Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Kovid-19 sürecinde havayolları tarihinin en büyük zararını açıkladı. Yaklaşık 1 yıldır zarar eden havayolları aşının bulunmasının ardından bu yaz sezonundan çok umutlu. Özellikle ABD ve Çin gibi iç hat dinamikleri güçlü olan ülkeler hızlı bir şekilde toparlanmaya başladı. Artan rezervasyon talepleri bu yaz döneminde ekonomik açıdan yukarı doğru seyredecek bir ivmenin habercisi durumunda. Eğer bu yaz geçen yıldan daha kötü geçerse havayollarının durumu zorlaşacak. Birçok havayolu iflas edecek.

Salgının başlamasıyla ortalama 15 yıl geriye giden havacılık sektöründe havayolları ciddi zarar gördü. Ayakta kalmak için çok çaba sarf eden, devletlerden nakit yardımları alan olduğu gibi maziye karışanlar da söz konusu. Ancak Kovid-19 döneminde bazı havayolları da bir adım öne çıkmayı başardı. Gelirlerini az da olsa yukarı çekmek için yaratıcı fikirler ortaya çıkardılar. Daha önce havacılık endüstrisinde görmeye alışık olmadığımız ilginç konseptler uyguladılar. Kuşkusuz bu uygulamalar da dünya çapında önemli yönetim başarısı olarak tarihe geçti. Kovid-19’un en yaratıcı havayolları ve geliştirdikleri ilginç konseptler şöyle;

  • 1) Thai: Yerde Uçak Yemeği

Kovid-19 öncesinden bu yana mali krizin içinde olan Thai Airways, bu süreçte en çok proje üreten havayolları içinde lider konumda. Tayland’ın bayrak taşıyıcısı Thai Airways, salgın nedeniyle uçuşlarda yemek ve içecek ikramının durmasının ardından, uçak yemeklerini özleyenler için restoran açan ilk havayolu oldu. Söz konusu restoran uçağın içiyle aynı dizayna sahip ve yemekler üniformalı uçuş görevlileri tarafından servis edildi. Şirketin Bangkok’taki merkezinde verilen hizmet az da olsa şirkete ekonomik bir gelir sağladı. Thai’nin bu konsepti başkalarına da ilham verdi. Singapur Hava Yolları da Changi Havalimanı’nda A380 model uçağında özel yemek organizasyonları gerçekleştirdi. Thai Airways yerde restoran hizmetinin ardından da uçak içi ikramlarını ülkenin en önemli market zincirlerinde satışa çıkardı.

  • 2) Delta: Orta Koltuk Boş Uçuş

ABD’li Delta Havayolları, çalışanlarını ve yolcularını Kovid-19 sürecinde en çok düşünen havayolu olarak dikkat çekti. 2020’de 12,4 milyar zarar açıklamasına rağmen önemli projelerle bu zararın daha çok büyümesine engel oldu. Salgının başlangıcında şirket CEO’su Ed Bastian, havacılık sektöründe bir ilke imza atarak 6 ay boyunca maaş almayacağını açıkladı. Bu açıklama sonrasında dünyanın diğer havayolu yönetimlerinin de benzer uygulamaları başlattılar. Bunun yanı sıra sosyal mesafe için orta koltuk boş uçan ilk havayolu oldu. Bu durum da yolcularına en çok değer veren havayolu olarak ilgiyi üzerine topladı. Şu an toparlanma yolunda olan dünya havacılığında en hızlı geri dönüşe imza atan şirket konumunda.

  • 3) THY: Yolcu Uçaklarıyla Kargo

Koronavirüs salgınının insanları eve kapanmaya zorladığı günlerde Türk Hava Yolları (THY), Turkish Cargo filosundaki uçaklarını, yolcu uçaklarıyla desteklemeye başladı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yolcu uçaklarının kabininde kargo taşımasına yönelik yayınladığı genelgeyle birlikte yolcu uçağı ile gerçekleşen kargo taşımalarının ilkini, 20 Mart’ta Boeing 777 tipi yolcu uçağıyla İstanbul-Kiev hattında yaptı. Böylece birçok ülkenin de yardımına koştu. THY dünyanın dört bir yanına başta tıbbi malzeme olmak üzere çeşitli kargoları taşıyarak farkındalık oluşturdu. Aynı zamanda da dramatik bir şekilde düşen uçak trafiğini bu yolla artırdı. Dünyada da öncü oldu. Gelir sağladı. Bu sayede dünyanın en fazla kargo kapasitesine sahip ilk 10 havayolu arasında 6. sıraya yükseldi. Daha sonra başka havayolları da yolcu uçaklarının kabininde kargo taşımaya başladı.

