra’nın 2026’da FAA tarafından sertifikalandırılması, 2027’de de ticari uçuşlarına başlaması hedefleniyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar