Kovid-19'dan sonra nasıl uçacağız?
Yeni normallerle her ülkede çeşitli yolcu alışkanlıkları oluşmaya başladı. Konuyla ilgili olarak yapılmış ilginç bir araştırma var. İngiltere merkezli Inmarsat, “Yolcu Güven Takibi” programı kapsamında, salgın başladığından bu yana yaklaşık 10 bin yolcunun davranışını ortaya çıkaran büyük bir küresel ankete imza atmış. Ankette, 10 yolcudan 8’i Kovid-19 nedeniyle seyahat alışkanlıklarının değişeceğini söylüyor. Bunlardan yüzde 41’ü ise herhangi bir şekilde daha seyrek seyahat etmeyi planladığını ifade ediyor.
Çalışmanın detayları şöyle;
Kovid-19 salgını sona erdiğinde 10 yolcudan 8’i önceki seyahat rutinlerine dönmeyi beklemiyor. Uçuş alışkanlıklarının da uzun vadede büyük ölçüde değişeceğini öngörüyor. Yolcuların yüzde 60’ı havacılık endüstrisinin Kovid-19 zorluklarına verdiği tepkiden memnun olurken, havayollarının yolcuları gökyüzüne geri döndürmesini teşvik etme fırsatlarını olumlu bulduklarını belirtiyor.
Ankete katılan yolcuların yüzde 34’ü salgın başladığından beri ticari uçuş gerçekleştirenlerden oluşuyor ve 10 yolcudan 4’ü herhangi bir şekilde daha az seyahat etmeyi planlıyor. Az yolculuk talebinde Asyalılar ön plana çıkıyor. Hintliler yüzde 58, Güney Koreliler yüzde 55 oranla gelecekte daha az seyahat etmeyi planlıyor.
Yan Yolcu ve Tuvalet Endişesi
Fakat yolcuların tekrar uçma konusunda kendilerine güvenmeye başladığına dair işaretler de var. Ankete katılan yolcuların neredeyse yarısı (yüzde 47), önümüzdeki altı ay içinde kendilerini uçmaya hazır hissettiklerini söylüyor. Çoğu yolcu da uçak yolculuğunu riskli görmüyor. Yolcular virüsü uçakta değil, gittikleri ülkelerde kapacaklarından korkuyorlar. Bunun dışında rutin hayatlarında ise toplu taşıma ve spor salonları en korkulan alanlar olarak ankete yansıyor.
Yolcular, pasaport kontrolü, güvenlik ve kabin ekibiyle iletişimden büyük ölçüde korkmuyor. Virüsün bulaşacağı endişe edilen yerlerin başında uçak tuvaleti ve yandaki yolcu geliyor. Yolcuların yüzde 83’ü temassız işlemlerin olması gerektiğini düşünürken, yüzde 84’ü de kademeli güvenlik kuyrukları olmasını istiyor.
Hijyen ve Güvenli Havayolu Rekabeti
Yolcuların yüzde 44’ü artık bir havayolu seçerken daha dikkatli davranıyor, salgın öncesi olduğu gibi ucuz bilet yerine hijyen ve güvenli havayolunu seçmeye çalışıyor. Havayollarının da bu noktalarda farklılaşarak, rekabet etmesi önem kazanacak. Uçak içi deneyim ve önlemleri geliştiren şirketlerin rekabette ön plana çıkacağı düşünülüyor. Ekstra diz mesafesi yüzde 43, ücretsiz bagaj yüzde 39 oranla yolcuların istediği en önemli hizmetler olarak öne çıkıyor.
Ne Kadar Dijital O Kadar İyi
Yeni dönemde Wifi uygulaması hayatın bir parçası olacağından hareketle yolcuların üçte birinden fazlası (%39) uçak içinde bunun önemine dikkat çekiyor. Dijitalleşmeye ise en çok Hintli ve Brezilyalı yolcular önem veriyor. Varış noktasında durum uyarıları ve gerçek zamanlı bagaj takibinin de dijital sistemler üzerinden yapılmasının gerekli olduğunun ankette önlerde çıktığını hatırlatmakta fayda var.