  • 4) Emirates: Kovid Aşılı ve Sigortalı Uçuş

Birleşik Arap Emirliklerinden (BAE) Emirates Havayolları yolcuyla temaslı tüm personelinin aşılandığı dünyanın ilk uçuşunu gerçekleştiren şirket oldu. Bunun yanı sıra havayolu, sefer yapılamayan 1,7 milyon uçuş için yolcularına 1,7 milyar dolar iade etti. Emirates, yıl boyunca uluslararası öğrencilerin gerek ailelerini gerekse dünyayı daha fazla görmelerine yardımcı olacak yeni bir fırsat sundu. Yıl boyunca öğrenci yolcular için özel indirimlerin yanı sıra standart bagaj hakkının üzerine ek bagaj avantajı sundu. Ücretsiz Kovid-19 sigortası yapan havayolu bunun yanında Kovid-19’dan hayatını kaybedenlerin cenazelerini de ücretsiz olarak taşıdı.

  • 5) Katar: Ücretsiz Bilet Dağıttı

Katar Havayolları Kovid-19 salgınında sağlık çalışanlarına, öğretmenlere, şirketlere ve gezginlere seyahati teşvik eden konseptler geliştirdi. Havayolu, öğretmenlere ücretsiz 21 bin, sağlık çalışanlarına ise 100 bin ücretsiz bilet verdi. Bunun yanı sıra Emirates ile birlikte dünyanın tam aşılı uçuşunu yapan havayolu oldu. Denemelerine başladığı IATA Travel Pass uygulamasıyla da yolcularının güvenini kazandı.

  • 6) British: Uçaklar Film Platosu Oldu

Havayolunun iki bagaj görevlisinin Kovid-19’a yakalanmasıyla başlayan kriz şirketi ciddi şekilde etkiledi. British Airways CEO’su Alex Cruz, salgının başında likidite sorunlarının olmadığını ve devletten yardım beklenmediklerini açıklamıştı. Kovid-19 krizinin uzun sürmesi havayolunun likidite ihtiyacını ortaya çıkardı. CEO’nun görevine son verildi ve yerine gelen Aer Lingus CEO'su Sean Doyle yeni yaratıcı projeleri gündeme getirdi. Havayolu salgından önce emekli etmeye başladığı B747 model uçaklarının bazılarını film platolarına kiraladı, bazılarını müzede kullandı, bazılarının parçalarını ise satışa çıkardı. DO&CO ile yapılan ortaklıkla uçak içindeki ikramları yolcularının evine servis etmeye başladı.

  • 7) Ukrayna Havayolları: Hiçbir Yere Uçuş

Uzak Doğu’da başlayan ‘Hiçbir Yere Uçuş’ Ukrayna Havayollarına ilham verdi. Şirket Avrupa’nın ilk ‘Hiçbir Yere Uçuş’ gerçekleştiren şirketi oldu. 26 Nisan 1986’da, Sovyetler Birliği’ne bağlı olan Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 130 kilometre kuzeyindeki Çernobil kenti, insanlık tarihinin en korkunç çevre felaketlerinden birine sahne olmuştu. Havayolu da bu bölgeye özel “Hiçbir Yere Uçuş” düzenledi. Felaketin yıl dönümünde, yarın tekrar Çernobil uçuşu gerçekleştirecek. Havayolu bu uçuşları Kiev, Çernobil ve Pripyat üzerinden Embraer E195 uçağıyla yapıyor ve kişi başı 106 dolar ücret alıyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
Diğer Yazılar